Costa Rica - Rondreis langs de mooiste parken van Costa Rica


21 dagen - vanaf € 1515

Boek deze reis »

Costa Rica - Rondreis langs de mooiste parken van Costa Rica


21 dagen - vanaf € 1515

Boek deze reis »

Costa Rica - Rondreis langs de mooiste parken van Costa Rica


21 dagen - vanaf € 1515

Boek deze reis »

Costa Rica - Rondreis langs de mooiste parken van Costa Rica


21 dagen - vanaf € 1515

Boek deze reis »

Costa Rica - Rondreis langs de mooiste parken van Costa Rica


21 dagen - vanaf € 1515

Boek deze reis »
Individuele reizen Costa Rica
Tijdens deze reis ontdek je heel verschillende facetten van Costa Rica. Je vertrekt richting Caraïbische kust met een bezoek aan nationaal park Tortuguero (gekend voor de zeeschildpadden) en Cahuïta. Daarna gaat het via het regenwoud in de buurt van Puerto Viejo naar de vulkaanstreek, met onder meer een bezoek aan de Arenal, Monteverde en Rincón de la Vieja. Het laatste deel van de reis gaat dan richting Stille Oceaan en de kustdorpjes Manuel Antonio en Dominical.
Aantal dagen: 21 dagen
Reisnummer: 20CR5AAB
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Is dit iets voor jou?

 • Natuurparadijs Costa Rica!
 • Spectaculaire fauna
 • Weelderige wouden
 • Palmstranden aan de Caraïbische zee
 • Vele avontuurlijke opties zoals raften, boomklimmen, canopy walks,....

Dan is dit jouw Missie Formidabel!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Dag 1

Aankomst in San José
Bij aankomst in hoofdstad San José word je verwelkomd en naar een rustig hotelletje in het centrum gebracht.

Overnachting in een hotel in San José.

Dag 2 - 3

Tortuguero NP
Het avontuur start ‘s morgens vroeg wanneer je (Engelstalige) gids je met de minibus ophaalt voor een rit in noordoostelijke richting via de uitgestrekte nevelwouden van het Parque Nacional Braulio Carillo. In de Caraïbische laaglanden aangekomen stap je over in een boot om de rest van het traject naar Tortuguero via het water af te leggen. Een adembenemende tocht langs tropisch regenwoud, waar je tal van watervogels kan zien.
Tortuguero is een nationaal park gelegen aan de Caraïbische kust. Zoals de naam het verraadt, is dit gebied een geliefde broedplaats van diverse soorten zeeschildpadden, die van half juli tot eind oktober op het strand hun eieren komen leggen. In het regenwoud achter het strand leeft een groot aantal tropische diersoorten.
Rond de middag kom je aan in je hotel, omringd door regenwoud. Ons programma omvat drie begeleide excursies. Eén ervan gaat naar het dorpje Tortuguero, waar je de Caraïbische sfeer kan opsnuiven. De twee overige excursies zijn boottochten met gids door het regenwoud. We voorzien bewust twee boottochten, in tegenstelling tot veel toeristen die Tortuguero bezoeken, omdat het de kans aanzienlijk vergroot op het spotten van de spectaculaire dieren die zich hier schuil houden: 3 soorten apen, luiaards, toekans, papegaaien, kaaimannen, pijlgifkikkertjes, enz...
Deze begeleide excursies gaan door in groepjes van max. 16 personen.
Op eigen houtje kan je ook een wandeling langs het strand maken.
Optioneel: als je tijdens het broedseizoen van de zeeschildpadden reist (half juli t.e.m. oktober), kan je deelnemen aan een gegidste nachtexcursie op het strand om de leggende schildpadden te observeren.

Ter plaatse te betalen: 

 • entreegeld nationaal park: 15 USD p.p.
 • (optioneel) nachtexcursie schildpadden (half juli t.e.m. oktober) inclusief  vervoer:  35 USD p.p.
 • (optioneel) geleide kajaktocht door de kanalen van het nationaal park (ca. 2 uur):  35 USD p.p.


Overnachting in een lodge, Tortuguero NP. (O,L,A)

Dag 4 - 5

Cahuita Nationaal Park
Nadat de boot je weer tot bij de weg heeft gebracht, trek je zuidwaarts langs de Caraïbische kust met kilometers verlaten palmenstranden. Je eindbestemming is Cahuita, een laid-back stranddorp waar de reggae en calypso muziek uit de huiskamers klinkt. Je verblijft in een rustig hotelletje omgeven door weelderige tuinen met zwembad. Vanuit Cahuita kan je het mooie gelijknamige nationaal park bezoeken: een combinatie van regenwoud en prachtige stranden. Je kan hier uitgebreid wandelen via goed onderhouden en bewegwijzerde paden, langs mooi laagland regenwoud en prachtige stranden afgezoomd met kokospalmen. De kans is groot dat je een groep capucijnapen tegenkomt, neusbeertjes of een drietenige luiaard. Daarnaast bezit deze kust één van de weinige nog levende koraalriffen in het land en behoort een snorkeltour tot de mogelijkheden.

Ter plaatse te betalen:

 • entreegeld nationaal park: vrijwillige bijdrage
 • (optioneel) snorkel- en regenwoudtour (ca. 5 uur: boot, snorkelmateriaal, Engelstalige gids, vruchtensnack, regenwoudwandeling): 65 USD p.p.
 • (optioneel) begeleid bezoek binnen de Kekoldi indianengemeenschap van de Bribri’s (ca. 6 uur: bezoek indianenfamilie, leguanenboerderij, regenwoudwandeling naar waterval met uitleg over medicinale planten, typische lunch): 70 USD p.p.

Overnachting in een hotel, Cahuita. (O) 

Dag 6 - 7

Puerto Viejo de Sarapiquí
Je trekt opnieuw het binnenland in, een rit van een kleine 200 km in noordwestelijke richting naar de zeer biodiverse regio van Puerto Viejo de Sarapiqui. Hier verblijf je 2 nachten in een rustige lodge met zwembad, mooi geïntegreerd in het regenwoud. Een goede plek om te wandelen, want meteen vanuit de lodge vertrekken korte wandelpaden door het regenwoud, langs tropische tuinen en langs de snelstromende Sarapiqui rivier.
De nabije omgeving biedt daarnaast ook heel wat mogelijkheden voor activiteiten zoals een regenwoudwandeling in het Tirimbina reservaat (met een 280 m lange en 22 m hoge hangbrug!) of Parque Nacional Braulio Carillo. Het regenwoud zit hier ook weer vol verrassingen met mogelijke observatie van kleurrijke pijlgifkikkertjes, groene leguanen, smaragdbasilisken, toekans, papegaaien,…
Een andere aanrader is de 'cacao-excursie' in een organische cacao-plantage: een interactieve tour waarbij je alles leert over de productie van chocolade, en je je eigen regenwoudchocolade maakt!
Nog een mogelijkheid is een rafting op de Sarapiqui rivier: deze rivier stroomt door maagdelijk regenwoud en is met zijn klasse 2 en 3 stroomversnellingen ideaal voor beginners.  

Ter plaatse te betalen:

 • entreegeld Tirimbina natuurreservaat: 17 USD p.p.
 • entreegeld Parque Nacional Braulio Carillo: 12 USD p.p.
 • (optioneel) rafting Rio Sarapiqui (halve dag: materiaal, vruchtensnack, Engelstalige gids): 60 USD p.p.
 • optioneel) chocolade-tour in organische cacao-plantage: 30 USD p.p.

