Montenegro - Missie Montenegro


12 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Montenegro - Missie Montenegro


12 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Montenegro - Missie Montenegro


12 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Montenegro - Missie Montenegro


12 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Montenegro - Missie Montenegro


12 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »
Gezinsreis Montenegro
Dit bergachtige land heeft een massa troeven: hooggebergte met grillige rotsen en oerbossen (om in te wandelen), diepe canyons (om in te raften en aan canyoning te doen), groene zomerweiden (met schapen en koeien) en een lange kust (om te zwemmen). Een soort Noorwegen aan de Middellandse Zee, zeg maar. Het wordt een actieve en veelzijdige reis om nooit meer te vergeten.
Prijs: binnenkort online
Reisnummer: 21ME8MEA2
Reisdatum: 3/08/2021 - 14/08/2021
Deelnemers: min. 7 - max. 18
Beschikbaar: Ja

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Is dit iets voor jou?

 • Herdersleven
 • Wandelen in oerbossen
 • Rafting in de diepste rivierkloof van Europa
 • Zonne- & waterpret
 • Bezoek aan Kotor
 • Verlenging aan het strand mogelijk

Dan is dit jouw Missie Formidabel!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Deze reis scoort

8,4

20 Beoordelingen

reviews van klanten

Een zeer mooi land, alles kwam aan bod, van bergen tot de zee, van basic comfort naar luxe.

Ilse C. -

Prachtig land! Prachtige wandelingen. Zeer gevarieerde reis. Top of the bill misschien toch wel de Tara canyon.

Nancy B. -

Gevarieerde actieve reis in een ongerept berglandschap.

Robby K. -

Montenegro is absoluut een bestemming om te ontdekken in zijn natuurkracht en authenticiteit. Deze reis voldeed zeker aan deze verwachtingen!

Els H. -

Montenegro is een prachtig land met adembenemende natuur en vergezichten. Zeker het ontdekken waard.

Kristof B. -

Wondermooie wandelingen die enige inspanning vereisen, klare meertjes die uitnodigen tot zwemmen, en voldoende afwisseling in het programma zorgen voor een onvergetelijke reis.

Bianca R. -

Indrukwekkende landschappen met prachtige groene bergen en blauwe bergmeren, vaak vrijwel onaangeroerd door menselijke aanwezigheid.

Dirk J. -

Dag 1

We ontmoeten elkaar in de luchthaven in Podgorica. Van daar trekken we onmiddellijk het massief van Komovi-Bjelasica in. De smalle weg kronkelt door de Moraca-canyon en gaat vanaf Kolasin echt de hoogte in. We verblijven de eerste 3 nachten boven de boomgrens, te midden van traditionele herdersweiden.

Vannacht slapen we in mooie berghutten in Stavna, met een uitzicht om u tegen te zeggen.

Dag 2

De beste manier om volop kennis te maken met het prachtige berglandschap dat ons omringt, is te voet. En dat doen we dan ook. We worden opgepikt in Stavna en al een eindje verder gebracht op de route tot Asanovica. De chauffeur brengt onze bagage verder naar de volgende herdershutten, zodat wij enkel een dagrugzakje met onze picknick en fototoestel hoeven te dragen.

De tocht is 12 km lang, loopt over vrij eenvoudig terrein en laat ons in totaal 400 m stijgen en 500 m dalen (stevige stappers kunnen de tocht langer maken). Misschien komen we herders met hun kudde tegen. Einddoel is de herdersweide Vranjak. Onze lodges zijn prachtig gelegen en geven ons de kans het herdersbestaan aan den lijve te ondervinden (maar dan wel met donsdeken en warme douche!). Er wordt hier fantastisch gekookt en na het eten wordt het kampvuur opgestookt.

Wist je dat Montenegro de Italiaanse naam is voor het land en Crna Gora de Slavische? Beide betekenen 'zwarte bergen', vernoemd naar Ivan Crnojevic (Ivan de Zwarte), een heerser die zijn zoon uithuwelijkte aan de dochter van de Venetiaanse Doge. Later bleek trouwens dat de bruidegom niet zijn zoon was (want die vond hij te lelijk voor de hooggeplaatste bruid), maar een willekeurige knappe jongeman.

Dag 3

Vanuit Vranjak maken we een tocht, deels met stoere jeeps over smalle, hobbelige wegen, dwars door het massief Bjelasica, en deels te voet. We beklimmen de hoogste piek (Crna Glava, over 2100 m hoog!), bezoeken het uitzichtpunt Bendovac en picknicken aan een bergmeertje. De tocht is 7 km lang en laat ons in totaal 250 m stijgen en 650 m dalen.

In de late namiddag laten de eigenaars van de herdershutten ons zien hoe ze hun heerlijke witte kaas maken, volgens een eeuwenoude traditie.

We slapen een tweede nacht in Vranjak.

Dag 4

Gedeeltelijk door prachtige oerbossen wandelen we naar het meer van Biogradska (12 km / 350 m stijgen en 1000 m dalen). De hoge bomen in Biogradska hebben een baard van mos en de lianen en dichte begroeiing wekken de indruk van een echt oerwoud. In Europa resten nog maar weinig van zulke intacte bossen.

De bungalowtjes waar we slapen liggen in zo’n oerbos dat rondom het meer tegen de bergflanken groeit. Als het donker valt, kunnen we een kampvuur maken en op zoek gaan naar relmuizen (of zevenslapers), schattige knaagdiertjes die hier heel veel voorkomen. Voor de durfals wacht er een wandeling rond het meer bij maanlicht, met een serieuze kans om otters en uilen te spotten.

Dag 5

We maken ons op voor een rafting door de Tara-canyon, de diepste rivierkloof van Europa. De rit naar het begin van de rafting is al prachtig. Waar de weg stopt, schepen we in en laten we de beschaving achter ons. Regelmatig stoppen we voor een zwempartij of een douche onder een van de vele watervallen, die vanaf de bergwanden in de Tara-rivier klateren.

Wist je dat de Tara-canyon in de top 10 van de grootste canyons ter wereld staat?


Na de rafting rijden we naar ons volgend logies in Rudinice. 

Dag 6-7

Twee dagen brengen we door in het nationaal park Durmitor, het allermooiste berggebied van Montenegro. Tijd dus om de wandelschoenen nog eens aan te trekken en op zoek te gaan naar een van de kuddes gemzen die hier leven. We ondernemen twee wandelingen: die op dag 6 is 12 km lang met 350 m stijgen en dalen en die van dag 7 is 7 km lang met 500 m dalen. Op dag 7 maken we ook een boottochtje op het mooie en ijskoude Piva-meer, waarin de dapperen kunnen zwemmen. 

Dag 8

Transfer zuidwaarts (2,5 u.) naar het dorpje Dupilo voor de wandeling naar Poseljani (9,5 km, 400 m stijgen, 400 m dalen). In dit prachtige oude dorp, gelegen aan het Skadarmeer, sluiten we onze wandeling af met een plons in één van de poelen of in het meer. In de namiddag zetten we ons traject verder per boot en varen over de steeds smaller wordende rivier die zich tussen de rotsen door slingert tot we de boogbrug en de bewoonde wereld bereiken in het historische plaatsje Rijeka Crnojevica. Het dorpje is heel lang ten prooi geweest aan verval, maar werd enkele jaren geleden beschermd als 'historisch architecturaal landschap.' 

We rijden een half uurtje verder naar Ivanova Korita, waar we logeren in een hotel midden in het Lovcen Nationaal Park. De ideale uitvalsbasis voor de komende 2 dagen.

Dag 9

Na het ontbijt maken we rondwandeling over de piek van de Babina Glava (11,5 km, 400 m stijgen en dalen). Vanaf de top zien we de baai van Kotor 1500 m in de diepte glinsteren. In de namiddag is er optioneel een wandeling mogelijk of kan je een bezoek brengen aan het Adventure Park.

Dag 10

Transfer (1,5 u.) door een prachtig landschap naar de baai van Kotor; de natuurlijke en culturele schoonheid die van deze immense mediterrane fjord trekt veel toeristen aan maar we kunnen het niet links kunnen laten liggen. 

Daarna rijden we langs de kust zuidwaarts. De zee ziet er onweerstaanbaar uit, dus onderweg houden we halt om erin te duiken. Tegen de avond rijden we verder naar ons hotel in het historische Stari Bar, het landinwaarts en als een indrukwekkende vesting onder de berg Rumija gelegen deel van Montenegro’s grootste havenstad Bar.

Dag 11

Ligt er vlakbij Stari Bar toch wel geen geweldige canyon zeker? Gewapend met een degelijke uitrusting en onder deskundige begeleiding kunnen we ten volle genieten van de meest complete van alle bergsporten: canyoning! Al glijdend, rapellend, zwemmend en springend bekijken we de natuur vanuit een ander perspectief. Fun gegarandeerd voor zowel jong als oud. Na de lunch kunnen we in de canyon blijven en daar zwemmen, of we kunnen nog een namiddagje doorbrengen in de oude stad van Stari Bar.

Opnieuw overnachting in Stari Bar en laatste avondmaal :-(

Dag 12

Einde van het programma na het ontbijt.

Indien gewenst, kan je optioneel nog enkele dagen strandvakantie aan de reis toevoegen, bv. in het kindvriendelijke badplaatsje Petrovac. Je kan zelf een hotel boeken of je dan dat via Missie Formidabel doen. 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Prijs

1370 euro voor alle leeftijden
Voorschot: € 420 per deelnemer

Inbegrepen

 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 12
 • boottocht dag 8
 • bagagevervoer
 • jeeptocht
 • kaasdemonstratie
 • inkomgeld Nationale Parken
 • huur rafting- en canyoningmateriaal
 • begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • dranken
 • fooien
 • evt. inkomgelden van bezienswaardigheden
 • evt. inkomgeld Adventure Park (max. € 15), Zipline boven Kotor (ca. € 15)
 • evt. roeibootje (€ 8/u.) of kajak (€ 3/u.) op Biogradska-meer 
 • evt. reisverzekering. 

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 18 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Missie Formidabel de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Leeftijd

Vanaf 10 jaar.


Wandelniveau

Dit is een wandelreis met wandel/activiteitenniveau  tot . We maken 7 wandelingen (zie dagschema voor afstanden en hoogteverschillen). Wie aan deze reis deelneemt, hoeft écht geen atleet te zijn maar je moet op z’n minst graag wandelen en over enige fysieke conditie beschikken. Klik hier voor meer uitleg over het zwaarteniveau van onze reizen in het algemeen.

Voor de rafting heb je geen ervaring nodig. Het is geen wildwater rafting, maar rustig voortkabbelend kan je het ook niet meteen noemen. Voor de canyoning is een beetje heldenmoed vereist, maar het gaat om een initiatie ;-)


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Vervoer


Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
We hebben vluchten geblokkeerd bij Austrian Airlines aan 326,17 euro per persoon (vanaf 12 jaar) en 289,17 euro per kind ( t.e.m. 11 jaar). Voor deze groepsboeking is een minimum van 10 passagiers vereist. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat we deze reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met mogelijks een duurder tarief.
Je kan naar keuze zelf je vlucht boeken of dit via Missie Formidabel doen. In het laatste geval maakt de vlucht deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties: - bijstand in geval van problemen met de vlucht; - terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).
Bij aankoop van een vervoersbiljet via Missie Formidabel, voor pakketreizen waarbij het vervoer niet is inbegrepen, worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor vliegtuigtickets 30 euro per reservatiedossier, voor alle andere vervoermiddelen 25 euro per persoon en per biljet.
Indien je zelf een vlucht zou boeken, hou er dan rekening mee dat je dat pas doet vanaf het moment de de reis gegarandeerd is.
Indien je graag voor of na je verblijf je reis wenst uit te breiden, kunnen we bij de luchtvaartmaatschappij ook een latere retour of vroeger vertrek aanvragen.Indien je zelf vluchten boekt, raden we aan om te wachten tot de afreis gegarandeerd is.
 VertrekAankomst
OS352Brussel 03/08/2021 10:15Wenen 03/08/2021 12:00
OS727Wenen 03/08/2021 12:55Podgorica 03/08/2021 14:15
OS728Podgorica 14/08/2021 15:00Wenen 14/08/2021 16:30
OS355Wenen 14/08/2021 17:30Brussel 14/08/2021 19:15

In de luchthaven van Podgorica wachten we elkaar op en vanaf dan is alle vervoer geregeld en inbegrepen (privé-vervoer met chauffeur).


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Logies

We slapen:

 • 4 nachten in mooie, verzorgde vakantiehuisjes (*), met privé-sanitair
 • 2 nachten in sfeervolle, maar eenvoudige herdershutten met gedeeld sanitair
 • 1 nacht in houten bungalows
 • 4 nachten in een goed hotel

Je vindt ook nog verdere beschrijving van het logies in het dagschema.

Afhankelijk van de groepssamenstelling is het mogelijk dat je samen met een ander gezin een cottage, bungalow of hut deelt, bv. 1 gezin de benedenruimte en een ander de bovenruimte. Het sanitair is dan gedeeld.

(*) Standaard boeken we de stenen huisjes. Afhankelijk van de grootte en de samenstelling van de groep, is het mogelijk dat er een of meerdere houten huisje worden bijgeboekt. (Lijkt wel het verhaal van de 3 biggetjes...) Sowieso is er overal privé-sanitair. De huisjes worden toegewezen op basis van het moment van inschrijving.

Maaltijden

 • De ontbijten nemen we in het logies. Voor ’s middags regelt de begeleider een picknick. De avondmalen bestaan uit vlees, verse groenten (koolsla, tomaten, komkommer, gegrilde paprika’s) in combinatie met pasta, gekookte aardappelen of frieten. Soms wordt er ook verse forel geserveerd. Soms is er soep, soms een dessert, soms beiden. In de hutten is er een vast menu (wel keuze om vegetarisch te eten), met verse producten van lokale boeren.
 • Enkele traditionele gerechten zijn kajmak (maismeel) met skorup (boterachtige witte kaas), priganice (deegwaar in siroop), palacinke (pannekoeken) en prsut (gerookte ham). Montenegrijnen zijn ook erg goed in het bereiden van soep. Pasulj (bonensoep) en piletina (kippenbouiilon) zijn favoriet. als groente eet meen eerder salade dan warme groente. Kupus (kool) of Sjopska (gemengde salade tomaat, kaas en paprika) zijn het meest gangbaar. Vleesliefhebbers kunnen hun hart ophalen met een durmitor stek (een opgerolde schnitzel gevuld met ham en kaas) of een jagnetina na zaru (lam van de grill). Bij ontbijt en lunch drinkt men vaak kisela mljeko (karnemelk) of gorski caj (bergthee), terwijl bij het diner de niksicko pivo (bier) en de vranac (rode wijn) worden geschonken.

Klimaat

Montenegro kent een mediterraan klimaat aan de kust en een alpien klimaat in de hoge bergen. Tijdens deze reis verwachten we meestal zuiders  warm weer aan de kust. In de bergen is het meestal aangenaam wandelweer (gemiddeld tussen 17 en 23°) met kans op mist of een regen- of onweersbui. In de bergen koelt het 's nachts flink af (tot 5°). Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Uitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • reistas (al dan niet in trolley-vorm, dus met handvat en wieltjes): een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak (voor de spullen die je nodig hebt tijdens een dagwandeling)
 • regenhoes voor dagrugzak.

Schoeisel & kousen

 • stevige, enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen of sandalen
 • oude sportschoenen of waterschoenen voor de canyoning
 • wandelkousen.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en) (die beschermt tegen prikkelstruiken, insecten en teken; een afritsbare broek is handig)
 • wind- en waterdichte jas
 • warme pull
 • lichte pull
 • luchtige hemden of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • ondergoed
 • short/bermuda
 • zwembroek/badpak.

Tip: Het is aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon en/of insectenbeten beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek).

Verzorging

 • toiletgerief  (gebruik liefst biologisch afbreekbare zeep)
 • handdoeken voor wateractiviteiten en strand
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘after sun’
 • beschermende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of –zak
 • lunchbox
 • evt. (zak)mesje (om een stuk fruit te schillen)

Diversen

 • evt. verrekijker
 • evt. (niet smeltbare) tussendoortjes
 • evt. oorstoppen
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De munteenheid in Montenegro is de euro. Je kan in de grotere plaatsen terecht aan geldautomaten, maar je neemt best al een startbedragje mee van thuis.


Formaliteiten

Voor reizen naar Montenegro volstaat je identiteitskaart/kidsID.

Tip: Maak een kopie of foto van je identiteitskaart.

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. de vluchtgegevens en de afspraakplaats, wordt twee weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Missie Formidabel behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essenti�le kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van €100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   
Missie Montenegro
Canyoning Montenegro (via Steven Eerdekens)
Montenegro Wild Beauty