Missie Formidabel Logo

Turkije - Turkije binnenstebuiten


13 dagenGezinsreis
Mogen we aan u voorstellen: een veelzijdige reis in Turkije! We beginnen in Cappadocië, met zijn bizarre rotsformaties, grotwoningen en -kerken. Vervolgens trekken we het onherbergzame Taurus-gebergte in, waar oeroude bossen, glinsterende bergmeren en besneeuwde bergtoppen het decor vormen voor enkele pittige wandelingen. Om af te sluiten aan de Middellandse Zee, in één van de allermooiste baaien van Turkije.
Aantal dagen: 13 dagen
Reisnummer: 21TR8CTA1
Reisdata: 17/07/2021 - 29/07/2021


Wandelniveau: en
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Hoogtepunten
 • Feeërieke rotsformaties in Cappadocië
 • Woest Taurusgebergte
 • Rafting 
 • Strandplezier
 • Gastvrije bevolking
 • Kwaliteitsvolle lokale omkadering

Dag aan dag

Dag 1

We vliegen van Brussel via Istanbul naar Kayseri en rijden onmiddellijk verder naar Ihlara in Cappadocië.

Overnachting in een eenvoudig, maar sfeervol hotel.

Dag 2

We verkennen een stuk van de mooie Ihlara-vallei en krijgen al een goed beeld van de bijzonder geografie van Cappadocië. Erosie boetseerde de zachte gesteenten tot een onwaarschijnlijk, feeëriek landschap, bezaaid met bosjes tufsteenkegels in alle vormen en kleuren, van helwit tot oker, bruin en rood. Aan dit unieke landschap voegden de mensen hun cultuur toe. Zij hakten de grotten verder uit, maakten er kamers, voorraadschuren en stallen, die ze door gangen en trappen met elkaar verbonden. Nog later beitelden ze kapellen, kloosters en kerken en versierden de muren met fresco’s. Zo ontstonden hele ondergrondse steden, die je ook nu nog kan bezoeken.

Wist je dat miljoenen jaren geleden tientallen vulkanen hun as en lava uitspuwden over dit gebied en het bedekte met een 150 meter dikke laag tufsteen?
In de namiddag vertrekken we per minibus naar Göreme met onderweg een bezoek aan de ondergrondse stad Kaymakli. De volgende 3 nachten verblijven we in Göreme in een rustig gelegen middenklassehotel, omringd door een grote tuin en met zwemgelegenheid in het naburige hotel. Göreme is één van  de belangrijkste plaatsen uit de Byzantijnse periode. Vanaf de 11de eeuw begon men er prachtige kerken te bouwen. Er zijn er nog zo'n 350 te vinden! Wie zin heeft, kan enkele van de mooiste bezoeken.

Hotel met zwembad voor de komende 3 nachten.

Dag 3

Korte transfer naar Akvadi, de streek van de wijnranken én van de wijn. Via een glooiend landschap en de bijzonder mooie Akvadi- (of Witte) Vallei trekken we naar Uçhisar. Daar beklimmen we een burcht van verschillende verdiepingen, uitgehouwen in de rotsen. Van op deze indrukwekkende vesting hebben we een prachtig uitzicht op Cappadocië. Na de picknick stappen we via de vallei van de Duiven terug naar Göreme.

Wie wil, kan zich ’s avonds laten schoon schrobben en masseren in het plaatselijke badhuis.

Dag 4

We fietsen een halve dag rond tussen abrikozenbomen en wijngaarden. Het groen van de gaarden contrasteert er fel met het oker van de tufstenen heuvels en schoorstenen.

In de namiddag  stappen we door de kleurrijke Rode of Kizilçukur-vallei.  Bij de ingang van de vallei staat de Uzumlu Kilise of Kerk van de Druiven, met kleurige fresco’s van de apostelen en een voor Cappadocië zeldzame voorstelling van een madonna met kind. We bezoeken het dorpje Çavusin met haar bijzondere rotswand.

Wist je dat de ondergrondse steden niet permanent bewoond werden? Alleen als het buiten te gevaarlijk werd dienden ze als toevluchtsoord. Met kolossale molenstenen sloten ze de ingangen af en dan werden deze ondergrondse steden oninneembare forten.

Dag 5

We verlaten Cappadocië en rijden naar Çukurbağ in het Taurusgebergte. Na de lunch start hier onze trekking door de Emli-vallei.

Onze kampplaats is gelegen op 1850 m, die we na een kleine 2 uur wandelen bereiken.

Dag 6

We maken een lusvormige wandeling door de dennenbossen van de Emlivallei naar het plateau van Alaca (2400 m).

Opnieuw overnachting op 1850 m.

Dag 7

We klimmen opnieuw de Emlivallei uit, dit keer naar het Eznevit-plateau (2538 m). Daarna dalen we af tot het mooi gelegen dorp van Sokullupinar (2000 m).

Dag 8

De tocht naar de nauwe Cimbar-canyon, met fris en ijskoud water, biedt een spectaculair zicht op de noordwand van de berg Demirkazik (3756 m). We wandelen naar het bergdorpje Demirkazik (1550 m), het eindpunt van ons wandelavontuur in de Taurus.

In de namiddag rijden we in ca. 3,5 uur naar het sfeervolle, religieuze Konya. De oude Seldjoekenstad met haar sobere, gestileerde moskeeën, is vooral bekend om haar derwisjenklooster. We brengen een bezoek aan het tot museum omgebouwde klooster waar de grote 13de-eeuwse dichter en mysticus Mevlana, begraven is. Hij is de stichter van de mystieke orde der dansende derwisjen en zijn graf is een belangrijk bedevaartsoord.

Overnachting in een hotel.

Dag 9

Het is een eindje rijden naar de ‘Turkse Rivièra’, maar onderweg bezoeken we het Griekse amfitheater van de antieke stad Aspendos en gaan we een paar uurtjes raften in de schitterende Koprulu-canyon, die op sommige plaatsen 400 m diep is!  

We slapen vannacht in Antalya, een toeristisch maar tof stadje met een mooie haven en een pittoresk oud stadsdeel.

Dag 10-12

We rijden nog een uur verder zuidwaarts naar Cirali, prachtig gelegen aan de gelijknamige baai, volgens kenners de mooiste van Turkije. Het is héérlijk zwemmen en bootje varen in de azuurblauwe Middellandse Zee. Je kan ook een bezoek brengen aan de oude Lycische stad Olympos en aan  Yanartash (‘brandende steen’ in het Turks). Hier herbeleef je de Griekse mythe van de vuurspuwende Chimaera: tientallen eeuwige vlammen laaien uit de gasrijke bodem op…Vroege vogels kunnen ook 's morgens vroeg eens een kijkje gaan nemen op het strand. Medewerkers van WWF komen daar iedere ochtend de nesten controleren van de zeeschildpadden die hier hun eitjes leggen.

Dag 13

Transfer naar Antalya en terugreis naar Brussel.

Prijs info

Prijs


Voorschot: € 460 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • luchthaventaksen
 • transfers 
 • logies
 • volpension vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 9
 • ontbijt op dagen 10, 11, 12 en 13
 • inkomgelden volgens programma
 • Nederlandstalige begeleiding
 • Turkse gids
 • bagagevervoer in de Taurus
 • huur fiets- en raftingmateriaal.

Niet inbegrepen

 • middag- en avondmaal op dagen 9, 10, 11, 12 en 13 (ca. € 80)
 • optionele activiteiten (bv. een boottocht op zee)
 • fooien (ca. € 30)
 • dranken
 • visum
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Praktische info

Leeftijd

Vanaf 10 jaar.

Wandelniveau

Wandelniveau  en  in Cappadocië met wandelingen van 3 à 5 u. op vrij goed terrein.

Wandelniveau  in de Taurus-bergen. De dagtochten hier zijn langer - 1x zelfs 6 à 7 uur effectief wandelen - en het terrein is vaak ook moeilijker. De hoogteverschillen op dagen 8-9 zijn niet te onderschatten (5 à 600 m stijgen en dalen per dag) en zijn dus best pittig.

Je hoeft helemaal geen atleet te zijn, maar een degelijke fysieke conditie én goesting om te wandelen is wel aangewezen. Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het stappertjessysteem.

Voor het raften is geen ervaring nodig.


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

 • Middenklassehotel in Konya 
 • Kleinschalige hotels in Cappadocië, Antalya en Cirali
 • Tenten op vaste bivak­plaatsen ‘in het wild’ in de Taurus (dus geen camping met sanitair enzo). Je hoeft zelf geen tenten op te zetten.
[fotos=TR8CTA/logies]

Maaltijden

 • Het ontbijt gebruiken we in het logies of op de kampplaats.
 • 's Middags eten we een lichte maaltijd op restaurant of een picknick. 
 •  In het Taurus-gebergte worden de lekkere avondmaaltijden bereid door een veldkok. Elders eten we 's avonds op restaurant, over het algemeen in traditionele eetgelegenheden.

De schoonheid van de Turkse keuken ligt ‘em in zijn eenvoud en het gebruik van verse ingrediënten. De klassieke, eeuwenoude recepten zijn gekend door elke huisvrouw. Er wordt veel gebruik gemaakt van kruiden zoals dille, munt, peterselie, kaneel, knoflook en sumak. Ook yoghurt is een veelgebruikt ingrediënt ("yogurt" is trouwens een Turks woord en vormt Turkije’s beroemdste bijdrage tot wereldkeuken), net als noten, honing en kazen.

Bagage

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, niet alleen makkelijk te hanteren in functie van het bagagevervoer maar ook voor jezelf. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak. Tijdens de Taurus-tocht wordt de bagage door jeeps en/of lastdieren vervoerd (die overigens niet noodzakelijk hetzelfde traject volgen als de groep).

Vervoer

Ter plaatse staat ons een privé-bus met chauffeur ter beschikking.

Klimaat

Tijdens deze reis wordt het warm (tot 30°) en overwegend droog in Cappadocië en aan de kust. In het gebergte is het frisser overdag, koelt het ‘s nachts sterk af en zijn buien mogelijk. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • rugzak of reistas (geen harde koffer)
 • dagrugzakje.

Schoeisel & kousen

 • stevige wandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen of (wandel)sandalen
 • wandelkousen
 • watersandalen of oude sportschoenen waarmee je door het water kan waden. 
 • Tip:trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kampeeruitrusting

 • evt. slaapmatje (ons plaatselijk agentschap verschaft slaapmatjes van ca. 5 cm dikte, maar het staat je vrij je eigen matje mee te brengen)
 • slaapzak (tot 0°).

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdichte jas (kan goed van pas komen in de bergen)
 • warme pull/fleece
 • T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
 • zonnehoed of –pet
 • badpak/zwembroek
 • bermuda
 • muts & handschoenen (kan nodig zijn ’s morgens en ’s avonds in de Taurus)

Tip: wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Turken. Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek). 

Verzorging

 • badhanddoek
 • kleine handdoek
 • toiletgerief 
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘after sun’
 • beschermende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • evt. (zak)mesje
 • drankfles of -zak

Diversen

 • wc-papier
 • zaklamp
 • studenten- of lerarenkaart (als je die hebt)
 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstoppen
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • handig voor vrouwen: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

 • De munt van Turkije is de lira (pond). Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: Currency/converter
 •  Je kan met je betaalkaart terecht aan geldautomaten of je kan cash euro's meenemen en ter plaatse wisselen.
 • Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden. 

Reisdocumenten

 • Voor reizen naar Turkije volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 moeten in het bezit zijn van een kidsID. De kaart moet 6 maanden geldig zijn op het ogenblik van de reis. Je hebt dan eveneens een visum nodig (een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven). Je moet vooraf online een elektronisch visum kopen op volgende (en enige) website van de Turkse overheid. Klik HIER. De kost bedraagt 35 dollar, met kredietkaart te betalen. Deze visumaankoop gebeurt in 3 stappen: je doet de aanvraag, je betaalt met een kredietkaart en je kan onmiddellijk het visum downloaden. Je wacht met de aanvraag uiteraard tot je zeker weet dat de reis doorgaat.
 • Indien je reist met een internationaal paspoort dat min. 60 dagen geldig is, hoef je geen visum aan te kopen.

Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.

Wijzigingen

Missie Formidabel behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.


Voor meer info en boekingen:

MISSIE FORMIDABEL
Refugiestraat 15, 3290 Diest, Belgium
T +32 (0)13 33 40 40
F +32 (0)13 32 16 08
[email protected]

of bij één van de 7 Jokerkantoren:

Antwerpen
Blauwtorenplein 10
Tel. 03 231 72 68 [email protected]

Gent
Bagattenstraat 64
Tel. 09 265 91 00 [email protected]

Hasselt
Leopoldplein 4
Tel. 011 23 25 88 [email protected]
Leuven
Boekhandelstraat 3
Tel. 016 22 65 50 [email protected]

Harelbeke/Kortrijk Kortrijksesteenweg 415 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 056 22 56 14 [email protected]

Mechelen
Rode Kruisplein 14 (in winkel AS-Adventure) Tel. 015 21 87 77 [email protected]

Wilrijk
Boomsesteenweg 666 (in winkel AS-Adventure)
Tel. 03 827 90 08 [email protected]