Costa Rica - Jungle en vulkanen


17 dagen - prijs € 3190

niet meer boekbaar

Costa Rica - Jungle en vulkanen


17 dagen - prijs € 3190

niet meer boekbaar

Costa Rica - Jungle en vulkanen


17 dagen - prijs € 3190

niet meer boekbaar

Costa Rica - Jungle en vulkanen


17 dagen - prijs € 3190

niet meer boekbaar

Costa Rica - Jungle en vulkanen


17 dagen - prijs € 3190

niet meer boekbaar
Gezinsreis Costa Rica
Eén dag volstaat om in het kleine Costa Rica van de Caribische naar de Pacifische kust te rijden, en onderweg zowat alle landschappen van Midden-Amerika te doorkruisen. Maar wij nemen een goeie twee weken tijd om de immense rijkdom aan dieren, planten en ecosystemen van Costa Rica te ontdekken. En het wordt inderdaad een ontdekkingsreis, een documentaire van National Geographic in het echt. Het motto van de Costaricanen is 'pura vida':  ten volle van het leven te genieten. En dat zijn wij tijdens deze reis zeker van plan!
Prijs: € 3190
Reisnummer: 18CR8AAA1
Reisdatum: 12/07/2018 - 28/07/2018
Deelnemers: min. 12 - max. 18
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Is dit iets voor jou?

 • Regenwouden en rokende vulkanen
 • Exotische dieren van blitse minikikkers tot reuze papegaaien
 • De meest bizarre planten van geurige orchideeën tot immense wurgvijgen
 • Hangbrugwandelen en watervalzwemmen
 • Loungen aan prachtige zandstranden

Dan is dit jouw Missie Formidabel!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Goedgevuld programma

Het programma dat we hieronder voorstellen is goed gevuld met activiteiten, maar biedt ook geregeld een rustmoment. Rondreizen in Costa Rica vergt namelijk heel wat verplaatsingen, die doorgaans langer duren en vermoeiender zijn dan de afstanden doen vermoeden. Als je met kinderen reist vinden we het belangrijk dat er gelegenheid is om even niets te doen, te zwemmen, spelen,... Omdat niet iedereen daar op hetzelfde moment echter zin in heeft, zijn er enkele optionele activiteiten die je er ter plaatse desgewenst nog kan bijdoen. De toeslag daarvoor betaal je ter plekke. Maar wees gerust: zonder die bijkomende activiteiten zal je sowieso ook een geweldige, goed gevulde reis beleven!

Dag 1

Heenreis via Zürich naar San José en transfer naar het hotel in de buurt van de luchthaven. 

Dag 2

Een goeie 3 uur rijden brengt ons naar een prachtig gelegen en volledig ecologische lodge in Santa Elena, waar we twee nachten slapen. We zitten hier aan de rand van het 'Monteverde Cloud Forest Biological Reserve'. Al gehoord van een nevelwoud? Wel dit is er een van formaat: zo'n 22.000 voetbalvelden of 11.000 hectare groot. Een nevelwoud ligt in een zone waar het heel vaak mistig is, waardoor je een dichte plantengroei krijgt die goed gedijt in dit vochtige klimaat.  

Deze namiddag doen we het rustig aan, want de jetlag kruipt niet in je kouwe kleren. Maar we zitten hier in de bergen midden in het woud, en vanuit de lodge vertrekken enkele wandelpaden die je knal in de natuur brengen. De kans is dus zeer groot dat er vandaag al een kleurig kolibrietje door je blikveld vliegt. Moest je echt niet willen stilzitten, dan zijn er enkele optionele excursies mogelijk, bv. een geleid bezoek aan een orchideeëntuin (ca. 45 min., $12 per volw. en $6 per kind tot 12 jaar) of een geleide nachtexcursie op zoek naar nachtdieren (ca. 2 u., $27). 

Wist je dat Costa Rica een zeer actief milieubeheer voert en een netwerk van een 50-tal Nationale Parken en natuurreservaten heeft? Ze herbergen een hele resem ecosystemen: mangrovebossen, moerassen, graslanden, vochtig-tropische oerwouden, bladverliezende tropische bossen, hooggelegen mos- of nevelwouden en nog hoger gelegen subalpiene vegetatie. Monteverde zelf maakt deel uit van een wereldwijd scholenproject, waarbij kinderen bewust worden gemaakt van de noodzaak tot doordacht natuurbehoud.

Overnachting in een lodge bij het Monteverde Cloud Forest.

Dag 3

And so the adventure begins! We vertrekken voor een voettocht in het nevelwoud dat zijn naam niet gestolen heeft. De dichte plantengroei maakt het allemaal nog wat geheimzinniger. We leren wat bij over de typische vegetatie in het nevelwoud. Interessant zijn de verschillende soorten epifyten, dat zijn planten die bovenop andere planten groeien en soms zelfs hele bomen overgroeien. Wie van vogels houdt, is in Costa Rica aan het juiste adres. De ene is al mooier en specialer dan de andere. Maar de allermooiste is de mytische quetzal, met zijn prachtige groene en rode kleuren en zijn lange staartveren.

In de namiddag bekijken we het nevelwoud op een niet-alledaagse manier, nl. tijdens een ‘skywalk’, een parcours van bruggen en ladders door de boomkruinen, waarbij we een prachtig inzicht krijgen hoe het leven in de hoogste plekken in het regenwoud eraan toe gaat. Voor de durvers is er optioneel ook nog een ‘canopy tour’ mogelijk, waarbij je via kabels van de ene naar de andere boom zweeft ($50 per volw., $45 voor een student, $35 voor een kind tot 12 j.). 
Tweede overnachting in een lodge bij het Monteverde Cloud Forest.

Dag 4

Transfer (ca. 3 u.) naar het stadje La Fortuna, gelegen aan de voet van de Arenal-vulkaan. Sinds mensenheugenis was de Arenal een slapende vulkaan en men dacht zelfs dat hij voorgoed ingeslapen was. Tot hij in 1968 spectaculair tot uitbarsting kwam en alle dorpen in de omgeving verwoestte. Sinds dan is hij altijd net actief genoeg gebleven om af en toe een mooi spektakel te bieden.

In de namiddag gaan we heerlijk relaxen in een van de vele natuurlijke warmwaterbronnen.

Overnachting in een klein hotel middenin een grote tuin met zwembad, aan de rand van het stadje La Fortuna en naast de rivier. 

Dag 5

We gaan de vulkaan van dichterbij bekijken tijdens een wandeling in het 'Parque Nacional Volcan Arenal' . We nemen ook een kijkje bij de oude lavastroom van de uitbarsting van 1968. 

In de namiddag gaan we op zoek naar een waterval van 70 m hoog. Het is een korte, maar steile afdaling naar de basis van de waterval, om dan heerlijk te kunnen zwemmen en watervaldouchen. 

Wie nog energie over heeft, kan eventueel daarna nog een optionele wandeling maken in het naburige regenwoud over het 'El Silencio' trail naar een mooi uitkijkpunt over de Arenal-vulkaan ($12).

Tweede overnachting in La Fortuna.

Dag 6

Transfer (ca. 3 u.) richting Nationaal Park Rincón de la Vieja. Onze lodge is gelegen aan een indrukwekkende canyon en heeft een mooi zwembad, waar we de rest van de dag doorbrengen. 

Dag 7

We zitten hier op een goed half uur rijden van het nationaal park rondom de vulkaan Rincón de la Vieja, 1900 m hoog en voor het laatst uitgebarsten in 1991. Behalve een waterrijk tropisch woud - het nationaal park is in de eerste plaats opgericht om de 30 waterlopen te beschermen die er ontspringen - heeft een wandeling hier ook wat anders te bieden. De vulkaan heeft er heel wat de geologische rariteiten gecreëerd: kokende modderpoelen, pruttelende warmwaterbronnen, rokende fumarolen, gele zwavelmeertjes... We kunnen ook nog de wandeling ondernemen naar een goed verborgen waterval, langs mooie uitzichtpunten met zicht op de grillige kustlijn van de Pacific. 

Tweede overnachting in de lodge bij de canyon.

Dag 8-9

Transfer (ca. 2 u.) naar onze volgende bestemming, een kleine ecolodge aan de rand van het regenwoud met mooi uitzicht op de slapende Miravalles- en Tenorio-vulkanen. We hebben ondertussen de waterval-microbe te pakken, dus houden  we onderweg halt aan de Llanos de Cortez-waterval. Hij is niet zo hoog als die in La Fortuna, maar wel breed en supermooi en met alweer een heerlijk romantisch kader om te zwemmen.

Ons logies van vandaag en morgen is perfect gelegen om de Río Celeste - de hemelse rivier! - te bezoeken. Hemels omwille van de azuurblauwe kleur van het water, dankzij de geochemische reactie van vulkanische mineralen. In elk geval is het een schitterend zicht, deze felblauwe rivier die zich door het levendige groen van het regenwoud slingert en die we al wandelend en zwemmend ontdekken, met veel vogel- en brulaapgeluiden op de achtergrond. Misschien krijg je een toekan, neusbeer, luiaard of een van die wonderbaarlijk kleine en kleurige kikkers in het oog?  

Twee overnachtingen in een ecolodge.

Dag 10

De verkenning van noordwestelijkelijk Costa Rica zit er op. In een kleine 4 uur en met de nodige stops onderweg rijden we naar hoofdstad San José.

De hoofdstad is gelegen in het midden van wat de Centrale Vallei wordt genoemd, maar eigenlijk een plateau of 'meseta' is. Voor de komst van de Spaanse kolonisatoren leefden de verschillende indianenstammen hier voornamelijk van de landbouw. Ze werden echter zeer snel uitgeroeid door vreemde ziektes en oorlogvoering met de Spanjaarden. In de Centrale Vallei vind je nu voornamelijk uitgestrekte koffie- en enkele kamerplantenplantages. 

We slapen in een gezellig hotel in een leuke, gerenoveerde buurt in het centrum, op wandelafstand van de voornaamste attracties. 

Dag 11

Per bus en boot reizen we in een kleine 6 uur noordoostwaarts naar de Caribische kust, meer bepaald naar het nationaal park Tortuguero. We rijden o.a. langs een bananenplantage en het bootgedeelte is erg prettig want we varen door een prachtig stuk nevelwoud.

Wist je dat Costa Rica vorig jaar meer dan 120 miljoen dozen bananen heeft uitgevoerd? En dat het veel beter is om in je supermarkt fair trade bananen te kopen?

Onze lodge ligt aan de rand van het regenwoud. We houden het voor de rest van de dag rustig na de lange transfer en genieten van het zwembad en de tropische tuinen die de lodge omringen, waar toekans, papegaaien, aapjes en kleurrijke kikkers te zien zijn. 

Dag 12

Tortuguero is een laaglandregenwoud aan de Caribische Zee en een van de meest biodiverse gebieden op aarde. In de voormiddag gaan we met een privé-boot op safari om apen, neusbeertjes, toekans, luiaards, papegaaien, … te spotten. We krijgen zonnebadende kaaimannen en met een beetje geluk ook een slapende luiaard, hangend aan een boomtak, te zien. Omringd door de spectaculaire tropische flora, is dit een tocht om nooit te vergeten.


In de namiddag zijn er enkele opties: 

 • een wandeling in het regenwoud vanuit de lodge, waarbij de kans om pijlgifkikkertjes, groene leguanen, basilisken en gouden bol- weverspinnen  te zien vrij groot is (zonder toeslag). 
 • canopy tour ($30 per pers.)
 • tweede bootsafari ($25 per pers.)

Van de acht soorten zeeschildpadden die in de wereld voorkomen, broeden er zes in Costa Rica en daarvan vier in Tortuguero. Het is zeker de belangrijkste broedplaats van de groene zeeschildpad. Een nachtelijke excursie om zeeschildpadden te observeren behoort dan ook tot de mogelijkheden ($35 per pers.).

Tweede overnachting in de lodge aan de rand van het regenwoud.

Dag 13-14

Een paar uurtjes boot en bus brengen ons langs de Caribische westkust naar Puerto Limon. Hier brengen we het laatste deel van de reis door. We logeren 2 nachten in klein hotelletje met vriendelijke Costaricaanse eigenaars, op een 500-tal m van het centrum van Puerto Viejo de Limon. De ruime, lichte en luchtige kamers, het zwembadje en de rustige ligging vlak aan het strand zullen zeker bekoren. En wat staat er op het programma?Wit zand, azuurblauw water, palmbomen, koraalriffen en een luilekker Caraïbisch sfeertje. Wat je hiermee doet, beslis je helemaal zelf!

Dag 15

We rijden terug naar San José (ca. 4,5 u., met de nodige stops onderweg). 

Overnachting in het ons al bekende hotel.

Dag 16-17

Vrij tot aan de transfer naar de luchthaven en terugreis naar Brussel via Zürich.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Prijs

Alle kamers zijn vierpersoonskamers. 
De prijs per persoon:

 • bij 4 personen op een kamer is 3190 euro
 • bij 3 personen op een kamer is 3260 euro
 • bij 2 personen op een kamer is 3410 euro

De korting voor een kind t.e.m. 11 jaar bedraagt 240 euro.


Voorschot: € 960 per deelnemer

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • logies
 • maaltijden vanaf het ontbijt op dag 2 t.e.m. de lunch op dag 16
 • drinkwater
 • transfers
 • de vermelde activiteiten incl. inkomgelden 
 • bagagevervoer
 • Nederlandstalige lokale begeleiding
 • lokale gidsen
 • luchthaventaksen. 

Niet inbegrepen

 • optionele activiteiten (incl. transfers en inkomgelden; zie dagschema)
 • fooien 
 • persoonlijke uitgaven
 • dranken (behalve drinkwater)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Begeleiding:

Lokale gids


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 12 en max. 18 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Missie Formidabel de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Niveau

Dit is een reis met wandel/activiteitenniveau . Een sportieve ingesteldheid volstaat. Gezien de aard van de reis heb je best interesse voor het milieu en de natuur en schrik je niet al te veel terug van water, modder, weelderige plantengroei en kruipende, vliegende en zoemende veelpotige diertjes.

Klik hier voor meer uitleg over het zwaarteniveau van onze reizen in het algemeen.


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Leeftijd

Vanaf 10 jaar.

Logies

We overnachten in een luchthavenhotel (1x), in een stadshotel in San José (2x) en elders in lodges en hotels midden in de weelderige natuur. Meer details vind je in het dagschema. 

De standaardkamer in de meeste logiesplaatsen is, op z’n Amerikaans, een vierpersoonskamer.Maaltijden

We nemen ontbijt in het logies. ’s Middags eten we een picknick of een snelle lunch onderweg. ’s Avonds eten we in het logies of gaan we op restaurant.


Het eten in Costa Rica is niet, zoals in veel andere Latijns Amerikaanse landen, sterk gekruid of "spicy". Het traditionele lunchgerecht is "casado": rijst en bonen met een stuk vlees, kip, of vis, salade en groenten en gebakken banaan. Als ontbijt wordt vaak "gallo pinto" gegeten: rijst en bonen  met ei, spek en zure room. De nationale drank is "guaro", een soort jenever gedistilleerd van rietsuiker. Geïmporteerde sterke drank is duur maar er zijn veel goede lokale dranken. De kwaliteit van het lokale bier is uitstekend, evenals de koffielikeur "Café Rica". De nationele drankfabriek produceert ook wodka, gin, rum en whiskey. In de winkels en restaurants zijn  goede wijnen -de meeste van Chileense of Californische afkomst- te krijgen, hoewel redelijk prijzig.


Vervoer

We verplaatsen ons meestal met privé-bus met chauffeur. Naar en van Tortuguero reizen we we het openbaar vervoer (bus en boot).

Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.

Klimaat

Costa Rica heeft een tropisch klimaat, dus het is er altijd warm. Het wordt frisser naarmate je hoger gaat. Er is een regenseizoen van mei tot november en een droog seizoen van december tot april. In het regenseizoen zijn de ochtenden vaak droog en zonnig en kent de namiddag korte, soms hevige regenbuien.

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen/Missie Formidabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg, dus licht en makkelijk draagbaar.

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • comfortabele (wandel)schoenen
 • lichte schoenen of (wandel)sandalen
 • (wandel)kousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én het spaart plaats in je reistas.

Kledij

 • soepele (wandel)broek
 • short/bermuda
 • fleece
 • lichte regenjas
 • T-shirts 
 • zonnehoed of –pet 
 • ondergoed 
 • badpak/zwembroek

Verzorging

 • toiletgerief
 • zwemhanddoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor 
 • ‘after sun’
 • beschermende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • evt. drankfles
 • evt. (zak)mesje (om een stuk fruit te schillen bv.)

Diversen

 • zak- of  hoofdlamp 
 • evt. verrekijker
 • evt. kleine paraplu
 • reisstekker (de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers; klik HIER voor meer info) 
 • evt. verdeelstekker (om 2 apparaten tegelijk op te laden)
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • lange-vluchtenpakket (enkele suggesties: lectuur, denksportpuzzels, laptop/netbook/mp3, oordopjes, oogmasker, nekkussentje, toiletzak met mini-toiletgerief, oogdruppels, lippenbalsem, sokken, t-shirt).

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen 
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).

Geld

De munteenheid van Costa Rica is de Colón, hoewel US dollars ook algemeen aanvaard worden. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/

De belangrijkste creditcards (Visa, Master, American Express) worden geaccepteerd in de meeste winkels, restaurants, bars en hotels. Ook excursies kan je vaak met een kredietkaart betalen

In de grotere plaatsen kan je bankkaart bij de geldautomaat geld afhalen. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst" laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.  

Indien je cash geld meeneemt, dan best dollars. Het is altijd handig kleine eenheden bij de hand te hebben. Briefjes van 50 dollar kunnen vaak moeilijk gewisseld worden, briefjes van 100 worden vaak niet eens aanvaard. Belangrijk om weten: best geen geld wisselen in de luchthaven wegens ongunstige wisselkoersen.


Formaliteiten

Reispas

Voor Costa Rica heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  3 maanden  geldig zijn.Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Visum

Een visum is niet nodig.

Tip

Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen. Bijkomende informatie kan je

vinden op: diplomatie.belgium (Op reis in het buitenland)


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Costa Rica door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A 

Iedereen die naar Midden-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd.  Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank. 

Hepatitis B

In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio).

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Ziekte van Chagas

In landelijke gebieden in Latijns-Amerika bestaat het risico op infectie door een eencellige parasiet, trypanosoma cruzi, overgebracht door grote wantsen (triatomen) die zich ophouden in spleten en gaten van muren en daken, vnl. in ‘primitievere’ woningen. Beschermen doe je met een muggennet, insecticidenspray en/of voor het slapengaan een insectenwerend middel op de blootgestelde huidgedeelten aanbrengen.

Knokkelkoortsen en zika

Deze ziekten worden overgedragen door muggen die overdag steken. Er bestaat geen vaccin geschikt voor reizigers. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen toe te passen overdag.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Meer informatie

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Vertrekinfo

Normaalgezien organiseren we voor onze verre reizen een kennismakingsbijeenkomst. Aangezien deze reis begeleid wordt door iemand die in Costa Rica woont, kunnen we dat voor deze reis niet doen. Indien de deelnemers echter vragende partij zijn, kunnen we een bijeenkomst organiseren met een andere begeleid(st)er die de reis goed kent (onder voorbehoud van beschikbaarheid). Zo niet, wordt de vertrekinfo, met o.a. de vluchtgegevens, de afspraakplaats en een cadeauboekje (Te Gast in Costa Rica), enkele weken voor vertrek opgestuurd. 

Wijzigingen

Missie Formidabel behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: