Frankrijk - Ezeltjestocht in de Ardèche


7 dagen - vanaf € 720

Boek deze reis »

Frankrijk - Ezeltjestocht in de Ardèche


7 dagen - vanaf € 720

Boek deze reis »

Frankrijk - Ezeltjestocht in de Ardèche


7 dagen - vanaf € 720

Boek deze reis »

Frankrijk - Ezeltjestocht in de Ardèche


7 dagen - vanaf € 720

Boek deze reis »

Frankrijk - Ezeltjestocht in de Ardèche


7 dagen - vanaf € 720

Boek deze reis »
Individuele reizen Frankrijk
De Ardèche met de drukbezochte ‘gorges’ klinkt bekend in de oren. Op korte afstand van deze drukte vind je echter een landschap met een verrassende rust en vredigheid. Met de ezel als trouwe reisgezel trek je door een landschap van kloven, kastelen, rivieren en indrukwekkende grotten. Je slaapt in knusse hotelletjes en ook enkele nachten in een tent met open hemel en in een tent op palen midden in het natuurreservaat. Deze reis is ook mogelijk zonder ezel.
Aantal dagen: 7 dagen
Reisnummer: 20FR5ADE
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Is dit iets voor jou?

 • ongekende kant van de Ardèche
 • een ezeltje als metgezel 
 • leuk voor jong en oud
 • 4 x overnachting op een camping
 • grottensite van Orgnac

Dan is dit jouw Missie Formidabel!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Deze reis scoort

8,8

23 Beoordelingen

Dag 1

Vallon Pont d'Arc

Aankomst in Vallon Pont-d’Arc, een plaats gelegen aan de poort van één van de mooiste toeristische sites van Frankrijk, 'la Réserve Naturelle des Gorges de l'Ardèche'. Vandaag maak je  al kennis met het ezeltje en krijg je allerlei tips om deze wandelweek vlot te laten verlopen.

Hotelovernachting met zwembad. (A)

O = ontbijt   L = lunch      A = avondmaal

Dag 2

Vallon Pont d'Arc - Vagnas

Vandaag ruil je het levendige Vallon in voor de rust van het platteland, je maakt kennis met je viervoetige reisgezel. Nadat je de Ardèche bent overgestoken bereik je Salavas. Je passeert enkele prehistorische dolmens nabij Champagnac en wandelt verder naar een kleinschalige en zeer rustig gelegen camping in Vagnas.

Tocht van 9,3 km, 4 uur stappen. + 220 m.

Overnachting op een camping met zwembad. (O, L, A)

Dag 3

Luswandeling rond Vagnas

Door het bos en maquis trek je omhoog naar de top Saleyron, hierboven heb je zicht op de machtige kloven van de Ardèche en de fameuze natuurlijke rotsboog van Vallon Pont d’Arc. In de afdaling loont het zeker de moeite om het 15de eeuwse kasteel van Roures te gaan bezoeken, een mooi middeleeuws kasteel met park waarin allerlei oude wapens staan uitgestald. In de zomer worden er evenementen georganiseerd en je kan er ook gaan kijken hoe men zijderupsen kweekt.   

Tocht van 11,7 km, 4 uur stappen. Niveauverschil: + 210 m.

Overnachting op een camping met zwembad. (O, L, A)

Dag 4

Vagnas - Aven d’Orgnac

Vandaag ontdek je de geologie, de fauna en de flora, alsook de geschiedenis van dit mooie stukje Ardèche. Langs La Bastide de Virac bereik je de prehistorische site van L’Aven d’Orgnac met z’n dolmens en de immense grot Baume de Ronze. De grotten van Orgnac behoren tot de grootste en best bewaarde grotten ter wereld. Eveneens interessant is het museum van de prehistorie dat de archeologische en geologische kenmerken van de streek op een erg leerzame manier weet te brengen. Vannacht ben je te gast in een familiaal hotelletje in Aven d'Orgnac.

Etappe van 11,3 km, 4 uur stappen. + 180 m.

Hotelovernachting. (O, L, A)

Dag 5

Aven d'Orgnac  - Mas de Serret

Je volgende logies is een unieke camping midden in het natuurreservaat. Je kan je ezeltje laten rusten en naar het hartje van de kloof trekken. Vannacht verblijf je in een knusse yurt (= nomadentent) of in een tent op palen (voor families).  In dit stukje ongerepte natuur aan het water kan je kiezen tussen heel wat activiteiten zoals canyoning, paardrijden, speleologie, Via Ferrata, … en uiteraard dolce farniente. Van bij de camping kan je een mooie luswandeling maken naar het hartje van de kloof met zwemmogelijkheid (zonder ezel). Je kan deze wandeling ook nog maken op dag 7 voor je vertrek.

Tocht van 8,2 km, 2,5 à 3 uur. Niveauverschil: + 170 m. Lus:  3,7 km, 2,5 uur. Niveauverschil: + 250 m. 

Overnachting op een camping. (O, L, A)

Dag 6

Mas de Serret - Vallon Pont d'Arc 

Vandaag wandel je terug naar Vallon Pont d’Arc waar je afscheid neemt van het ezeltje. Met je wagen rijd je terug naar de camping voor een laatste overnachting. Je ontdekt de natuur in haar volle glorie. 

Tocht van 13,8 km, 4,5 uur. Niveauverschil: + 200 m.

Overnachting op een camping in een tent aan de rivier. (O, L, A)

Dag 7

Mas de Serret

Vandaag kan je nog een kleine luswandeling maken,alvorens de terugreis aan te vatten: via een oud ezelpad daal je opnieuw af naar het hartje van de kloof waar je een gebied ontdekt met een opmerkelijke biodiversiteit. 

Tocht van 3,7 km, 2,5 uur. 

Einde van het programma na het ontbijt. (O)

Andere ezeltjestochten

Kijk ook eens naar onze andere trektocht met een ezeltje, in de regio Tarn-en-Garonne. Je wandelt er tussen prachtige middeleeuwse dorpjes - waarvan er maar liefst vier het keurmerk ‘mooiste dorp van Frankrijk’ bezitten. 

Ezelweetjes

Een tijdje in de nabijheid van ezels wandelen brengt een mens in nauw contact met de natuur. Het is een geprivilegieerd contact, zeldzaam in onze hectische tijd. Voor vele mensen is een 'ezel-stapweek' dan ook een echte openbaring. Daarnaast vormen de ezels een link met een vervlogen landelijk leven: ze doen ons de grote traditie van het vervoer per (muil)ezel herbeleven, zoals dat in vroeger tijden gebruikelijk was. En tenslotte geeft een tocht met ezels ons het besef terug van wat 'menselijke' afstanden zijn. We moeten omwille van de dieren en van onszelf immers rekening houden met de lengte van het dagtraject, de hoogteverschillen, graasmogelijkheden, drinkwatervoorziening, enzovoort. Zaken waar wij 'automensen' vaak niet meer bij stilstaan. 
Ezels zijn bijzonder taai en hebben een groot uithoudingsvermogen. Hun gevoel voor oriëntatie is sterk ontwikkeld: ze vinden gemakkelijk hun thuis terug. En het is goed om weten dat ezels speelse grappenmakers zijn, maar ook aanhankelijk en voorzichtig. Geaaid worden vinden ze nooit onprettig en af en toe een lekkernij, bv. aan appel (géén snoep) maakt ze helemaal gelukkig.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Prijs

Prijzen geldig in 2020

7 dagen / 6 nachten: volwassenen in een tweepersoonskamer: € 785 p.p.

7 dagen / 6 nachten: volwassenen met kinderen in een familiekamer: € 720 p.p.

Prijs kinderen op de kamer van de ouders:

 • 0 – 1 jaar: € 75 p.p. (= prijs voor het babybedje, GEEN maaltijden)
 • 2 – 11 jaar: € 465 p.p. (= prijs voor bed EN maaltijden)

Inbegrepen

 • logies 
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 tot en met het ontbijt van de laatste dag
 • bagagevervoer 
 • inkom grotten + museum van Orgnac
 • een originele IGN wandelkaart
 • gps-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis 
 • huur ezel
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. andere inkomgelden
 • evt. verzekering
De ezelverhuurder vraagt een waarborg van 100 euro voor zijn materiaal. Deze krijg je terug op het einde van de vakantie en op voorwaarde dat het materiaal in goede staat terug wordt ingeleverd.

Toeslagen

 • Hoogseizoen juli - augustus: € 34 (+ 12 j.); € 22 (kind 2 t.e.m. 11 j.)
 • Huur ezel: € 299
 • Extra overnachting in half pension in Vallon Pont d'Arc in een familiekamer: € 98  (+ 12 j.); € 64 (kind 2 t.e.m. 11 j.)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Tijdig reserveren is aangeraden wegens beperkte capaciteit van het logies. In juli aankomst op oneven dagen, in augustus op even dagen.

De mix van het landklimaat en de invloed van de zee zorgt ervoor dat de zomers meestal heel warm zijn. Regelmatig heerst er een stevige en veelal koude wind vanuit het noordwesten, de zogenaamde ‘mistral’, deze kan de temperatuur behoorlijk doen dalen. 

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Heen- en terugreis

Met de wagen

Voor deze reis is een wagen ter plaatse noodzakelijk.

Afstand Brussel - Vallon Pont-d’Arc: Ca. 930 km.  Er is een parking bij het hotel voor de eerste nacht, vanaf de tweede dag kan je je wagen voor de rest van de week bij de verhuurder van de ezeltjes achterlaten. Hou er rekening mee dat er op de dag van aankomst al een briefing voorzien is bij de ezelverhuurder. Je wordt er ten laatste om 17 uur verwacht. Als je geen ezeltje huurt is dit niet van toepassing.

Vertrek goed voorbereid op reis met VAB/Europese wegeninfo: toestand van de wegen, buitenlandse verkeersreglementen, wegenwerken, een druktekalender, enz. Check zeker of je voor jouw reisweg en bestemming een milieu-, wegen- of ecovignet nodig hebt.

Vervoer tijdens de reis

Een wagen ter plaatse is noodzakelijk. Op dag 6 neem je na de wandeling je wagen terug mee naar de camping waar je nog een nachtje verblijft.

Bagagevervoer

De grote bagage wordt altijd vervoerd met een wagen. Het is niet de bedoeling dat deze wordt gedragen door de ezel, enkel je persoonlijke spullen voor de tocht, je picknick en af en toe een kind.

Het ezeltje mag max. 40 kg dragen (dit gewicht is inclusief pakzadel, ander materiaal en één kind van max. 20 kg).


Wandelniveau

. Korte dagtochten van 9,5 tot 13,8 km. De hoogteverschillen blijven beperkt tot max. 300 m.

Kleinere kinderen kunnen zeker af en toe een stuk op de rug van de ezel meerijden. Het totale draaggewicht voor de ezeltjes mag max. 40 kg zijn, dat is inclusief pakzadel en ander materiaal. Men is hier zeer streng in. Het maximum gewicht voor de kindjes die op de ezel willen meerijden is dan ook 20 kg.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.

 


Logies

1 x in Vallon Pont d'Arc

 ***-hotel aan de rand van het centrum en op enkele minuten stappen van de rivier. Er is een tuin met zwembad en kleine spa. Restaurant met terras waar men streekspecialiteiten serveert.

2 x in Vagnas

Zeer rustig gelegen camping. Overnachting in een half doorzichtige tent.  Deze tenten (voor 4 pers.) staan op het hoogste gedeelte van de campingsite en zijn 30 m²  groot. Op de benedenverdieping is er een woongedeelte met kleine kitchenette (voorzien van een koffiezet, koelkast, fornuis en servies). Met een laddertje ga je naar de bovenverdieping waar een dubbel bed (140 x 190 cm) en 2 kleine bedden (80 x 190 cm) staan. De doorzichtige koepel biedt panoramisch sterrenzicht maar kan je ook verduisteren 's nachts. Er is een drinkwaterpunt vlakbij. Er is een afgesloten zwembad en een winkeltje waar je brood kan bestellen. Gemeenschappelijk sanitair met Franse toiletten. Wifi beschikbaar.

1 x in Orgnac L'aven

Eenvoudig en klein familiaal gerund hotelletje met 29 kamers. Rustige ligging, petanque en speelruimte. Restaurant met regionale specialiteiten en gezellig overschaduwd buitenterras. Wifi gratis.

2 x in Labastide de Virac

Eenvoudige maar mooie camping op een groot terrein middenin de natuur, vlakbij de rivier met zwemmogelijkheden. Verder is er nog een bar en een pizza restaurant, kruidenwinkel, mountainbikeverhuur, wasruimte en een bbq. Let wel: de weg naar de rivier is een twintigtal minuten afdalen. Terug omhoog neemt ongeveer het dubbel van de tijd in beslag.

 • Voor families staan ruime en comfortabele tenten op palen ter beschikking. Deze zijn gelegen aan het uiteinde van de camping en opgetrokken in hout en canvas. Vanaf het overdekt terras bieden ze een uniek zicht op de Gorges de l’Ardèche. Er zijn twee slaapkamers (één kamer met dubbel bed, één kamer met 2 enkele bedden), een woonruimte met extra bedbank voor twee personen en een keuken die voorzien is van een koelkast, gasfornuis, koffiezet, wasbak, stoel en tafel. Er is een aansluiting met een elektrische verbinding. Gemeubileerd terras.
 • Voor koppels zijn er 8 mooie yurt-tenten ter beschikking. Deze yurts of zogenaamde nomadententen zijn vervaardigd uit hout en natuurlijk canvas en sfeervol ingericht met dekens en kussens. Ernaast is er een gemeenschappelijke keukenruimte waarvan je vrij gebruik kan maken (koelkast, gasfornuis, koffiezetapparaat en wasbak), stoelen en een tafel.
 • Gemeenschappelijk sanitair: er zijn twee sanitaire blokken, waarvan één met vijf individuele badkamers (wastafel, douche, toilet), warm water. 


Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is inbegrepen en neem je in het logies.
 • Voor de lunch krijg je een lunchpakket mee, er zijn in totaal 5 lunchpakketten inbegrepen.
 • Ook het avondmaal is inbegrepen (6 x) en neem je in het logies zelf. 
  • Op de camping in Vagnas is er een winkeltje waar je basislevensmiddelen kan kopen en waar je brood kan bestellen. Een traiteur zorgt voor het avondeten (voor- en hoofdgerecht, kaas en dessert) dat bij jou aan de tent wordt geleverd.
  • Op de tweede camping in Labastide de Virac is er een pizza restaurant, de maaltijden zijn dan ook eenvoudig. Naast pizza's zijn er ook vegetarische maaltijdsalades verkrijgbaar.

Min. aantal deelnemers

2. Om praktische redenen is een reis met een ezeltje af te raden voor éénoudergezinnen met jonge kinderen. Neem contact op met het kantoor voor overleg.
 

Kinderen

 • vanaf 4 jaar
 • gemakkelijke dagtrajecten
 • veel zwemmogelijkheden
 • een ezeltje als wandelgezel
 • palentent aan de rivier: puur natuur!

Huisdieren

Niet toegelaten.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. watersandalen

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
 • wind- en waterdicht jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief

Diversen

 • (bad-)handdoek (voor zwempartijtjes in de rivier)
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick
 • drinkfles of -zak

Op beide campings zijn lakens, dekens, handdoeken en toiletpapier voorzien.

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte 
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor reizen naar Frankrijk volstaat je identiteitskaart. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist. 

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


Geld

In Frankrijk betaal je met euro’s. Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

De ezelverhuurder vraagt een waarborg van 100 euro voor zijn materiaal. Deze krijg je terug op het einde van de vakantie en op voorwaarde dat het materiaal in goede staat wordt weergegeven.Wijzigingen

Missie Formidabel behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: