Zweden - Winterpret in het hoge noorden


7 dagen - prijs € 1360

niet meer boekbaar
Gezinsreis Zweden
In de regio Jämtland Härjedalen, waar Midden-Zweden noordelijke allures begint te krijgen, ligt het Juvuln-meer. Aan het noordelijkste puntje van het meer, in een overweldigend berglandschap, bieden wij een actieve, goedgevulde week aan. Overdag sneeuwwandelen, ijsvissen, langlaufen en lekker ouderwetse sneeuwpret. 's Avonds fakkeltocht, kampvuur, gezelschapsspelletjes, filmpje en op de uitkijk staan voor het  noorderlicht. En wat dacht je van een meet & greet met husky’s en rendieren? 
Prijs: € 1360
Prijs per kind: vanaf € 1270
Reisnummer: 18SE8MZW3
Reisdatum: 9/04/2018 - 15/04/2018
Deelnemers: min. 6 - max. 13
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

43

9
Deelnemers in optie:

5

39

Is dit iets voor jou?

 • Husky's en rendieren
 • Wandelen en spelen in de sneeuw
 • Langlaufen
 • IJsvissen
 • Fakkeltocht
 • Noorderlicht (met een beetje geluk)

Dan is dit jouw Missie Formidabel!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Deze reis scoort

9,4

8 Beoordelingen

reviews van klanten

Voor ons was dit de 1e keer dat we op groepsreis gingen en is 200% meegevallen. Zeker voor herhaling vatbaar.

Patricia A. -

Deze reis maak je wellicht niet ieder jaar opnieuw, maar het zijn activiteiten die je toch één keer moet hebben beleefd. Voor de kinderen is de verblijfplaats op zich al een echt speelparadijs dankzij de metershoge sneeuwbergen. Voor ons was het een ontdekking die op elk vlak aan onze verwachtingen heeft voldaan.

Isabelle K. -

Prachtige reis met hele fijne activiteiten! Een aanrader voor gezinnen die een iets andere actieve wintervakantie willen.

Els C. -

Super georganiseerd, je hoeft je totaal geen zorgen te maken. De kinderen vonden elkaar zonder probleem. Prijs was echt all-in, in principe hoefde je niks extra uit te geven! Zeker voor herhaling vatbaar.

Linda M. -

Prachtvakantie. Voor zowel kinderen als volwassenen winterpret in het kwadraat, basic sneeuwplezier maar ook adembenemende landschappen en onvergetelijke ervaringen zoals husky sledetocht.

Sofie D. -

Het programma schept hoge verwachtingen en die worden zeker ingelost! Het prachtige zicht zodra je opstaat en de perfecte begeleiding zijn de kers op de taart.

Veerle V. -

Dankzij Missie Formidabel hebben wij genoten van een superleuke vakantie. Perfect georganiseerd, afgestemd op de kinderen, supertoffe groep en niet te vergeten onze geweldige reisleidster!! Wij hebben genoten van de eerste tot de laatste minuut!

Lieve T. -

Dag 1

Ochtendvlucht van Brussel via Schiphol naar het Noorse Trondheim. Dat ligt ongeveer op dezelfde noorderbreedte als ons logies, op een tweetal uur rijden aan de andere kant van de Noors-Zweedse grens. Eens aangekomen (vermoedelijk in de loop van de avond) gaan we eerst eten en dan installeren we ons in de stuga's. 

Wie nog zin heeft, kan daarna nog terecht in het Fjäll-café.

Dag 2

We meten ons elk een paar sneeuwschoenen aan, een soort tennisraketten die je onder je wandelschoenen bindt en die je verhinderen in de sneeuw te zakken, en trekken er op uit voor een wandeling in het overweldigende Zweedse landschap in wintertooi. Deze regio, die geografisch en landschappelijk tot Noord-Zweden behoort, is verrassend bergachtig en is dé wintersportstreek bij uitstek. Onderweg is een sneeuwballengevecht niet uitgesloten…

's Avonds genieten we van een lekkere bbq in de grillkåta (grill- & bbq-huisje).

Na het avondeten is er, zoals elke avond, tijd voor een avondwandeling, voor gezelschapsspelletjes of een babbel in het Fjäll-café. En voor poollicht-spotten uiteraard.

Dag 3

Vandaag krijgen we superleuk bezoek: een team sledehonden! Eerst worden we voorgesteld aan de husky’s, lieve en sterke honden die met hun dikke vacht perfect zijn uitgerust om sneeuw en kou te trotseren. We krijgen een uiteenzetting, leren de honden stuk per stuk kennen en, als de theorie er goed inzit, maken we een korte sledetocht. 

Wist je dat de husky de intelligentste hond is die er bestaat?

Dag 4

Het Sami-volk is het enige oorspronkelijke inheemse volk in Europa. Hun land, dat in hun eigen taal Sápmi heet, omspant het noordelijk deel van Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland. 

In de regio Jämtland Härjedalen bevinden zich  12 Sami-dorpen. Vandaag gaan we op bezoek bij een Samische familie en krijgen meer uitleg over hun cultuur. Ze wonen hier al sinds mensenheugenis en hun voorvaderen waren jagers en vissers die wilde planten en bessen verzamelden. Ze leefden van het land zonder het te exploiteren. Hun grote rijkdom zijn de rendieren. In deze regio alleen al zijn er zo'n  44.000! Het is een erfenis uit de tijd toen de herders de rendieren volgden op hun eeuwenoude trekroutes naar seizoensgebonden voedselgebieden, van winter naar voorjaar, van zomer naar najaar. Tijdens ons bezoek leren we heel wat over rendieren.

In de namiddag gaan we ijsvissen. Dat gaat zo: je trekt naar 1 van de tienduizend meren (bij voorkeur bevroren), je gaat in het midden zitten, je boort een gat in het ijs en… je begint te vissen! 

Dag 5

Vandaag gooien we het alweer over een andere boeg. Een klein uurtje rijden en we bereiken Åre-Björnen. Åre is het mekka van de Noord-Europese wintersport, dus beter kan niet. In het standaard programma gaan we langlaufen, de nationale wintersport der Zweden. Geen paniek als het de eerste keer is voor jou; de lokale experts helpen je om stabiel op de latten te staan.

Optioneel kan je gaan alpijns skiën (de kosten hiervoor zijn niet inbegrepen; reken voor een volwassene op € 55 voor liftpas en materiaalhuur).

Vanavond is het (kinder)filmavond in het Fjäll-café.

Dag 6

De laatste dag brengen we door in de nabijheid van ons verblijf. In de voormiddag houden we het simpel: een sneeuwman of iglo bouwen, een sneeuwballengevecht, sleetje rijden (al dan niet achter de sneeuwscooter).

Wie wil kan een tocht gaan maken op sneeuwschoenen of een eindje gaan langlaufen. En de  bezitters van een rijbewijs kunnen kennismaken met sneeuwscooterrijden. Het verblijf beschikt over 1 sneeuwscooter en na de uitleg kan je een kleine testrit maken op het terrein.

In de namiddag steken we een tandje bij en krijgt alles een competitief tintje tijdens de lokale Olympische Spelen...

's Avonds bakken we wafels in de grillkåta.

Dag 7

Na het ontbijt kunnen we rustig inpakken. In de loop van de voormiddag zetten we aan richting Trondheim. Daar nemen we het vliegtuig dat ons via Schiphol weer naar Brussel brengt. We komen daar in de late avond aan.  

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Prijs

Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: 1390 euro
Kinderen t.e.m. 11 jaar: 1290 euro


Voorschot: € 410 per deelnemer

Inbegrepen

 • vluchten
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal op de eerste t.e.m. ontbijt op de laatste dag
 • water, fruitsap, koffie en thee aan tafel
 • begeleiding en lokale gidsen
 • gebruik materiaal voor alle vermelde activiteiten (behalve alpijns skiën)
 • luchthaventaksen
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • optioneel alpijns skiën (volwassenen ca. € 55, kinderen 8-15 jaar ca. € 42 en 6-7jarigen ca. € 30 ) 
 • overige dranken 
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Missie Formidabel de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 à 


De activiteiten op zich zijn niet echt zwaar, maar je moet in staat zijn enkele uren actief bezig te zijn in de winterkou (dus ook degelijke winterkleding is een must). Ervaring is niet nodig, wel een sportieve ingesteldheid.


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Leeftijd

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Logies

Het domein waar wij verblijven bestaat uit een kleine familiecamping van max. 25 plaatsen, enkele stuga´s, een hostel, een grill- en BBQ-huisje, een kleine supermarkt (met apotheekpunt), een benzinepomp (zeer belangrijk in zo'n afgelegen locatie) en het Fjäll-café.

Wij overnachten in de stuga´s (typisch Zweedse vakantiehuisjes) voor 3,4 en evt. 5 personen. Gezinnen van 2 personen delen een 4-persoonsstuga. Gezinnen van 3 en 4 personen hebben een eigen stuga. Aan gezinnen van 5 personen en meer willen we vragen om, vooraleer in te schrijven, contact op te nemen met Missie Formidabel.

De stuga's zijn voorzien van kussens en dekbedden. Alle bed- en badlinnen is ter plaatse voorzien en hoef je dus niet mee te nemen.

Alle stuga´s beschikken over een woonkamer met tafel & stoelen, koelkast, oven, magnetron, koffiezetapparaat, waterkoker en broodrooster, en een badruimte met toilet, wastafel en douche. De 3-persoonsstuga's hebben 1 slaapkamer met 3 bedden, de 4-persoonsstuga´s hebben 1 slaapkamer met 2 stapelbedden. Een van de 4-persoonsstuga's is groter dan de rest en heeft 1 slaapkamer met 2 enkele bedden, 1 slaapkamer met 1 stapelbed en in de woonkamer kan 1 persoon op de slaapbank terecht. De families worden in de stuga's ingedeeld in functie van hun aantal leden. In geval van verschil tussen de ingenomen stuga's, wordt voorrang gegeven aan wie eerst was ingeschreven. 

In het Fjäll-cafe kan je boeken lenen in het Nederlands, Zweeds, Noors of Engels. De ruimte doet ook dienst als eetruimte en woonruimte waar we ’s avonds samenzitten. Er is mogelijkheid om DVD’s te kijken.

Alle stuga´s en het Fjäll-cafe hebben WIFI (niet supersnel, maar het werkt).


Maaltijden

Ontbijt en avondmaal nemen we samen in het Fjäll-café en voor 's middags maken we een lunchpakket. 

De maaltijden worden in buffetvorm geserveerd in het Fjäll-cafe. Meestal gaat het om typisch Zweedse gerechten. Het ontbijt bestaat uit diverse soorten brood/broodjes, beleg (zoet  en hartig), yoghurt met (eventueel) muesli, gekookt ei, fruit, koffie/thee. Het avondmaal bestaat uit een hoofdgerecht en een dessert. Water, fruitsap, koffie en thee zijn gratis.

Frisdranken en bier (tot 3,5%) kan je in de winkel kopen. Indien je je eigen thermosfles meebrengt, kan je die in het Fjäll-café vullen met warme drank om mee te nemen op tocht.


Bagage

Op tocht draag je enkel je dagrugzak.


Vervoer

Het vervoer ter plaatse gebeurt met (mini)bus met chauffeur. 


Klimaat

Grote sneeuwzekerheid. Van half december tot eind april is deze regio over het algemeen in de greep van koning winter.

Verdere informatie over het lokale weer kan je vinden op SMHI en KLART.


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Missie Formidabel in de luchthaven.

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Over het algemeen raden wij aan het te houden bij max. 15 kg (licht en makkelijk draagbaar), maar in geval van een winterreis met kinderen is dat allicht een illusie ;-)

Bagage

 • reistas
 • dagrugzak
 • waterdichte overtrek voor dagrugzak (of je stopt alles eerst in een plastiek zak)

Schoeisel & kousen

 • hoge en water/sneeuwbestendige wandelschoenen of ander type winterschoeisel waarin je enkele uren comfortabel kan rondhossen (maar geen type Uggs!)
 • schoenen/pantoffels voor binnen
 • wandel- of trekkingkousen

Tip: Trek je winterschoenen aan voor de heenvlucht. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast op stap buiten én het spaart plaats in je bagage.

Kledij

 • skibroek OF warme en soepele broek in combinatie met waterdichte overbroek of getten (waterdichte onderbeenbeschermers)
 • warme wind- en waterdichte jas, liefst met kap en opstaande kraag
 • wollen trui of fleece
 • enkele lichte hemden en/of T-shirts
 • warme muts
 • sjaal
 • min. 2 paar handschoenen
 • warm ondergoed (evt. lange onderbroek)
 • een stel kleren voor ’s avonds.

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • thermos
 • luchbox ('brooddoos')

Diversen

 • degelijke zonnebril
 • zak –of hoofdlamp
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als Anders Reizen-deelnemer korting krijgt, vind je op deze webpagina recht onder 'Algemene reistips'.
Je begeleider beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:
 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

 • De munt in Zweden is de kroon.Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter.
 • Je kan overal met maestro- of kredietkaart betalen.

Formaliteiten

Voor reizen naar Zweden volstaat je identiteitskaart. Voor de kinderen jonger dan 12 dien je een kids-ID aan te vragen.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Interessante recente films die in de regio spelen zijn: Sami Blood (voor volwassenen) en Cloudboy (voor kinderen).

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. de vluchtgegevens en de afspraakplaats, wordt twee weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Missie Formidabel behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   
Missie Formidabel: winterpret in het hoge noorden

Zweden in 't kort

Zweden of eigenlijk het Koninkrijk Zweden is een land in Noord-Europa. Het land maakt samen met Noorwegen, Denemarken en Finland deel uit van Scandinavië. Het is het grootste land van Scandinavië en heeft ook de meeste inwoners.

De hoofdstad van Zweden is Stockholm. Andere grote steden in Zweden zijn Göteborg, Malmö en Uppsala. Zweden is één van de rijkste en welvarendste landen ter wereld. Zweden heeft ook een volkslied: Du gamla, Du fria

Zweden is lid van de Noordse Raad en sinds 1 januari 1995 ook lid van de Europese Unie. In Zweden betaalt men niet met de euro, maar met Zweedse kronen. Zweden is het land van Pippi Langkous, Astrid Lindgren, IKEA, H&M, Saab, Volvo en ABBA.

Video: Köttbullar of Zweedse gehakballetjes maken