Marokko - Door kloven en rivieren in de Atlas


10 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Marokko - Door kloven en rivieren in de Atlas


10 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Marokko - Door kloven en rivieren in de Atlas


10 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Marokko - Door kloven en rivieren in de Atlas


10 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Marokko - Door kloven en rivieren in de Atlas


10 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »
Gezinsreis Marokko
Een zesdaagse doorgaande tocht – met beperkte hoogteverschillen – brengt ons door een prachtig stuk van het massief van de M'Goun, de derde hoogste én mooiste berg van Marokko. We lopen meestal grotendeels langs (en door) het lekker frisse water van de M’Goun-rivier en over hoge paden, rijgen enkele indrukwekkende kloven aaneen en steken een bergpas over. Een unieke gezinsbeleving in een verrassend land.
Prijs: binnenkort online
Reisnummer: 22MA8MGL1
Reisdatum: 6/08/2022 - 15/08/2022
Deelnemers: min. 8 - max. 18
Beschikbaar: Ja

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Is dit iets voor jou?

 • Blitzbezoek aan Marrakech
 • Genieten in een schilderachtig gelegen kasba 
 • Trekking met muilezels door een spectaculair landschap
 • Stappen langs en door rivieren in diepe kloven
 • Kennismaking met het Berberleven

Dan is dit jouw Missie Formidabel!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Marrakech en transfer naar de riad.

Binnen dikke muren waarop ooievaars hun nesten gebouwd hebben, ligt Marrakech op ontdekking te wachten. Het begint al meteen op het grote Jemaa El-Fnaaplein, het kloppend hart van de stad. Slangenbezweerders, zangers en muzikanten, verhalenvertellers en waarzeggers, kwakzalvers, eetstalletjes… Je komt ogen en oren te kort.

Dag 2

In de verre 11de eeuw werd Marrakech de hoofdstad van het groot Arabisch rijk dat zich uitstrekte tot Zuid-Spanje. Zo werd deze afgelegen woestijnstad verguld met een laagje verfijnde Moorse cultuur. We bezoeken de belangrijkste bezienswaardigheden en gaan op verkenning in de uitgestrekte soeks. Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het daar. De ‘souk de babouches’ is een overdekte bazaar vol leren pantoffels. De ‘marché aux herbes’ overweldigt met zijn geurige en kleurige kruiden, gedroogde insecten, wondermiddeltjes en –drankjes. Elders zijn het tapijten, of smeedijzeren lantaarns, aardewerken kruiken, tajines,... En wat dacht je van een elegante henna-tattoo? 

Dag 3

Vandaag staat er een lange, maar indrukwekkende rit door het Atlasgebergte op het programma. Einddoel is El Qal'at M'Gouna. Onderweg houden we halt bij de ‘ksar’ Ait Ben Haddou. Niet zomaar een versterkt dorp, maar gewoonweg het mooiste voorbeeld van traditionele Zuid-Marokkaanse architectuur. Daarom werd het vaak als decor gebruikt in vele avonturenfilms.

We logeren in de sfeerrijke kasba van Mohammed en zijn broers. De kasba is hoog gelegen aan de rand van El Qal’at M’Gouna en kijkt uit over de Rozenvallei, met in de verte de besneeuwde toppen van het M’Goun-massief. 

Dag 4

Opnieuw een mooie rit vol landschappelijke contrasten: het groen van de dadelpalmbossen wisselt af met de donkerbruine muren van de lemen kasbadorpen. We rijden tot bij het startdorp van de trekking, Hdida, en maken er kennis met de ploeg die ons zal vergezellen: de gids, de kok en de muilezeldrijvers.  We starten de lus van zes etappes in dit mooie stukje Hoge Atlas. Niet alleen qua uitzichten een onvergetelijke tocht, maar ook een ervaring die iedereen dichter bij elkaar zal brengen. We leven op het ritme van de natuur, een beleving die nog lang zal bijblijven. 

Vandaag stappen we door een smalle kloof via Alemdoum tot Amajgag (1860 m). 

Dag 5

Ons pad brengt ons langs kleine dorpjes, soms slechts enkele huizen groot, of bij een ‘azib’, een zomerverblijf van de herders. Vandaag houden we middagpauze aan een waterval in de  buurt van Ameskar (2113 m ) en hebben we voor het eerst zicht op de M’Goun. Eindpunt van onze dagtocht is Tichki (2344 m).

Dag 6

Vandaag is de uitdagendste dag: 800 m moeten we stijgen om op de Issouka-pas te geraken. Boven, op wel 2763 m hoogte, hebben we een mooi zicht op de Dadès-vallei en het Saghro-massief. We overnachten in Aflafal (2336 m) op een prachtige kampplaats bij een rivier die gevoed wordt door ijskoud bronwater. Wie durft? :-)

Wist je dat de Berbers de oorspronkelijke bewoners van Marokko zijn? Zij woonden al voor het begin van onze tijdrekening in deze regio. De Berbers noemen zichzelf 'Imazighen', wat ‘vrije mensen’ betekent.

Dag 7

We bereiken de M’Goun-kloof en steken verschillende keren de rivier over. We passeren vele dorpjes en overnachten bij Imi Nirgt (1990 m).

Dag 8

Net voorbij Tarzout wordt de kloof ronduit indrukwekkend, tot wel 1500 m diep en op sommige plaatsen niet breder dan enkele meters. Verschillende keren lopen we vandaag door het ondiepe water, een aangename verfrissing en dolle pret! Het mooie dorp Aguerzaka (1740 m) aan het eind van de kloof baadt in een zee van licht.

Dag 9

Het laatste traject loopt weer door bebouwd gebied. We lopen langs mooie terrassen en met rozenstruiken afgezoomde akkertjes. Ook een prettig zwemvijvertje tegen een rots ligt op ons pad. Gaan ook deze keer weer alle gezinnen de uitdaging aan ?
In Boutaghrar worden we opgepikt en weer naar de kasba in El Qal’at M’Gouna gevoerd.

Wist je dat je in Marokko best niet je hele bord leeg eet, want dan denkt de gastfamilie dat ze te weinig gekookt heeft. En wist je dat je hele bord leeg eten bij een Marokkaanse familie je toch nooit lukt? :-D

Dag 10

Transfer (1u20) naar de luchthaven van Ouarzazate en terugreis naar Brussel.  

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Prijs

binnenkort online
Voorschot: € 480 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf het avondmaal op dag 1 t.e.m. het ontbijt op dag 10
 • water tijdens de trekking en koffie/thee bij het ontbijt       
 • gebruik keukenuitrusting en tenten
 • Nederlandstalige begeleiding
 • Franstalige gidsen, kok en drijvers
 • huur van muilezels.

Niet inbegrepen

 • overige dranken
 • fooien (ca. € 30 per persoon)
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 8 en max. 18 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Missie Formidabel de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Leeftijd

Vanaf 10 jaar.

Wandelniveau

. We stappen gedurende 5 dagen zo’n 5 uur per dag en zijn de hoogteverschillen beperkt. Op dag 5, die af en toe naar  neigtis, wandelen we wat langer en wordt er 600 m gestegen en 800 m gedaald. Ook de warmte kan een niet te onderschatten factor zijn. Daartegenover staat het feit je regelmatig door het verfrissende water en door schaduwrijke kloven stapt. Je moet echt geen atleet zijn, maar enige fysieke conditie is wel aangewezen.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het stappertjessysteem.


Gezien wandelen en buitensport de hoofdactiviteiten van deze reis vormen, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze activiteiten deel te nemen.

Logies

 • Charmante riad (2 nachten) in Marrakec
 • Mooie kasba (2 nachten) in El Qal’at M’Gouna
 • Tweepersoonstenten (3 nachten)
 • Eenvoudig dorpshuis (1 x) met 2 slaapruimtes (primitief).

Maaltijden

 • In Marrakech eten we afwisselend in het logies en op restaurant.
 • El Qalat M’Gouna eten we in het logies.
 • Het eten tijdens de tocht wordt door de kok en de drijvers klaargemaakt. Tenminste eens per dag eten we warm (doorgaans 's avonds); het middagmaal is gewoonlijk een koude schotel en fruit. We gebruiken zoveel verse groenten en fruit als mogelijk. Er wordt sterk gelet op de hygiëne. Alcohol is tijdens de tocht niet verkrijgbaar. Water is voldoende voorhanden.

Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Vervoer

Het vervoer ter plaatse gebeurt met een privé-bus.


Klimaat

Tijdens deze reis mag je er van uitgaan dat het overdag zeer warm wordt. In de kloven is er echter schaduw en je kan je vaak verfrissen in het water. Eens boven 1500 m, worden de nachten fris. Regen is mogelijk. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • stevige, soepele reistas (te verkiezen boven een rugzak)
 • overtrek (b.v. grote vuilniszak) om je reistas in te stoppen of mee te omwikkelen tijdens het  vervoer op de dierenruggen
 • dagrugzakje
 • zak of tas om de spullen in te stoppen die niet meegaan op de trekking en die achterblijven in de kasba

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • schoeisel voor ’s avonds en in de stad
 • stevige watersandalen of oude sportschoenen waarmee je door het water kan waden
 • wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kampeeruitrusting

 • slaapzak 
 • evt. lakenzak
 • evt. slaapmatje (eenvoudige slaapmatjes worden voor de gehele reis ter beschikking gesteld door de lokale agent, maar het staat je uiteraard vrij je eigen matje mee te nemen)

Tenten en gemeenschappelijk kampeermateriaal worden ter plaatse voorzien.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en)
 • wind- en waterdicht vestje
 • fleece
 • T-shirts 
 • short/bermuda
 • badpak/zwembroek
 • ondergoed
 • zonnehoed of –pet of –sjaal
 • sjaaltje om de hals tegen de zon te beschermen.

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Marokkanen.  Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek). 

Verzorging

 • handdoek
 • toiletgerief  (graag biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘after sun’
 • beschermende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles
 • evt. (zak)mesje

Diversen

 • zaklamp & reservebatterijen
 • zonnebril
 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstoppen
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen 
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Marokko heb je een reispas nodig (ook minderjarigen), die geldig is tijdens de duur van de reis. Een identiteitskaart is dus niet voldoende. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen.

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Geld

De Marokkaanse munt is de dirham. Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen. In Marrakech kan je geld afhalen bij een bankautomaat. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.  Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: Currency/converter/


Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Achtergrondinformatie

Literatuur

 • T. Ben Jelloun             
  -Gebed voor de afwezige (roman)
  -Gewijde nacht (roman)
  -Met neergeslagen ogen (roman)
  -Een gebroken man (roman)
  -Duivelse Liefdes (roman)
 • M. Chafik - Imazighen, De Berbers en hun geschiedenis
 • D. Chraibi - De beschaving is mijn moeder (roman)
 • H. De Haas - Aroemi, aroemi, een vreemdeling in Marokko (roman)
 • E.W. Fernea - Een straat in Marrakech (roman)
 • E. & H. Jouad - Marrakech, culture populaire de la medina
 • L. Lalami - Hoop en andere gevaarlijke verlangens (roman)
 • R. Lamrabet - Vrouwland (roman)
 • A. Maalouf - Leo Africanus (historische roman)
 • F. Mernissi - Het verboden dakterras (sociologische roman)
 • C. Nooteboom - Het geluid van zijn naam, Reizen door de islamitische wereld
 • H. Obdeijn, P. De Man & P. Hermans - Geschiedenis van Marokko (met o.a. aandacht voor de betrekkingen tussen Marokko en de Lage Landen)
 • G. Riemersma - Het land van zijn vader, de schrijfster is een Nederlandse die gehuwd is met een Marokkaan en een realistische kijk geeft op de verhoudingen/verschillen tussen de Marokkaanse cultuur en gebruiken en deze van onze Westerse wereld
 • K. Strobbe - De Gazellen, Marokkaanse vrouwen vertellen (ervaringen van Marokkaanse vrouwen in België)
 • G. Van camp - Mijn Marokko (reisverhaal)
 • S. Venema - Een man met suikerhaar, verhalen uit Marokko (reisverhaal).

Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat meestal door in ons kantoorgebouw te Diest (steeds op een zaterdagvoormiddag) of in een van de ViaVia Reiscafés (kan ook op een ander moment).

Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen, evt. materiaal (wandelschoenen, slaapzak, ...) meebrengen waarvan je niet zeker bent of ze geschikt zijn én je maakt natuurlijk kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.


Wijzigingen

Missie Formidabel behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   
Marrakech
Een unieke filmlocatie