Marokko - Missie Sahara


9 dagen - prijs € 1550

niet meer boekbaar

Marokko - Missie Sahara


9 dagen - prijs € 1550

niet meer boekbaar

Marokko - Missie Sahara


9 dagen - prijs € 1550

niet meer boekbaar

Marokko - Missie Sahara


9 dagen - prijs € 1550

niet meer boekbaar

Marokko - Missie Sahara


9 dagen - prijs € 1550

niet meer boekbaar
Gezinsreis Marokko
Deze bijzondere reis dompelt je onder in een totaal andere wereld en cultuur. Te voet en in het gezelschap van dromedarissen gaan we op ontdekking in een gebied van palmoases, barre steenwoestijn en amberkleurige duinen. We maken kennis met het dagelijks leven van de Berbers in en om de dorpen. Enkele dagen leven als nomaden in de woestijn. 
Prijs: € 1550
Prijs per kind: vanaf € 1280
Reisnummer: 19MA8DZA2
Reisdatum: 22/12/2019 - 30/12/2019
Deelnemers: min. 8 - max. 18
Beschikbaar: Nee

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Is dit iets voor jou?

 • Op stap met dromedarissen in de woestijn 
 • Genieten van de eindeloze sterrenhemel 
 • Getuige van het dagelijks leven in de kasbadorpen 
 • Duizenden palmbomen in de Drâa-vallei

Dan is dit jouw Missie Formidabel!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Deze reis scoort

8

2 Beoordelingen

reviews van klanten

Weinig comfort maar een fantastische ervaring!

Frank H. -

Waarom woestijn?

Anders Reizen organiseert al meer dan 30 jaar reizen naar woestijnen. Dankzij onze jarenlange contacten met de mensen ter plaatse hebben wij een expertise en ervaring opgebouwd die uniek is in Vlaanderen.

Antoine de Saint-Exupéry, de schrijver van De Kleine Prins, schreef ooit: "Ik heb altijd van de woestijn gehouden. Je zet je op een zandduin. Je ziet niets. Je verwacht niets. En toch, in stilte straalt er iets."

Veel mensen die op reis zijn geweest in de woestijn, kunnen niet anders dan er naar terugkeren. Hoewel het een primitieve vorm van reizen is zonder comfort, is het tegelijk ook een pure reisvorm. Je moet een knop omdraaien en je openstellen voor de woestijn, met haar schoonheid die steeds andere vormen aanneemt, haar indrukwekkende stilte en rust, haar grootse nachtelijke sterrenhemels. Het wandelen op het rustige ritme van de dromedarissen, de gezellige avonden samen met je medereizigers en de lokale ploeg, het zijn deze ervaringen die je nooit meer vergeet.

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Ouarzazate. Dit is onvermijdelijk een vlucht met overstap in Casablanca en late aankomst. We laten het niet aan ons hart komen, we zijn klaar voor onze Missie Formidabel!

Transfer naar het hotel in Ouarzazate.

Wist je dat de Sahara maar voor 20% uit zand bestaat? De rest bestaat uit rotsen, stenen en grind.

Dag 2

Na het ontbijt brengt een mooie rit langs de kasba’s en palmentuinen van de Drâa-vallei ons richting Zagora. Kasba's zijn versterkte dorpen met hoge muren, opgetrokken uit leem. Ze hebben bijna geen ramen, waardoor het er in de hete zomers lekker koel blijft .Onderweg bezoeken we Tamnougalt. Deze schilderachtige kasba met zijn labyrint van stegen en binnenplaatsen werd vaak gebruikt als locatie voor historische films.

Ten zuiden van Zagora maken we kennis met onze gids en de dromedarissen. Dan begint een  korte inloopwandeling naar onze eerste bivakplaats, idyllisch gelegen langs de Drâa-rivier. Vaak staat deze droog, maar na een korte en hevige onweersbui kan het water er verrassend snel opkomen. Als we 's avonds samen zitten onder een immense sterrenhemel, wordt het echt duidelijk dat we aan een fantastisch avontuur begonnen zijn.

Dag 3-4

We trekken door weelderige oasen met duizenden palmbomen, vruchtbare akkers en velden. Verscholen in het groen liggen schilderachtige lemen dorpen en kasba’s, waar we in contact komen met de vriendelijke bevolking. Wie waagt er zich aan een partijtje voetbal met de plaatselijke beloften?

Dag 5-6

Voorbij de lage pas Tizi-n-Larjam kom je in een andere wereld terecht. De volgende twee dagen verlaten we de dorpen en oasen om de echte woestijn te leren kennen: eerst een korte passage door barre steenwoestijn, dan de zachte en eindeloze vormen van de duinenzee.

Als echte nomaden trekken we door dit verstilde landschap, ver van het leven in de dorpen, ver van de beschaving. En ’s avonds zien we ver in het westen de zon ondergaan in een gouden kleurengloed.

Dag 7

Na een laatste korte tocht, zit onze woestijntocht erop. We nemen afscheid van de lokale ploeg die zo goed voor ons gezorgd heeft en keren terug naar Zagora.

We kunnen uitblazen in de tuin van het hotel, een duik nemen in het zwembad (als het warm genoeg is) of het woestijnstof uit onze poriën gaan zweten in de hammam! En 's avonds doet het deugd om weer van een zacht bed te genieten...

Dag 8

We keren terug naar Ouarzazate, 's Avonds op tijd naar bed, want morgen is het vroeg dag.

Dag 9

Vroeg uit de veren voor de terugreis naar Brussel. En gegarandeerd: het zal nog lang duren eer al het zand uit je wandelschoenen is verdwenen! 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Prijs

Kinderen t.e.m. 8 jaar: 1280 euro
Kinderen 9 t.e.m. 11 jaar: 1420 euro
Vanaf 12 jaar: 1550 euro


Voorschot: € 470 per deelnemer

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal op dag 1 t.e.m. ontbijt op dag 9
 • drinkwater tijdens de trekking
 • gebruik kampeeruitrusting en tenten
 • Nederlandstalige begeleiding
 • lokale gids
 • kameeldrijvers
 • huur van kamelen.

Niet inbegrepen

 • overige dranken
 • inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d. (bv. kasba ca. € 1)
 • fooien (ca. € 30)
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 8 en max. 18 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Missie Formidabel de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Leeftijd

Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Wandelniveau

Dit is een wandelreis van zwaarteniveau . Het gaat om een doorgaande trekking die start op dag 2 en eindigt op dag 7. We wandelen ca. 5 uur per dag over overwegend vlak terrein. Vermoeide kinderen kunnen om beurt een kameel berijden. Het gebrek aan comfort en de hoogte van de dagtemperatuur dragen ook bij tot de ‘zwaarte’ van deze reis.

Klik hier voor meer uitleg over het zwaarteniveau van onze reizen in het algemeen.
Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

 • We slapen in goede hotels in Ouarzazate en Zagora.
 • Tijdens de tocht slapen we in tenten buiten de dorpen. Als je op woestijnreis vertrekt, dan moet je voor korte tijd afstand nemen van het dagelijks comfort van bad en bed. In de praktijk blijkt dit allemaal best mee te vallen. Bij aankomst op de bivakplaats kiest ieder zijn favoriete slaapplekje uit. Sommigen liggen graag dicht bij het kampvuur, anderen liever verscholen tussen enkele zandduinen, achter een rotsblok. Weer anderen kiezen voor een plekje dat hen een prachtig uitzicht biedt op de kleurrijke zonsopgang. Wanneer er tenten meegaan, stel je deze zelf op. Vaker slapen we echter onder de blote sterrenhemel – voor velen een openbaring! Enkel slaapmatje en warme slaapzak vormen dan je ‘slaapkamer’. Met een eindeloos uitzicht rondom en ontelbare sterren als plafond! Vochtige doekjes vervangen gedurende enkele dagen water en zeep, want water is leven. Toch heb je nooit echt het gevoel dat je erg vuil wordt, want door de lage luchtvochtigheid raak je minder bezweet. 

Maaltijden

 • In Ouarzazate en Zagora eten we in het hotel en/of op restaurant.
 • Tijdens de trekking moeten we alle water en voedsel meenemen op de kamelen. Het eten wordt bereid door de gids en de drijvers; de deelnemers steken beurtelings een handje toe. Alcohol is tijdens de tocht niet verkrijgbaar. Het eten is net datgene wat heel wat beginnende woestijnreizigers verrast. Zelfs met eenvoudige middelen blijken ervaren woestijnkoks heerlijke maaltijden op “tafel” te kunnen toveren. Een dag in de woestijn begint met een lekker ontbijt. Uiteraard is het aanbod verse producten beperkt, maar dankzij een buffetje van brood, jam, honing, smeerkaas, soms een eitje of chocopasta en natuurlijk een tas koffie of thee ben je meteen wakker. Als je na enkele uren wandelen ’s middags halt houdt, staat de lunch al op je te wachten. Een of meerdere schotels verse groenten, verwerkt in een frisse salade en aangevuld met tonijn, sardientjes, schapenkaas, brood... Het avondmaal begint doorgaans met hartige soep. gevolgd door een kruidig stoofpotje van groenten met pasta, rijst, couscous, soms met vlees erbij. Variaties op een thema, maar steeds met liefde en zorg bereid. Een stukje cake, wat fruit, zoete dadels en de onmisbare thee ronden het geheel af. Met honger zal je in de woestijn niet in je slaapzak kruipen...
 • Tijdens deze reis is er alle dagen méér dan voldoende eten, maar uit ervaring raden we toch aan om – zeker voor de kinderen – wat  energierijke tussendoortjes van thuis mee te brengen.

De Marokkaanse keuken in het algemeen is zeer gevarieerd en smaakvol, en er wordt rijkelijk gebruikt gemaakt van kruiden, specerijen, zout en suiker. Meestal nuttigt men ’s middags de hoofdmaaltijd. Het bekendst zijn tajines (stoofpot van vlees, vis of kip met groenten en saus), en couscousgerechten (griesmeel met een ragout van groenten, vlees en bouillon. Andere bekende gerechten zijn harira (een dikke soep met granen die ook als ontbijt wordt gegeten), mechouia (salade van geroosterde paprika en tomaat), briouats (kleine drie- of rechthoekige pakketjes met allerlei soorten vulling) en pastilla of b’stilla (een machtig en feestelijk gerecht met een kruidige vulling van duif en amandelen). Mechoui is een volledig lam of schaap dat in een ondergrondse klei-oven wordt bereid bij religieuze of familiefeesten. Bij elk maal eet men vers brood. 


Bagage

Tijdens de wandelingen wordt de bagage door kamelen gedragen. Jij draagt enkel je dagrugzak met de spullen die je graag binnen handbereik hebt.

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
Voor deze reis vliegen we met Royal Air Maroc (RAM).
 VertrekAankomst
AT833Brussel 22/12/2019 17:40Casablanca 22/12/2019 21:05
AT475Casablanca 22/12/2019 23:50Ouarzazate 23/12/2019 00:50
AT460Ouarzazate 30/12/2019 08:20Casablanca 30/12/2019 09:20
AT832Casablanca 30/12/2019 13:15Brussel 30/12/2019 16:40
Ter plaatse maken we gebruik van een minibus en/of taxi’s.

Klimaat

Je gaat er best van uit dat het overdag warm is (tot zeer warm op de middag) en ’s nachts koud (mogelijk tot 0°). Een zandstorm is niet uitgesloten.

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Meenemen op reis

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Missie Formidabel op de kennismakingsbijeenkomst.

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg.

Bagage

 • reistas (liever geen harde koffer; dat vinden de dromedarissen niet zo handig om op hun rug te dragen)
 • overtrek (bv. grote vuilniszak) om je reistas in te stoppen of mee te omwikkelen tijdens het  vervoer op de dierenruggen (tegen stof en vuil)
 • dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen met goed zoolprofiel
 • lichte schoenen voor ‘s avonds
 • wandel- of trekkingkousen

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én het spaart plaats in je bagage.

Kampeeruitrusting

 • warme slaapzak (het kan tegen het vriezen aan worden 's nachts)
 • evt. slaapmatje (er zijn ter plaatsen eenvoudige slaapmatjes ter beschikking, maar het staat je vrij je eigen matje mee te brengen)

Kleding

 • comfortabele (wandel)broek(en) - afritsbare broeken zijn handig
 • warme trui of fleece
 • wind -en waterdichte vest
 • T-shirts of luchtige hemden (geen topjes)
 • bermuda/short (tot aan de knie)
 • ondergoed
 • degelijke zonnehoed of –pet of (beter want waait niet weg) sjaal (om hoofd én nek tegen de zon te beschermen)
 • zwemkledij.

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Marokkanen.  Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek).

Verzorging

 • handdoek (sneldrogende handdoeken zijn handig en compacter dan gewone sponsen handdoeken; maar zeker geen must, want ook vrij duur)
 • toiletgerief (zeker ook vochtige doekjes en desinfecterende handzeep)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • verkoelende lotion
 • degelijke beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankflessen (voorzie min. 2 liter per persoon) of drankzak

Diversen

 • zaklamp
 • zonnebril
 • evt. zanddichte verpakking voor fototoestel
 • evt. energierijke tussendoortjes (geen chocolade)
 • kleine papieren zakjes waarin gebruikte vochtige doekjes en evt. maandverband kunnen verpakt worden tot bij de terugkeer naar de bewoonde wereld
 • evt. oorstoppen
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • evt. reisspelletjes voor 's avonds
 • handig voor vrouwen en meisjes: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na muggen- en andere insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • pleistertjes van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen. In Zagora en Ouarzazate kan je met je betaalkaart geld afhalen bij een bankautomaat. (Indien je de betaalkaart wenst te gebruiken, dien je ze bij je bank te laten activeren voor gebruik buiten Europa.)

Voor een recente wisselkoers van Marokkaanse dirham naar euro, verwijzen we je naar: Currency/converter/


Formaliteiten

Reispas

Voor reizen naar Marokko heb je een reispas nodig die geldig is tijdens de duur van je reis, ook de kinderen. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. 

Tip

Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Marokko door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio).

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG  (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

Internet

Literatuur

 • T. Ben Jelloun             
  -Gebed voor de afwezige (roman)
  -Gewijde nacht (roman)
  -Met neergeslagen ogen (roman)
  -Een gebroken man (roman)
  -Duivelse Liefdes (roman)
 • M. Chafik - Imazighen, De Berbers en hun geschiedenis
 • D. Chraibi - De beschaving is mijn moeder (roman)
 • H. De Haas - Aroemi, aroemi, een vreemdeling in Marokko (roman)
 • E.W. Fernea - Een straat in Marrakech (roman)
 • E. & H. Jouad - Marrakech, culture populaire de la medina
 • L. Lalami - Hoop en andere gevaarlijke verlangens (roman)
 • R. Lamrabet - Vrouwland (roman)
 • A. Maalouf - Leo Africanus (historische roman)
 • F. Mernissi - Het verboden dakterras (sociologische roman)
 • C. Nooteboom - Het geluid van zijn naam, Reizen door de islamitische wereld
 • H. Obdeijn, P. De Man & P. Hermans - Geschiedenis van Marokko (met o.a. aandacht voor de betrekkingen tussen Marokko en de Lage Landen)
 • G. Riemersma - Het land van zijn vader, de schrijfster is een Nederlandse die gehuwd is met een Marokkaan en een realistische kijk geeft op de verhoudingen/verschillen tussen de Marokkaanse cultuur en gebruiken en deze van onze Westerse wereld
 • K. Strobbe - De Gazellen, Marokkaanse vrouwen vertellen (ervaringen van Marokkaanse vrouwen in België)
 • G. Van camp - Mijn Marokko (reisverhaal)
 • S. Venema - Een man met suikerhaar, verhalen uit Marokko (reisverhaal).

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Kennismaking

Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging voor de kennisma­kingsbijeenkomst. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest op een zaterdagvoormiddag, of in een van de ViaVia Reiscafés. Je krijgt er de laatste (vertrek)info en maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.

Wijzigingen

Missie Formidabel behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Paulien: "Ik vond alles superleuk. De hotels en de zwembaden waren gezellig en mooi. Het leukst waren de wandelingen en dat ik op een kameel hebben kunnen zitten en onze reisbegeleidster. Het minst leuk de warmte."

"Het leukst was in het zand spelen, op de kameel zitten, het hotel en het buiten slapen. De soep was niet zo lekker. Jammer dat ik al zo vroeg naar huis moest." (Dries)

Tajine

Tip voor kinderen die graag koken: je kan vragen aan je mama of papa om samen eens een tajine-gerecht klaar te maken. Een tajine is een aardewerken schotel (met deksel) waar ze in Noord-Afrika allerlei stoofpotjes in klaarmaken. Als je geen echte tajine in huis hebt, kan je een een gewone ovenschaal met deksel gebruiken. Zo kan je alvast aan den lijve ondervinden dat er in Marokko lekker gegeten wordt. Wij kozen voor een overheerlijke, lichtzoete versie met gekarameliseerde ui, die heerlijk smaakt met brood of couscous! Je hebt de volgende ingrediënten nodig (voor 4 personen): 
 • 1 braadkip in stukken  
 • 5 dl kippenbouillon  
 • 500 g jonge worteltjes  
 • 500 g uien  
 • 2 el vloeibare honing  
 • 1 koffielepel fijne suiker  
 • 4 kardemomzaadjes  
 • olijfolie  
 • zwarte peper uit de molen 
 • zout 
Qua potten heb je nodig: een braadpan, een kookpot en een tajine. En nu kan je aan de slag! 
 • Pel de uien en snij in fijne ringen. Bak ze 3 minuten in wat hete olie in de braadpan. Voeg de honing en de suiker toe. Schep goed om en laat nog een paar minuten bakken tot de uiringen lichtjes gekarameliseerd (mooi bruin) zijn. Haal ze uit de pan en leg ze in de tajine.
 • Schil de wortelen en snij ze in fijne plakjes. Breng de kippenbouillon aan de kook in de kookpot en laat de worteltjes 2 minuten in de kippenbouillon borrelen, samen met de kardemombolletjes, een snuifje suiker, peper en zout. Schep alles uit de bouillon met een spatel (zo'n grote lepel met gaatjes in) en leg ze bij de ui in de tajine.
 • Kruid de stukken kip met peper en zout. Bak ze kort aan op een hoog vuur in een beetje olie in de braadpan. Leg ze bij de ui en wortels in de tajine.
 • Schenk er de bouillon over heen.
 • Zet het deksel er op en zet 60 minuten in de oven op 150°.
Smakelijk!