Frankrijk - Ezeltrekking in de Haute-Provence


8 dagen - prijs € 630

niet meer boekbaar

Frankrijk - Ezeltrekking in de Haute-Provence


8 dagen - prijs € 630

niet meer boekbaar

Frankrijk - Ezeltrekking in de Haute-Provence


8 dagen - prijs € 630

niet meer boekbaar

Frankrijk - Ezeltrekking in de Haute-Provence


8 dagen - prijs € 630

niet meer boekbaar

Frankrijk - Ezeltrekking in de Haute-Provence


8 dagen - prijs € 630

niet meer boekbaar
Gezinsreis Frankrijk
Deze reis speelt zich af in de bergachtige Haute-Provence. Plateaus vol salie- en lavendelvelden wisselen af met steil oplopende hellingen en verstilde valleien. Versterkte dorpen getuigen van een rijke geschiedenis en cultuur. Op deze reis gaan we een week lang op stap met ezels, die de dikke vrienden van jong en oud zullen worden. Jij mag mee helpen ze te verzorgen en tijdens het wandelen te leiden. Een weekje in alle eenvoud, op het ritme van onze langorige vrienden en de natuur.
Prijs: € 630
Reisnummer: 19FR8HPE1
Reisdatum: 20/07/2019 - 27/07/2019
Deelnemers: min. 8 - max. 12
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Huidige groepssamenstelling:

6

35

Is dit iets voor jou?

 • Een hele week op stap met ezels 
 • Geuren, kleuren en krekelgesjirp 
 • Prachtige landschappen zonder drukte
 • Nachtje onder de sterren slapen

Dan is dit jouw Missie Formidabel!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Deze reis scoort

8,4

8 Beoordelingen

reviews van klanten

Unieke ervaring voor gezinnen met jonge kinderen!

Kim H. -

Best pittige stapreis maar een super ervaring qua natuur, groepsdynamiek voor jong en iets ouder :-) en ook zéér lekker eten.

Karin C. -


Dag 1

Je wordt tussen 17 en 20 uur verwacht in de gîte-boerderij. Die is prachtig gelegen in het piepkleine gehuchtje Le Rocher d’Ongles (tussen Forcalquier en Banon), te midden van de lavendelvelden. In juli staan die volop in bloei. We worden begroet door Tony en zijn ezels, die ons zullen vergezellen op deze tocht. Behalve de middagpicknick, moeten de ezels geen bagage dragen (die wordt per auto vervoerd), dus de kinderen kunnen afwisselend af en toe ezeltje-rijden. We leren alles over onze dieren want tijdens de tocht sta je immers zelf in voor hun verzorging.

Dag 2

Over de vlakte van Ongles en door een bos wandelen we naar het dorp St-Etienne-les-Orgues. We picknicken aan de oevers van de Lauzon. Krekelgesjirpd, de geur van pijnbomen en kruiden, een heerlijk excuus om even weg te doezelen... Maar niet voor lang want een mooi pad wacht op ons. Het leidt naar het typische dorpje La Blache en tenslotte naar het volgende logies. Een echte Provençaalse boerderij met geiten, koeien en paarden.

Ca. 5 u. wandelen

Dag 3

Door een zonovergoten mediterraans landschap wandelen we naar het 'village perché' Lurs, een prachtig, hooggelegen dorp met panoramisch uitzicht over de vallei van de Durance. We houden 's middags halt bij de verfrissende watervalletjes van Lauzon. Door de vallei van de Lurs en de meloenplantages van Sigonce keren we terug naar de boerderij. Alweer een topdag voor jong en oud.

Ca. 4 u. wandelen

Dag 4

Ons doel vandaag is Chapelle Notre Dame de Lure (1221 m), een prachtige, schaduwrijke plaats omgeven door oude beuken en lindebomen. De kapel maakte deel uit van een Benedictijnse abdij die gebouwd werd in de 12de eeuw.

We slapen onder de blote sterrenhemel op een open plek in het bos voor de kapel. (In geval van regen of onweer, kunnen we onze toevlucht zoeken in een ruimte aan de zijkant van de kapel.

Ca. 5,5 u. wandelen - 730 m stijgen

Dag 5

We moeten nog 3 u. verder klimmen om bij ons volgende logies te komen, een mooi gerenoveerde gîte op 1600 m. De gîte was vroeger een herberg, toen de Montagne de Lure nog een populair ski-station was. Er is nog 1 bar waar je iets kan eten en drinken. Daar moet je zeker eens gaan kijken naar de foto's uit de tijd toen de zaken nog floreerden. Ondertussen is het skigebiedje terug opgewaardeerd. 

Ca. 3 u. wandelen - 500 m stijgen

In de namiddag maken we nog een wandeling van een kleine anderhalf u. over de 'Crêtes (kammen) de Lure'. Hier, in deze stenen woestenij, heb je een prachtig uitzicht over de hele omgeving. De moedigen kunnen een klim naar een top ondernemen (+ 1 u.).

Dag 6

Als je naar boven gaat, moet je ook weer naar beneden. We dalen af via de Combe d'Aurore, een holte tussen twee heuvels, naar het dorpje Lardiers, waar we picknicken bij de fontein. Door de lavendelvelden komen we in de vroege namiddag terug aan in Rocher d'Ongles. Even op de tanden bijten, want hier moeten we afscheid nemen van onze vrienden de ezels. Dit afscheid valt niet makkelijk, dat weten we uit ervaring... Voor degenen die willen, is er nog tijd voor een bezoek aan één van in de buurt gelegen dorpjes, voor een terrasje of voor een duik in het zwembad van St-Etienne. 

Ca. 5 u. wandelen - 1050 m eerst sterk, dan licht dalend

We rijden met de auto terug naar de gîte, maar morgen is er gelukkig nog een leuke dag!

Dag 7

Vandaag is een ‘vrije’ dag. Je kan een uitstap maken naar één van de vele bezienswaardigheden in de omgeving (het middeleeuwse stadje Forcalquier, de 'villages perchés' Banon en Le Haut Montsalier. Of we kunnen met de begeleid(st)er naar St-Etienne-les-Orgues wandelen en daar enkele uurtjes doorbrengen aan het grote openluchtzwembad.

Dag 8

Einde van het programma na het ontbijt. Nieuwe vriendschappen tussen mens en dier zijn gesmeed. Tot de volgende keer!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Prijs

De prijs per persoon bedraagt 630 euro.
Er is geen kinderkorting voor deze reis. 
Voorschot: € 190 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 tot ontbijt dag 8
 • Nederlandstalige begeleiding
 • huur ezels
 • bagagetransport
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • het vervoer naar Le Rocher d’Ongles en terug
 • dranken
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. inkomgelden (€ 5 à 7)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 8 en max. 12 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Missie Formidabel de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Leeftijd

Deze reis is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Wandelen met ezels

Een tijdje in de nabijheid van ezels wandelen brengt ons in nauw contact met de natuur. Het is een geprivilegieerd contact, zeldzaam in onze hectische tijd. Voor vele mensen is een ezelweek dan ook een echte openbaring. Daarnaast vormen de ezels een link met een vervlogen landelijk leven: ze doen ons de grote traditie van het vervoer per (muil)ezel herbeleven, zoals dat in vroeger tijden gebruikelijk was. En tenslotte geeft een tocht met ezels ons het besef terug van wat 'menselijke' afstanden zijn. We moeten omwille van de dieren en van onszelf immers rekening houden met de lengte van het dagtraject, de hoogteverschillen, graasmogelijkheden, drinkwatervoorziening, enzovoort. Zaken waar wij 'automensen' vaak niet meer bij stilstaan. 

Ezels zijn bijzonder taai en hebben een groot uithoudingsvermogen. Hun gevoel voor oriëntatie is sterk ontwikkeld: ze vinden gemakkelijk hun thuis terug. En het is goed om weten dat ezels speelse grappenmakers zijn, maar ook aanhankelijk en voorzichtig. Geaaid worden vinden ze nooit onprettig en af en toe een lekkernij, bv. oud brood (géén snoep) maakt ze helemaal gelukkig.


Wandelniveau

Dit is een wandelreis met niveau , geschikt voor iedereen die regelmatig wat aan sport doet (zoals wandelen, zwemmen, fietsen, fitness,…).  We ondernemen dagtochten over vrij goede paden, met elke dag wat klimmen en dalen. Zie dagschema voor de wandeltijden en hoogteverschillen. De ezels kunnen door de kinderen afwisselend bereden worden, maar enkel op trajecten die door de begeleid(st)er als veilig worden beoordeeld. 

Klik hier voor meer uitleg over het zwaarteniveau van onze reizen in het algemeen.


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

 • Dag 1: "Les Granges" in Le Rocher d'Ongles: voormalige boerderij die is omgebouwd tot gastenverblijf en 'relais équestre' en die wordt uitgebaat door de familie Bertaina, waarvan zoon Tony ons met zijn ezels vergezelt. We slapen in gezinskamers met privé-douches.
 • Dag 2 en 3: "Pré-Giraud" in Sigonce: boerderij-gastenverblijf, waar we ontvangen worden door Marie-Christine en haar boerderijdieren. We slapen in gezinskamers met privé-douches.
 • Dag 4: bij de Chapelle Notre Dame de Lure (1221 m),, tussen de beuken en lindebomen. We bivakkeren met slaapzak en -matje buiten of in een ruimte naast de kapel. Er is geen stromend water en geen elektriciteit. 
 • Dag 5 tot 7: Gîte d'étape des crêtes de Lure in Saint-Etienne-les-Orgues: mooi gerenoveerd vakantieverblijf in gîte-stijl op 1600 m. We slapen in 2- en meerpersoonskamers (tot 7) met privé-sanitair per kamer.

Met uitzondering van de bergerie op dag 4 die heel primitief is, gaat het om degelijke, propere logementen waar we met onze Anders Reizen-groepen al vele jaren te gast zijn.

Je houdt er best rekening mee dat, afhankelijk van de samenstelling en de grootte van de groep, er niet altijd een aparte kamer voor elk gezin mogelijk is.


Maaltijden

Het ontbijt en het avondmaal nemen we in de logiesplaats. Het middagmaal is een picknick.

We krijgen vers, lokaal én lekker eten voorgeschoteld: zelf gebakken brood en cake, zelf bereide confituur, groenten uit eigen tuin of van de teler uit de buurt,... De Provençaalse keuken in het algemeen is een weerspiegeling van de rijke natuur in de Provence en kent enkele honderden streekgerechten, die met elkaar wedijveren wat betreft smaak, geur en kwaliteit. 


Bagage

Jij draagt je eigen dagrugzak met de spullen die je overdag nodig hebt. 1 ezel draagt de picknick voor de hele groep.

De grote bagage wordt per auto vervoerd of blijft in het logies.


Vervoer

Bij deze reis is het vervoer niet inbegrepen in de prijs. Het vervoer naar Le Rocher d’Ongles gebeurt:

 • met eigen wagen (een goeie 1000 km vanaf Brussel). (Hou rekening met het ecovignet.)
 • kostendelend: kleine gezinnen kunnen samen rijden. Je kan bij inschrijving aangeven of je zelf met de wagen rijdt en plaats aanbiedt of je wil meerijden, waarbij medepassagiers delen in de kosten van brandstof en eventuele andere kosten (zoals tol). 
 • met openbaar vervoer: TGV tot Avignon (ca. 4 u.), bus tot Forcalquier (ca 2.5 u.) en privé-transfer tot het logies (14 km). Hou er dan wel rekening mee dat je voor de vrije dag op dag 7 geen vervoer hebt als je een uitstap wil doen. Indien je zelf een treinticket wil aankopen, doe je dat pas op het ogenblik dat de reis gegarandeerd is. Missie Formidabel kan voor jouw gezin een treinticket reserveren; hiervoor wordt een dossierkost aangerekend van € 30 per gezin.  

Klimaat

In de zomermaanden kan het behoorlijk warm worden en is het meestal zonnig. Op hoogte kan het ’s nachts behoorlijk fris worden. regen en/of onweer zijn niet uitgesloten. Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather

Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

De 'grote' bagage die meegaat in de bagagewagen mag max. 12 kg per persoon bedragen (dus alles wat je meeneemt in je dagrugzak en je wandelschoenen hoort daar niet bij).

Bagage

 • reistas 
 • dagrugzakje 

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • sandalen of lichte (sport)schoenen voor ‘s avonds
 • wandelkousen

Kampeeruitrusting

 • slaapzak voor dag 4 (het kan er 's nachts behoorlijk afkoelen; indien je geen echt warme slaapzak hebt en je bent een koukleum, kan je je slaapzak combineren met je lakenzak en een warme pyjama)
 • slaapmatje voor dag 4
 • lakenzak voor in de gîtes (er zijn overal dekens en onderlakens, maar geen bovenlakens - je kan hiervoor ook de overtrek van een eenpersoonsdekbed gebruiken, een tweepersoonslaken aan elkaar stikken of eentje kopen in een buitensportzaak) 

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en) (die van het afritsbare type zijn handig)
 • wind- en waterdichte vest of regencape
 • warme wollen trui of fleece
 • T-shirts 
 • goede zonnehoed of –pet
 • ondergoed
 • zwembroek/badpak (geen zwembermuda’s want die zijn verboden in de publieke zwembaden)
 • short/bermuda
 • nachtkledij

Verzorging

 • toiletgerief (graag biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
 • (bad)handdoeken 
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor 
 • after sun
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankflessen (min. 1 liter per persoon; ’s middags kan de drinkbus bijgevuld worden)
 • evt. (zak)mesje (om een appel te schillen bv.)

Diversen

 • wc-papier
 • zak- of hoofdlamp 
 • evt. verrekijker
 • evt. klein gezelschapsspel, spel kaarten, …
 • evt. oorstoppen
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. verdeelstekker (om 2 apparaten tegelijk op te laden)
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

Met betaalkaarten kan je in Frankrijk geld uit de muur halen. Maar opgelet: tijdens de reis is daartoe enkel gelegenheid in Saint-Etiennes-les-Orgues.

Formaliteiten

Voor reizen naar Frankrijk volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

 • R.L. STEVENSON, Reis met een ezel
 • C. DRINKWATER, De olijventijd
 • L. FABER, Brieven uit mijn bastide
 • M.JACQUES, Provence, zon en magie
 • P.MAYLE, Eén jaar in de Provence
 • R. OLNEY, Provence, een culinaire reis
 • G. SOBIN, De Truffelminnaar.

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraakgegevens en een deelnemerslijst, wordt twee weken voor vertrek doorgemaild. 

 


Wijzigingen

Missie Formidabel behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

"Ik vond het heel leuk op de ezels. Ik heb wat pijnlijke dingen die ik kan laten zien als bewijs dat ik in het bos ben geweest (enkele stoere schrammen). Het eten was lekker en er waren leuke honden. De begeleider was ook heel leuk. Dank je wel voor de heel leuke vakantie. Ellen xxx"

Ezels staan bekend als koppig. Dat valt allemaal wel mee, hoor. Eén ding vinden ze echt niet leuk: met hun poten door het water stappen. Als dus tijdens de tocht een grote plas water het pad verspert, kan je er donder op zeggen dat je ezel - no way! -blijft staan. Wie moedigt hem aan om zijn poten nat te maken???

 

 

 

 

 

Wist je dat ezels gezelschapsdieren zijn? Een ezel die alleen leeft, wordt verdrietig en laat dit horen door luid te balken. Maar het hoeven niet enkel andere ezels te zijn die hem gezelschap kunnen houden. Met enkele geiten is hij ook al tevreden. Alleen met schapen lukt het wat minder. Gek hé?