Eco-lodge met zwembad. (O)

Dag 8 - 9

La Fortuna en Volcan Arenal
Een rit van zo'n 75 km in westelijke richting brengt je in La Fortuna, gelegen aan de voet (maar op veilige afstand) van de actieve Arenal-vulkaan. De streek biedt opnieuw heel wat wandelmogelijkheden. In het nationaal park Volcan Arenal kan je naar een oude lavastroom wandelen en de vulkaan van heel dichtbij zien. Je geniet van prachtige verzichten op het Arenal-meer en het omringende Tilaran-gebergte.
Daarnaast is er het El Silencio regenwoudreservaat: hier maak je een wat pittigere wandeling met enkele steile klimmetjes door mooi maagdelijk regenwoud… slingerapen en brulapen liggen hier vaak op de loer. Je inspanning wordt beloond met een prachtig uitzichtpunt.
Ten slotte kan je de La Fortuna waterval bezoeken: na een steile maar korte afdaling door het regenwoud kom je aan de voet van deze 70 m hoge waterval, waar je vervolgens een frisse duik kan nemen.
Maar het mag ook wel eens anders. In de streek rond de Arenal-vulkaan kan je heerlijk relaxen in een van de vele natuurlijke warmwaterbronnen opgewarmd door de Tabacon-rivier, die ontspringt aan de voet van de vulkaan.

Ter plaatse te betalen:

 • entreegeld nationaal park Volcan Arenal:  15 USD p.p.
 • (optioneel) entreegeld El Silencio Trail: 10 USD p.p.
 • (optioneel) entreegeld Ecoternales warmwaterbronnen: 44 USD p.p.
 • (optioneel) entreegeld waterval: 10 USD p.p.

Hotelovernachting. (O) 

Dag 10 - 11

Monteverde
Ten zuiden van de Arenal ligt het Tilaran gebergte met het Monteverde nevelwoud. Op weg ernaartoe (zo'n 125 km) kan je genieten van de prachtige uitzichten op de laaglanden van Guanacaste en de kustlijn van de Golfe de Nicoya. Door de ligging in het gebergte is het woud van Monteverde het merendeel van de tijd gehuld in nevelwolken. Door de hoge vochtigheid is bijna elke boom overdekt met een dicht tapijt van epifyten (planten groeiend bovenop andere planten) zoals mossen, bromelia’s, varens en zelfs orchideeën: de ideale setting voor mooie natuurwandelingen in een mysterieus kader.  Twee natuurreservaten, het beroemde Monteverde Cloudforest Reserve en het Santa Elena reservaat, bieden wandelpaden van verschillende moeilijkheidsgraad aan.
Wie geen last heeft van hoogtevrees kan de spectaculaire Skywalk doen: een wandeling via enorme hangbruggen, gedeeltelijk door de toppen van de bomen. Ze biedt niet alleen spectaculaire uitzichten, maar laat ook toe de planten en dieren van de bovenste etages van het nevelwoud te observeren. Wie zo'n boomkruinwandeling te traag vindt, kan ook een 'canopy tour' of zipline uitproberen: met een klimgordel word je vastgemaakt aan een kabel en scheer je boven de bomtoppen van het ene platform naar het andere…

Ter plaatse te betalen:

 • entreegeld Santa Elena reservaat: 14 USD p.p.
 • entreegeld Monteverde reservaat: USD p.p. 20 USD pp
 • (optioneel) Skywalk: 35 USD p.p.
 • (optioneel) Canopy Tour: 50 USD p.p. 

Overnachting in een lodge. (O) 

Dag 12 - 13

Vulkaan Rincon de la Vieja
Een actieve vulkaan Rincón de la Vieja is gelegen op zo'n 140 km ten noordwesten van Monteverde. Je bent nu in het droge noordwestelijke gebied van Costa Rica. De volgende twee dagen breng je door in een gezellige lodge met zwembad, gelegen aan de voet van deze vulkaan. De lodge is omgeven door bloemrijke tuinen, op een half uurtje rijden van de ingang van het Parque Nacional Volcan Rincón de la Vieja. In dit beschermd gebied kan je opnieuw prachtige wandelingen maken. Eén pad loopt door een mooi stuk tropisch droog bos, langs gigantische wurgvijgen en enkele interessante geologische fenomenen zoals kokende modder, fumarolen en natuurlijke warmwaterbaden. Een ander pad gaat langs natuurlijke graslanden die een spectaculair zicht bieden op de grillige kustlijn van de Stille Oceaan en eindigen aan een verborgen waterval midden in het regenwoud. Hier kan je een frisse duik nemen. 

Ter plaatse te betalen:

 • entreegeld Nationaal Park Rincon de la Vieja: 15 USD p.p.

Overnachting een guesthouse. (O) 

Dag 14 - 15

Manuel Antonio
Na een mooie rit van ca. 280 km langs uitgestrekte palmplantages kom je in Manuel Antonio, een klein dorp langs de kust van de Stille Oceaan dat vooral bekend is vanwege het gelijknamige nationaal park en één van de mooiste stranden van Costa Rica. Een bezoek aan deze groene parel is dan ook een absolute must. Je wandelt hier door het regenwoud en maakt kennis met de erg nieuwsgierige capucijnapen, en natuurlijk geniet je van het prachtig wit strand met zijn blauwe, lauwwarm zeewater. Daarnaast kan je hier verschillende activiteiten ondernemen: raften, golfsurfen, snorkelen, of een bezoek aan het Rainmakers Park, waar je wandelt over reusachtige hangbruggen door het dak van het regenwoud.

Ter plaatse te betalen:

 • entreegeld Parque Nacional Manuel Antonio: 16 USD p.p.
 • (optioneel) rafting Rio Savegre (hele dag: ontbijt, lunch, transport, materiaal, Engelstalige gids): 95 USD p.p.
 • (optioneel) Rainmakers Tour (halve dag: tocht over hangbruggen, lunch, transport, Engelstalige gids): 70 USD p.p.
 • (optioneel) huur snorkelgerief: 20 USD p.p. per dag

Hotelovernachting. (O) 

Dag 16 - 17

Dominical
Zo'n 50 km verder zuidwaarts, in de buurt van Dominical, maken de palmolieplantages opnieuw plaats voor maagdelijk regenwoud. Het zuidelijk gedeelte van de Stille Oceaankust is nog vrij ongerept met regenwoud dat bijna volledig tot aan het strand komt. Je logeert in een eenvoudige ecolodge met zwembad op 500 m wandelen van een mooi, weinig bezocht strand en met toegang tot een uitgebreid netwerk van wandelpaden in het vlakke regenwoud evenwijdig aan het strand. Een ander netwerk van paden gaat wat steiler de bergen in naar primair regenwoud, met onderweg enkele mooie uitkijkpunten op de kust. Kleurrijke vogels zoals toekans, trogons en tangara’s, luiaards en tot drie soorten apen kruisen mogelijks je pad. Nog verder zuidwaarts kan je de mooie stranden van Uvita en Ventanas verkennen.
Een absolute aanrader is de beklimming met een klimgordel van een reusachtige regenwoudboom van 40 m hoog. Je gids garandeert je veiligheid en wijst je op allerlei interessante fauna en flora.
Een andere aanrader is een boottocht in het maritiem nationaal park Marino Ballena, waar je per boot op zoek gaat naar doortrekkende bultruggen en spelende dolfijnen. Het walvisseizoen loopt van half juli t.e.m. oktober en van half december t.e.m. februari.

Ter plaatse te betalen:

 • (optioneel) dolfijnen- en walvisexcursie (3,5 à 4 uur, Engelstalige gids, vruchtensnack, water, entreegeld voor Parque Nacional Marino Ballena): 90 USD p.p.
 • (optioneel) Monkey Challenge (avonturenparcours met beklimming boom + hangbruggen, op maat van kinderen, 15 a 30 minuten): 20 USD p.p.
 • (optioneel) zeekajakken (ca. 5 uur: transport, kayaks, vruchtensnack, Engelstalige gids): 78 USD p.p.

Overnachting in een lodge. (O) 

Dag 18 - 19

Cerro de la Muerte
Je verlaat de kust om na een mooie rit van zo'n 80 km in de groene vallei van de Rio El General te komen, waarna je de Cerro de la Muerte oprijdt langs de hoogste pas van de 'Interamericana' (de snelweg die Midden-Amerika van noord naar zuid doorkruist). Hier, op zo'n 3400 m hoogte, kom je terecht in een bizar landschap van lage struiken, mini-bamboe en grote distels: de zogenaamde 'paramo' vegetatie (die je ook in het Andesgebergte aantreft). Vervolgens daal je af naar een mooie lodge aan de rand van een uniek oud eikenbos. Wandelpaden geven toegang tot het prachtige hoogland nevelwoud langs snelstromende riviertjes en kleine watervalletjes. Dit gebied is vooral bekend onder de vogelliefhebbers omdat het het leefgebied is van de spectaculaire quetzal. Het mannetje van deze fel rood-groene vogel heeft een staart van wel 1 meter lang en wordt beschouwt als de mooiste vogel van het Amerikaanse continent!

Ter plaatse te betalen:

 • (optioneel) vroege excursie op zoek naar de quetzal (ca. 2 uur, gespecialiseerde Engelstalige gids met telescoop): 30 USD p.p.

Hotelovernachting. (O) 

Dag 20

San José
Je keert terug naar San José (ca. 100 km) waar je de laatste nacht doorbrengt in een rustig hotelletje, gelegen in een gerenoveerde, veilige buurt op wandelafstand van de voornaamste attracties. Je kan er enkele interessante musea bezoeken, zoals het unieke goudmuseum (Museo de Oro) of het Jade museum, of rustig struinen langs de mooie parkjes en pleinen, het nationaal theater of de mercado central, een overdekte markt met allerhande lokale producten en typische gerechten.

Overnachting in een rustig hotelletje (O)

Dag 21 (-22)

Terugvlucht naar België. Aankomst op dag 22 in België.

(O) 

Samen met andere gezinnen

Wil je graag met andere gezinnen op stap ? Dan kan je deze reis als begeleide gezins-groepsreis maken binnen het aanbod van onze kleine broer ‘Missie Formidabel’.  Je gaat op stap met andere gezinnen die op zoek zijn naar dezelfde vakantiebelevenissen. De kinderen trekken op met leeftijdsgenoten en (groot-)ouders ontmoeten (groot-)ouders met vergelijkbare interesses. We beperken de grootte van de groepen tot enkele gezinnen. Kleinschaligheid is een kenmerk van onze reisstijl, want enkel dan is er ruimte om elkaar beter te leren kennen.

Wil je zelf een groep samenstellen met bevriende gezinnen of familie? Neem dan contact op met ons. 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Prijs

vanaf € 1515

Basisprijs

Prijs per persoon o.b.v. 2 deelnemers: 
Hoogseizoen: zonder huurauto: € 2130 / met huurauto: € 2180
Middenseizoen: zonder huurauto: € 2060 / met huurauto: € 2050
Laagseizoen: zonder huurauto: € 2000 / met huurauto: € 1950

Prijs per persoon o.b.v. 4 deelnemers (2 tweepersoonskamers): 
Hoogseizoen: zonder huurauto: € 2025 / met huurauto: € 1990
Middenseizoen: zonder huurauto: € 1955 /met huurauto: € 1865
Laagseizoen: zonder huurauto: € 1900 / met huurauto: € 1800

Prijs per persoon o.b.v. 4 deelnemers (1 vierpersoonskamer): 
Hoogseizoen: zonder huurauto: € 1680 / met huurauto: € 1635
Middenseizoen: zonder huurauto: € 1655 / met huurauto: € 1560
Laagseizoen: zonder huurauto: € 1615 / met huurauto: € 1515

Hoog seizoen: 1 november 2019 tot en met 30 april 2020
Midden seizoen: 1 juli 2020 – 31 augustus 2020
Laag seizoen: 1 mei 2020 – 30 juni 2020 + 1 september 2020 – 31 oktober 2020

Opgelet:
Indien de reisperiode valt tussen 24/12/2019 en 5 januari 2020 of tussen 5 en 11 april 2020: prijs en programma op aanvraag

De vermelde prijzen van entreegelden en excursies in het dag-aan-dag programma zijn deze van 2019 en kunnen lichtjes wijzigen.

Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen. Wij kunnen uiteraard vrijblijvend een voorstel doen. Bij boeking van de vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Let wel: het volledige saldo van deze vluchten dient te worden betaald alvorens wij deze vluchten voor je boeken. 

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • Logies zoals vermeld.
 • Maaltijden die vermeld staan in het dag-aan-dagprogramma.
 • Transport volgens gekozen optie bij “Vervoer ter plaatse”.
 • Bij huurwagen:type Suzuki Jimmy 4x4 (bij 2 pers) of Hyundai Santa Fe 4x4 (bij 4 pers) incl. basisverzekering* + wegenkaart + routebeschrijving + mobiele telefoon met 60 min belwaarde voor gesprekken binnen Costa Rica.
 • 2 begeleide bootexcursies in en 1 uitstap naar Tortuguero
 • Uitgebreid infopakket met praktische informatie en achtergrondinformatie + routebeschrijving (bij huurauto). 

* Basisverzekering:

 • 100 % verzekerd bij schade of perte total, maar de eerste 1000 usd is voor eigen rekening.
 • 100 % verzekerd bij gehele diefstal van auto, maar de eerste 1000 usd is voor eigen rekening.
 • Verzekerd tot 20 000 usd bij materiële schade aan derden
 • Verzekerd tot 100 000 usd per ongeval bij verwonding / doden van derden
 • Niet verzekerd tegen gedeeltelijke diefstal, vandalisme en schade / diefstal van ruiten en wielen
 • Borg van 750 usd wordt gevraagd via een geldige kredietkaart

Niet inbegrepen

 • Internationale vlucht
 • Overige maaltijden.
 • Bij huurwagen: full cover verzekering*.
 • Indien geen huurwagen: Openbaar vervoer en taxi’s (reken hiervoor op +/- 60 USD p.p.).
 • Optionele excursies.
 • Evt. verzekering.

Toeslagen

 • Full cover verzekering*: 18 euro per dag  (of 306 euro voor volledige huurperiode)
 • Mobiele router (wifi hotspot) in de huurauto waarop laptops, tablets en smartphones kunnen worden aangesloten: 10 euro per dag, met een maximum aan 100 euro.
 • GPS: 10 euro per dag (of 170 euro voor de volledige huurperiode)
 • Upgrade huurwagen (bij 2 personen) Hyundai Tucson 4x4 ipv Suzuki Jimmy
  260€ (hoogseizoen), 200€ (middenseizoen), 170€ (laagseizoen)

* Full cover verzekering:

 • 100 % verzekerd bij schade of perte total.
 • 100 % verzekerd bij gehele diefstal van auto.
 • Verzekerd tot 5 000 000 usd bij materiële schade aan derden
 • Verzekerd tot 5 000 000 usd per ongeval bij verwonding / doden van derden
 • Road-assistance inbegrepen
 • Verzekerd voor 100 % tegen gedeeltelijke of gehele diefstal, vandalisme en schade / diefstal van ruiten en wielen
 • Borg van 100 usd wordt gevraagd via een geldige kredietkaart

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Niveau

 Wandelingen van 2 tot 6 uur over afwisselend terrein. Deze reis is geschikt voor iedereen met een ‘normale’ fysieke conditie en een avontuurlijke ingesteldheid.

Bagage

Tijdens de dagwandelingen draag je enkel je dag rugzakje.

Logies

Overnachting in een stadshotel in San José en elders in mooie B&B’s of kleinschalige hotelletjes of waar mogelijk in lodges middenin de weelderige natuur.

Maaltijden

Het eten in Costa Rica is niet zoals in veel andere Latijns-Amerikaanse landen sterk gekruid of "heet". Het traditionele lunchgerecht is een "casado": rijst met bonen en een stuk vlees, kip of vis, een slaatje op basis van rauwe witte kool, warme groenten en gebakken banaan. Als ontbijt wordt vaak "gallo pinto" gegeten, een kruidige mengeling van rijst en bonen, meestal met ei of zure room. Koffie kan bij het ontbijt niet ontbreken!
Andere typische gerechten zijn “olla de carne” (een vleessoep met groenten), “ceviche” (een gerecht op basis van rauwe vis of zeevruchten en limoensap) of “sopa negra” (soep van zwarte bonen met een hardgekookt ei).
Er is een ruim aanbod aan vers fruit: bananen, papayas, mangos, ananas, meloen, watermeloen, aardbeien, bramen, passievrucht... Je ook genieten van heerlijke vruchtendranken, op basis van fruit en water (“refresco”) of melk (“batido”). Ook kokosnootsap, gedronken uit de kokosnoot zelf (“pipa”), is een echte natuurlijke aanrader! Koffie wordt naar traditie sterk geserveerd en er zijn een aantal lekkere lokale merken te verkrijgen.
De nationale (alcoholische) drank "guaro” is een soort rum gedistilleerd van rietsuiker. De nationale drankfabriek produceert ook vodka, gin en whiskey. Geïmporteerde sterke drank is vrij duur. De kwaliteit van het lokale bier is uitstekend (probeer “Imperial”), evenals de koffielikeur "Café Rica". In winkels en restaurants zijn goede wijnen - de meeste van Chileense of Californische afkomst - te krijgen, hoewel redelijk prijzig.  

Vervoer ter plaatse

Optie 1: Openbaar vervoer, gecombineerd met privé-transfers.

Volgende transfers zijn inbegrepen:
Dag 1: Verwelkoming + privé-transfer naar je eerste hotel
Dag 2: bus-transfer van hotel San José tot Caño Blanco + boot-transfer naar hotel Tortuguero.
Dag 4: boot-transfer van hotel Tortuguero naar Caño Blanco + bus-transfer naar Siquires; Interbus-shuttle van Siquires naar hotel Cahuita.
Dag 6: Interbus shuttle van hotel Cahuita naar hotel Puerto Viejo de Sarapiqui.
Dag 8: Interbus shuttle van hotel Puerto Viejo de Sarapiqui naar hotel in La Fortuna.
Dag 10: Interbus shuttle van hotel La Fortuna naar hotel Monteverde
Dag 12: Interbus shuttle van hotel Monteverde naar hotel Rincon de la Vieja
Dag 14: Interbus shuttle van hotel Rincon de la Vieja naar hotel in Manuel Antonio.  

Andere verplaatsingen (op dag 16, 18, 20 en 21) gebeuren met openbaar vervoer (bus en taxi) en zijn niet inbegrepen in de prijs. Reken hiervoor op +/- 60 USD per persoon.

Optie 2: Huurauto vanaf dag 4 t.e.m. dag 20, gecombineerd met volgende transfers:
Dag 1: Nederlandstalige verwelkoming + privé-transfer naar je eerste hotel
Dag 2: bus-transfer van hotel San José tot Caño Blanco + boot-transfer naar hotel Tortuguero.
Dag 4 : boot-transfer van hotel Tortuguero naar Caño Blanco + bus-transfer naar Siquires.
Dag 21: privé-transfer hotel in San José - vlieghaven

Type huurwagen:

- bij 2 personen : Suzuki Jimmy 4x4

Upgrade naar Hyundai Tucson 4x4 mogelijk:zie toeslagen

- bij 4 personen: Hyundai Santa Fe 4x4


Opgelet:

 • het huren van een huurauto is enkel mogelijk wanneer bestuurder 23 jaar of ouder is.
 • Een geldige credit card is nodig bij het huren van een auto voor het regelen van de waarborg.

Reisperiode en klimaat

Costa Rica heeft 4 klimaatzones, elk met een verschillend weertype en bijgevolg meer of minder geschikt om in een bepaalde periode te bezoeken.
Dit programma situeert zich voornamelijk in de Caraïbische laaglanden, de hooglanden en het droge noordwesten.
Het kan dan ook het hele jaar gedaan worden, waarbij de maanden mei tot en met oktober het meeste neerslag kennen. De temperatuur is heel het jaar door vrij stabiel.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • voor meerdaagse trekkings in het gebergte: hoge trekkingschoenen.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • reisstekker zie: https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/soorten-stekkers/
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Costa Rica heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 3 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer.
Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Een visum is niet vereist.

Indien je via de USA reist heb je wel een ESTA nodig, het elektronisch systeem van het Department of Homeland Security om vooraf toestemming te krijgen om zonder visum door de Verenigde Staten te reizen. De aanvraag moet online gedaan worden op de ESTA website (ook in het Nederlands) en kost $ 14, te betalen met kredietkaart. Hou bij het aanvragen je reispas en een kredietkaart bij de hand.

Opgelet: in de Verenigde Staten trad de Terrorist Travel Prevention Act in voege. In de praktijk betekent dit dat je als Belg niet in aanmerking komt voor een ESTA (de online toestemming om zonder visum naar de US te reizen) indien je tussen 2011 en nu in Iran, Irak, Soedan of Syrië bent geweest om andere redenen dan in opdracht van de Belgische overheid of een internationale hulporganisatie. Er zijn heel wat Belgen die de afgelopen jaren als toerist Iran hebben bezocht. Als dat het geval is, kan je nog steeds naar de USA reizen, maar dien je tijdig een visum aan te vragen.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Ben je van plan een auto te huren, denk er dan aan je (internationaal) rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is in dat geval vereist.

Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.

Geld

De colón is de munteenheid van Costa Rica, hoewel ook US dollars algemeen aanvaard worden. Toeristen wordt geadviseerd US dollars mee te nemen. Euro’s worden zelden aanvaard. Het is altijd handig kleine eenheden bij de hand te hebben. Briefjes van 50 US dollar kunnen vaak moeilijk gewisseld worden, briefjes van 100 worden vaak niet eens aanvaard. Belangrijk om weten wanneer je geld wisselt op de vlieghaven is dat het wisselkantoor aldaar ongunstige wisselkoersen hanteert.

De belangrijkste creditcards (Visa- Master- American Expresscard) worden geaccepteerd in de meeste winkels, restaurants, bars, hotels en autoverhuurbedrijven. Ook excursies kan je vaak met een kredietkaart betalen als je ze aan een hotelbalie of in een kantoor van een lokale touroperator boekt. Bij veel banken kan je met je  bankkaart bij de geldautomaat geld afhalen.

Openingsuren in Costa Rica variëren naargelang het soort bedrijf. De meeste banken zijn open van 09.00 tot 15.00 uur en zijn tussen de middag niet gesloten.

In de meeste landen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.
Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Ook wanneer je vreemde deviezen moet aankopen, doe je dit best ter plaatse aan een automaat (met je betaalkaart) of bij een bank. De koers is doorgaans minstens even voordelig of voordeliger dan wanneer je ze op voorhand in België via de bank besteld (indien dit al mogelijk is). Door meerdere keren kleine bedragen af te halen, vermijd je bovendien dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Costa Rica door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A
Iedereen die naar Azië/Afrika/Latijns-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank. 

Hepatitis B
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A. 

DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Buiktyfus
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Malaria
Er is geen noemenswaardig malariarisico in een groot deel van het land. Er is geen malariarisico in gebieden gelegen boven de 500 m, en ook niet in de steden. Gedurende het ganse jaar is er matig risico voor malaria (nagenoeg uitsluitend de goedaardige vivax-malaria) in de provincie Limon met het hoogste risico in het canton Matina. Verwaarloosbaar tot geen risico in de andere cantons van het land. Tracht muggenbeten te vermijden, wetende dat de anofeles-mug steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Je kan ’s avonds zo veel mogelijk dekkende, lichtgekleurde kledij dragen en de niet bedekte lichaamsdelen inwrijven met een sterk muggen werend middel. Deze maatregelen kunnen worden gecombineerd met medicatie.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: www.itg.be (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.

Wijzigingen

Missie Formidabel behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: