Costa Rica - Verkenning van het ongerepte Zuiden


15 dagen - vanaf € 1090

Boek deze reis »

Costa Rica - Verkenning van het ongerepte Zuiden


15 dagen - vanaf € 1090

Boek deze reis »

Costa Rica - Verkenning van het ongerepte Zuiden


15 dagen - vanaf € 1090

Boek deze reis »

Costa Rica - Verkenning van het ongerepte Zuiden


15 dagen - vanaf € 1090

Boek deze reis »

Costa Rica - Verkenning van het ongerepte Zuiden


15 dagen - vanaf € 1090

Boek deze reis »
Individuele reizen Costa Rica
Tijdens deze reis ontdek je het zuiden van Costa Rica. Eerst breng je 2 dagen door in de nevelwouden rond Cerro de la Muerte en daarna reis je door naar het middelgebergte in het uiterste Zuiden van Costa Rica, tegen de grens met Panama. Tijdens het tweede deel van de reis volg je de Stille Oceaan terug naar het noorden, via de tropische wouden en prachtige kusten van achtereenvolgens het Osa-schiereiland (met o.a. het nationaal park Corcovado), het kustplaatsje Dominical en tenslotte het natuurpark Manuel Antonio.
Aantal dagen: 15 dagen
Reisnummer: 20CR5ZDA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Is dit iets voor jou?

 • Weelderige natuur
 • Spectaculaire Fauna
 • Het meer afgelegen zuiden
 • Bahia Drake
 • Palmstranden aan de Caraïbische zee

Dan is dit jouw Missie Formidabel!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Dag 1

Aankomst in San José
Bij aankomst op de luchthaven van San José word je verwelkomd en naar het centrum van San José gebracht.

Overnachting in een hotel, San José. (-)

Dag 2 - 3

Cerro de la Muerte
’s Morgens wordt de huurauto geleverd aan je hotel, de rondreis kan beginnen. Vandaag staat een rit van zo'n 100 km op het programma. Je verlaat de Centrale Vallei en beklimt de Cerro de la Muerte met als eindbestemming een rustieke lodge, gelegen op zo'n 2500 m hoogte aan de rand van het nevelwoud. Hier zijn bijna alle bomen zwaar beladen met epifyten zoals mossen, varens, bromelia’s en zelfs orchideeën. Dit gebied is vooral bekend onder de vogelliefhebbers omdat het het leefgebied is van de spectaculaire quetzal. Het mannetje van deze fel rood-groene vogel heeft een staart van wel 1 meter lang en wordt beschouwt als de mooiste vogel van het Amerikaanse continent!
Vanuit de lodge vertrekt een goed onderhouden netwerk van wandelpaden die toegang geven tot het prachtige hoogland nevelwoud langs snelstromende riviertjes en kleine watervalletjes. Op dag 3 neem je deel aan een geleide ochtend-vogelexcursie om op zoek te gaan naar de Quetzal (inbegrepen).

Ter plaatse te betalen:

 • (optioneel) begeleide trektocht door het Talamanca hooggebergte naar Copey de Dota: 105 USD p.p. (inclusief gids + entreegeld)

Overnachting in een lodge, San Gerardo de Dota. (O)

Dag 4 - 5

San Vito
Je daalt af naar de Stille Oceaan om vervolgens terug het middelgebergte in te rijden rond het weinig bezochte San Vito, zo'n 220 km. Hier wisselen met nevelwoud bedekte heuvels zich af met koffieplantages. Je verblijft de komende dagen in een fraaie B&B gerund door een Costaricaans-Belgisch echtpaar dat met veel enthousiasme je gastheer zal zijn. In de mooie omgeving valt heel wat te beleven. Een aanrader is een bezoek aan de mooie Wilson’s botanische tuin, waar je (al dan niet onder begeleiding van een gids) wandelt langs een grote verscheidenheid aan tropische plantenfamilies; vooral de palmen, heliconia’s en gemberachtigen zijn hier goed vertegenwoordigd. Maar ook kan je hier verschillende kleurrijke vogels aantreffen en een mooi stukje regenwoud bezoeken; vanop een hoge toren kijk je uit op het omliggende berglandschap. De liefhebbers van koffie tenslotte zullen mogelijk opteren voor een begeleide tour door een koffieplantage.

Ter plaatse te betalen:

 • (optioneel) geleide wandeling Wilson’s botanische tuin: 35 USD p.p.
 • (optioneel) koffietour: 40 USD p.p.
 • (optioneel) entreegeld Los Amigos waterval: 8 USD p.p.

Overnachting in gezellige B&B, San Vito. (O) 

Dag 6 - 8

Osa schiereiland
De komende dagen bezoek je een van de meest afgelegen plekjes van Costa Rica: Bahia Drake in het Osa schiereiland. Enkel er geraken is al een heel avontuur: per boot ga je de Sierpe rivier af langs uitgestrekt mangrove bos; vervolgens vaar je evenwijdig langs de maagdelijke kust naar een afgelegen jungle lodge. Van hieruit kan je het nationaal park Corcovado bezoeken, een van de meest biodiverse gebieden op aarde. Het wordt beschouwd als één van de beste plaatsen in Centraal-Amerika voor de observatie van regenwouddieren. Het programma omvat een avontuurlijke excursie per boot en te voet door een maagdelijk stuk regenwoud, met kans op het spotten van alle vier de apensoorten van Costa Rica, inclusief de met uitsterven bedreigde gele doodshoofdaapjes, de Baird’s tapir, de zuidelijke boommiereneter en met wat geluk zelfs een katachtige zoals een poema of jaguar. De excursie die wij voorzien situeert zich (in tegenstelling tot goedkopere excursies) in een meer afgelegen zone van het regenwoud, waar de kans om dieren te zien groter is.
Daarnaast kan je optioneel een uitstap per boot maken naar Isla del Caño, één van de beste plekken in Costa Rica om te snorkelen met bovendien kans op het waarnemen van dolfijnen, zeevogels en zeeschildpadden. Af en toe worden ook walvissen gespot…

Optioneel maar op voorhand te reserveren (!)

 • excursie Isla del Caño (boottransport, Engelstalige gids, inkom park, snorkelgerief, snacks) : vanaf 85 USD p.p.

Overnachting in een hotel, Drake Bay. (O,L,A)

Dag 9 - 10

Dominical
Je reist langs de kust van de Stille Oceaan noordwaarts naar Dominical, waar je je intrek neemt in een eenvoudige ecolodge met zwembad op 500 m wandelen van een mooi, weinig bezocht strand en met toegang tot een uitgebreid netwerk van wandelpaden in het vlakke regenwoud evenwijdig aan het strand. Een ander netwerk van paden gaat wat steiler de bergen in naar primair regenwoud, met onderweg enkele mooie uitkijkpunten op de kust. Kleurrijke vogels zoals toekans, trogons en tangara’s, luiaards en tot drie soorten apen kruisen mogelijks je pad. Nog verder zuidwaarts kan je de mooie stranden van Uvita en Ventanas verkennen.
Een absolute aanrader is de beklimming met een klimgordel van een reusachtige regenwoudboom van 40 m hoog. Je gids garandeert je veiligheid en wijst je op allerlei interessante fauna en flora.
Een andere aanrader is een boottocht in het maritiem nationaal park Marino Ballena, waar je per boot op zoek gaat naar doortrekkende bultruggen en spelende dolfijnen. Het walvisseizoen loopt van half juli t.e.m. oktober en van half december t.e.m. februari.

Ter plaatse te betalen:

 • (optioneel) dolfijnen- en walvisexcursie (3,5 à 4 uur, Engelstalige gids, vruchtensnack, water, entreegeld voor
 • Parque Nacional Marino Ballena): 90 USD p.p.
 • (optioneel) Monkey Challenge (avonturenparcours met beklimming boom + hangbruggen, op maat van kinderen; 15 a 30 minuten): 20 USD p.p.
 • (optioneel) zeekajakken (ca. 5 uur: transport, kayaks, vruchtensnack, Engelstalige gids): 78 USD p.p.

Overnachting in Hotel Villas Rio Mar, Dominical. (O)

Dag 11 - 12

Manuel Antonio
Na een mooie rit van ca. 280 km langs uitgestrekte palmplantages kom je in Manuel Antonio, een klein dorp langs de kust van de Stille Oceaan dat vooral bekend is vanwege het gelijknamige nationaal park en één van de mooiste stranden van Costa Rica. Een bezoek aan deze groene parel is dan ook een absolute must. Je wandelt hier door het regenwoud en maakt kennis met de erg nieuwsgierige capucijnapen, en natuurlijk geniet je van het prachtig wit strand met zijn blauwe, lauwwarm zeewater. Daarnaast kan je hier verschillende activiteiten ondernemen: raften, golfsurfen, snorkelen, of een bezoek aan het Rainmakers Park, waar je wandelt over reusachtige hangbruggen door het dak van het regenwoud.

Ter plaatse te betalen:

 • entreegeld Parque Nacional Manuel Antonio: 16 USD p.p.
 • (optioneel) rafting Rio Savegre (hele dag: ontbijt, lunch, transport, materiaal, Engelstalige gids): 95 USD p.p.  
 • (optioneel) Rainmakers Tour (halve dag: tocht over hangbruggen, lunch, transport, Engelstalige gids): 70 USD p.p.
 • (optioneel) huur snorkelgerief: 20 USD p.p. per dag

Overnachting in hotel, San José. (O)

Dag 13

San José
Je keert terug naar San José voor de laatste overnachting.

Afhankelijk van het vertrekuur van je vlucht morgen, kiezen we een rustig gelegen hotel in de nabijheid van de luchthaven, of een hotel gelegen in een gerenoveerde, veilige buurt van het centrum, op wandelafstand van de voornaamste attracties. Je kan dan evt. nog enkele interessante musea bezoeken, zoals het unieke goudmuseum (Museo de Oro) of het Jade museum, of rustig struinen langs de mooie parkjes en pleinen, het nationaal theater of de mercado central, een overdekte markt met allerhande lokale producten en typische gerechten.

Overnachting in een hotel, San José. (O)

Dag 14 (-15)

Terugvlucht naar België. Aankomst op dag 15 in België.

(O) 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Prijs

vanaf € 1090

Basisprijs

Prijs per persoon o.b.v. 2 deelnemers:
Hoogseizoen: zonder huurauto: € 1375 / met huurauto: € 1740
Middenseizoen: zonder huurauto: € 1305 / met huurauto: € 1630
Laagseizoen: zonder huurauto: € 1280 / met huurauto: € 1590

Prijs per persoon o.b.v. 4 deelnemers (2 tweepersoonskamers): 
Hoogseizoen: zonder huurauto: € 1320 / met huurauto: € 1630
Middenseizoen: zonder huurauto: € 1240 / met huurauto: € 1500
Laagseizoen: zonder huurauto: € 1220 / met huurauto: € 1460

Prijs per persoon o.b.v. 4 deelnemers (1 vierpersoonskamer): 
Hoogseizoen: zonder huurauto: € 1180 / met huurauto: € 1455
Middenseizoen: zonder huurauto: € 1090 / met huurauto: € 1315
Laagseizoen: zonder huurauto: € 1090  / met huurauto: € 1295

Hoog seizoen: 1 november 2019 tot en met 30 april 2020
Midden seizoen: 1 juli 2020 – 31 augustus 2020
Laag seizoen: 1 mei 2020 – 30 juni 2020 + 1 september 2020 – 31 oktober 2020

Opgelet: Voor periode 24/12/2019 - 05/01/2020  en  05/04/2020 - 11/04/2020: prijs en programma op aanvraag. 

De vermelde prijzen van entreegelden en excursies in het dag-aan-dag programma zijn deze van 2019 en kunnen lichtjes wijzigen.

Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen. Wij kunnen uiteraard vrijblijvend een voorstel doen. Bij boeking van de vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Let wel: het volledige saldo van deze vluchten dient te worden betaald alvorens wij deze vluchten voor je boeken. 

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • Logies zoals vermeld.
 • Maaltijden zoals vermeld in het dag-aan-dagprogramma.
 • Transport volgens gekozen optie bij “Vervoer ter plaatse”.
 • Bij huurwagen: type Suzuki Jimmy 4x4 (bij 2 pers) of Hyandai Santa Fe 4x4 (bij 4 pers) incl. basisverzekering* + wegenkaart + routebeschrijving + mobiele telefoon met 60 min belwaarde voor gesprekken binnen Costa Rica.
 • Uitstap met Quetzalobservatie (dag 3) en in het regenwoud van het Corcovado NP (dag 8).
 • Uitgebreid infopakket met praktische informatie en achtergrondinformatie + routebeschrijving (bij huurauto). 

*Basisverzekering:

 • 100 % verzekerd bij schade of perte total, maar de eerste 1000 usd is voor eigen rekening.
 • 100 % verzekerd bij gehele diefstal van auto, maar de eerste 1000 usd is voor eigen rekening.
 • Verzekerd tot 20 000 usd bij materiële schade aan derden
 • Verzekerd tot 100 000 usd per ongeval bij verwonding / doden van derden
 • Niet verzekerd tegen gedeeltelijke diefstal, vandalisme en schade / diefstal van ruiten en wielen
 • Borg van 750 usd wordt gevraagd via een geldige kredietkaart 

Niet inbegrepen

 • Internationale vlucht
 • Overige maaltijden.
 • Bij huurwagen: full cover verzekering*.
 • Indien geen huurwagen: Openbaar vervoer en taxi’s (reken hiervoor op +/- 110 USD p.p.).
 • Optionele excursies.
 • Evt. verzekering.

Toeslagen

 • Full cover verzekering*: 18 euro per dag (of 216 euro voor dit programma)
 • Mobiele router (wifi hotspot) in de huurauto waarop laptops, tablets en smartphones kunnen worden aangesloten: 10 euro per dag, met een maximum aan 100 euro.
 • GPS: 10 euro per dag (of 120 euro voor dit programma) 
 • Upgrade huurwagen (bij 2 personen) Hyundai Tucson 4x4 ipv Suzuki Jimmy
  200€ (hoogseizoen), 140€ (midden- en laagseizoen)

*Full cover verzekering:

 • 100 % verzekerd bij schade of perte total.
 • 100 % verzekerd bij gehele diefstal van auto.
 • Verzekerd tot 5 000 000 usd bij materiële schade aan derden
 • Verzekerd tot 5 000 000 usd per ongeval bij verwonding / doden van derden
 • Road-assistance inbegrepen
 • Verzekerd voor 100 % tegen gedeeltelijke of gehele diefstal, vandalisme en schade / diefstal van ruiten en wielen
 • Borg van 100 usd wordt gevraagd via een geldige kredietkaart

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Niveau

 a  Wandelingen van 2 tot 6 uur over afwisselend terrein. Deze reis is geschikt voor iedereen met een ‘normale’ fysieke conditie en een avontuurlijke ingesteldheid.

Bagage

Tijdens de dagwandelingen draag je enkel je dagrugzakje.

Logies

Overnachting in een stadshotel in San José en elders in mooie B&B’s of kleinschalige hotelletjes of waar mogelijk in lodges middenin de weelderige natuur.

Maaltijden

Het eten in Costa Rica is niet zoals in veel andere Latijns-Amerikaanse landen sterk gekruid of "heet". Het traditionele lunchgerecht is een "casado": rijst met bonen en een stuk vlees, kip of vis, een slaatje op basis van rauwe witte kool, warme groenten en gebakken banaan. Als ontbijt wordt vaak "gallo pinto" gegeten, een kruidige mengeling van rijst en bonen, meestal met ei of zure room. Koffie kan bij het ontbijt niet ontbreken!
Andere typische gerechten zijn “olla de carne” (een vleessoep met groenten), “ceviche” (een gerecht op basis van rauwe vis of zeevruchten en limoensap) of “sopa negra” (soep van zwarte bonen met een hardgekookt ei).
Er is een ruim aanbod aan vers fruit: bananen, papayas, mangos, ananas, meloen, watermeloen, aardbeien, bramen, passievrucht... Je ook genieten van heerlijke vruchtendranken, op basis van fruit en water (“refresco”) of melk (“batido”). Ook kokosnootsap, gedronken uit de kokosnoot zelf (“pipa”), is een echte natuurlijke aanrader! Koffie wordt naar traditie sterk geserveerd en er zijn een aantal lekkere lokale merken te verkrijgen.
De nationale (alcoholische) drank "guaro” is een soort rum gedistilleerd van rietsuiker. De nationale drankfabriek produceert ook vodka, gin en whiskey. Geïmporteerde sterke drank is vrij duur. De kwaliteit van het lokale bier is uitstekend (probeer “Imperial”), evenals de koffielikeur "Café Rica". In winkels en restaurants zijn goede wijnen - de meeste van Chileense of Californische afkomst - te krijgen, hoewel redelijk prijzig.  

Vervoer ter plaatse

Optie 1: Openbaar vervoer, gecombineerd met privé-transfers.

Volgende transfers zijn inbegrepen:
Dag 1: Verwelkoming + privé-transfer naar je eerste hotel
Dag 6: Boottransport van Sierpe tot Poor Man´s Paradise Lodge
Dag 9: Boottransport van Poor Man´s Paradise Lodge tot Sierpe.

Andere verplaatsingen gebeuren met openbaar vervoer (bus en taxi) en zijn niet inbegrepen in de prijs. Reken hiervoor op +/- 110 USD per persoon.

OF

Optie 2: Huurwagen vanaf dag 3 t.e.m. dag 14, gecombineerd met volgende transfers:

Dag 1: verwelkoming + privé-transfer naar je eerste hotel
Dag 15: transfer naar luchthaven (van 6:00 u tem 12:00 u, anders wordt een extra van 30 usd aangerekend).

Type huurwagen:

- bij 2 personen : Suzuki Jimmy 4x4

Upgrade naar  Hyundai Tucson 4x4 mogelijk : zie toeslagen
200€ (hoogseizoen), 140€ (midden- en laagseizoen)

- bij 4 personen: Hyundai Santa Fe 4x4

Opgelet:

 • het huren van een huurauto is enkel mogelijk wanneer bestuurder 23 jaar of ouder is.
 • Een geldige kredietkaart is nodig bij het huren van een auto voor het regelen van de waarborg.

Reisperiode en klimaat

Costa Rica heeft 4 klimaatzones, elk met een verschillend weertype en bijgevolg meer of minder geschikt om in een bepaalde periode te bezoeken. Dit programma situeert zich voornamelijk in de zuidelijke laaglanden van de westkust, gekenmerkt door hoge neerslag van mei tot en met november. De beste periode voor dit programma is dan ook van december tot en met april. 

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • reisstekker zie: https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/soorten-stekkers/
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Costa Rica heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 3 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer.
Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Een visum is niet vereist.

Indien je via de USA reist heb je wel een ESTA nodig, het elektronisch systeem van het Department of Homeland Security om vooraf toestemming te krijgen om zonder visum door de Verenigde Staten te reizen. De aanvraag moet online gedaan worden op de ESTA website (ook in het Nederlands) en kost $ 14, te betalen met kredietkaart. Hou bij het aanvragen je reispas en een kredietkaart bij de hand.

Opgelet: in de Verenigde Staten trad de Terrorist Travel Prevention Act in voege. In de praktijk betekent dit dat je als Belg niet in aanmerking komt voor een ESTA (de online toestemming om zonder visum naar de US te reizen) indien je tussen 2011 en nu in Iran, Irak, Soedan of Syrië bent geweest om andere redenen dan in opdracht van de Belgische overheid of een internationale hulporganisatie. Er zijn heel wat Belgen die de afgelopen jaren als toerist Iran hebben bezocht. Als dat het geval is, kan je nog steeds naar de USA reizen, maar dien je tijdig een visum aan te vragen.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Ben je van plan een auto te huren, denk er dan aan je (internationaal) rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is in dat geval vereist.

Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/

Geld

De colón is de munteenheid van Costa Rica, hoewel ook US dollars algemeen aanvaard worden. Toeristen wordt geadviseerd US dollars mee te nemen. Euro’s worden zelden aanvaard. Het is altijd handig kleine eenheden bij de hand te hebben. Briefjes van 50 US dollar kunnen vaak moeilijk gewisseld worden, briefjes van 100 worden vaak niet eens aanvaard. Belangrijk om weten wanneer je geld wisselt op de vlieghaven is dat het wisselkantoor aldaar ongunstige wisselkoersen hanteert.

De belangrijkste creditcards (Visa- Master- American Expresscard) worden geaccepteerd in de meeste winkels, restaurants, bars, hotels en autoverhuurbedrijven. Ook excursies kan je vaak met een kredietkaart betalen als je ze aan een hotelbalie of in een kantoor van een lokale touroperator boekt. Bij veel banken kan je met je  bankkaart bij de geldautomaat geld afhalen.

Openingsuren in Costa Rica variëren naargelang het soort bedrijf. De meeste banken zijn open van 09.00 tot 15.00 uur en zijn tussen de middag niet gesloten.

In de meeste landen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.
Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Ook wanneer je vreemde deviezen moet aankopen, doe je dit best ter plaatse aan een automaat (met je betaalkaart) of bij een bank. De koers is doorgaans minstens even voordelig of voordeliger dan wanneer je ze op voorhand in België via de bank besteld (indien dit al mogelijk is). Door meerdere keren kleine bedragen af te halen, vermijd je bovendien dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Costa Rica door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A
Iedereen die naar Azië/Afrika/Latijns-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank. 

Hepatitis B
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A. 

DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Buiktyfus
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Malaria
Er is geen noemenswaardig malariarisico in een groot deel van het land. Er is geen malariarisico in gebieden gelegen boven de 500 m, en ook niet in de steden. Gedurende het ganse jaar is er matig risico voor malaria (nagenoeg uitsluitend de goedaardige vivax-malaria) in de provincie Limon met het hoogste risico in het canton Matina. Verwaarloosbaar tot geen risico in de andere cantons van het land. Tracht muggenbeten te vermijden, wetende dat de anofeles-mug steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Je kan ’s avonds zo veel mogelijk dekkende, lichtgekleurde kledij dragen en de niet bedekte lichaamsdelen inwrijven met een sterk muggen werend middel. Deze maatregelen kunnen worden gecombineerd met medicatie.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: www.itg.be (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.

Wijzigingen

Missie Formidabel behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: