Cambodja - Familiereis in het land van de Mekong en de Khmer


19 dagen - vanaf € 1860

Boek deze reis »

Cambodja - Familiereis in het land van de Mekong en de Khmer


19 dagen - vanaf € 1860

Boek deze reis »

Cambodja - Familiereis in het land van de Mekong en de Khmer


19 dagen - vanaf € 1860

Boek deze reis »

Cambodja - Familiereis in het land van de Mekong en de Khmer


19 dagen - vanaf € 1860

Boek deze reis »

Cambodja - Familiereis in het land van de Mekong en de Khmer


19 dagen - vanaf € 1860

Boek deze reis »
Individuele reizen Cambodja
Tijdens deze reis staan authenticiteit en contacten met de lokale bevolking centraal. Je bezoekt natuurlijk wereldwonder Angkor Wat en enkele andere tempelcomplexen, maar daarnaast maak je ook een unieke en avontuurlijke tweedaagse in de jungle in het bergachtige, dichtbegroeide noorden van het land. Slapen doe je in een hangmat! Je eindigt met enkele dagen op een familieboerderij tussen de bananen- en mangoplantages, niet ver van het strand van Kep of aan het strand zelf.
Aantal dagen: 19 dagen
Reisnummer: 20KH5AAF
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Is dit iets voor jou?

 • Authenticiteit, dagdagelijkse leven en lokale bevolking
 • Tempelcomplex van Angkor Wat met de fiets 
 • Tweedaagse wandeltocht in het minder gekende oosten
 • Duurzaam olifantenproject en rivierdolfijnen in de Mekong
 • Phnom Penh en de Killing Fields

Dan is dit jouw Missie Formidabel!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Dag 1

Internationale vlucht.

Dag 2

Aankomst in Siem Reap
Siem Reap is een warm, stofferig en snelgroeiend stadje in het noordwesten van Cambodja. Het is gelegen in een oase van groen en dé uitvalsbasis voor het bezoek aan Angkor, grootste toeristische trekpleister van Cambodja. Bij aankomst is er een transfer naar je logies voorzien waar je kan bekomen van de lange reis.

Overnachting in een familiaal hotel met zwembad (-)

Dag 3

Angkor met de fiets
Vandaag bezoek je Angkor per fiets (vertrek om 7u30, fietstocht van ca. 30km), met zijn ca. 100 tempels op 25 km het grootste tempelcomplex van de wereld. Gebouwd tussen de 9de en 12de eeuw toen de Khmerbeschaving op zijn hoogtepunt was, behoren deze gebouwen tot de mooiste architecturale verwezenlijkingen van de mensheid. Er zal een keuze gemaakt moeten worden uit de vele tempels (kan in overleg met de gids). Denk bijvoorbeeld aan Angkor Wat, Prasat Bayon, Tomnob Baraing, Prasat Takeo, Prasat Taney, Prasat Keo, Prasat Taprom en Baray Sras Srang, … Lunchen kan je onderweg.

Overnachting in een familiaal hotel met zwembad. (O)

Dag 4

Angkor met de auto.
Een tweede dag gaan we op verkenning in het uitgebreide gebied van Angkor (vertrek om 8u). Met de wagen kunnen we nu ook iets verder gelegen tempels bereiken, bijvoorbeeld: Prakhan, Neak Poan, Ta Som, Mebon Khang Ket, Pre Roub, Sras Srang. Ook vandaag kan je overleggen met de gids welke tempels je graag wil bezoeken.

Overnachting in een familiaal hotel met zwembad. (O)

Dag 5

Bootexcursie Tonle Sap-meer
Vandaag maak je een bootexcursie op het Tonle Sap-meer (ca. 3 uur). Er is erg veel te zien op het water: drijvende dorpjes, vissers-, handels- en passagiersboten, watervogels, een verzonken bos… Vervolgens word je teruggebracht naar Siem Reap. 

Overnachting in een familiaal hotel met zwembad. (O)

Dag 6

Preah Vihear
Een rit van ca. 4u brengt je naar Preah Vihear (vertrek om 8u). Het laatste stukje leg je af per pick-up, aangezien de weg erg steil is en de lokale chauffeurs dit goed gewend zijn. Je brengt een bezoek  (met Engelstalige gids) aan dit hindoeïstische tempelcomplex dat uit de 9e eeuw stamt en op het grensgebied ligt tussen Cambodja en Thailand. Het is een weinig toeristische plaats en je hebt er bovendien een mooi uitzicht, aangezien de tempel op de top van een heuvel ligt.

Overnachting in een eenvoudig guesthouse (O)

Dag 7

Transfer naar Banlung
Een rit van ca. 5u brengt je tot in Banlung, de ‘rode stad’ en hoofdplaats van de noordoostelijke provincie Ratanakiri. Hier staat het toerisme nog in zijn kinderschoenen. 

Overnachting in een prachtige, smaakvolle lodge die gevestigd is in een houten koloniale villa. (O,A) 

Dag 8 - 9

Tweedaagse Trekking

Je pakt je bagage voor één nacht en rijdt noordwaarts richting Laos en het dorp Taveng (58km). Je rijdt langs de uitgestrekte vulkanische rotsen van Vealrum Plâng. Vervolgens houd je halt bij een aantal dorpjes van de Kroeung, een lokale etnische minderheidsgroepen, in het woud aan weerszijden van de weg. Je wandelt 3 à 5 uur afwisselend door woud en gebieden die ontgonnen zijn door platbranden (slash and burn) en maakt kennis met het leven van alledag, aangezien je van één dorpje naar een ander wandelt. De lunch is onderweg voorzien. Overnachten doe je in een dorpshuis van de Kroeung. De volgende dag gaat het in noordwestelijke richting en wandel je door plantages en bamboebossen voor je aankomt in het dorpje Voeune Saï, op de linkeroever van de rivier Sé San. Hier heb je een mooi zicht op het Chinese dorp aan de overkant van de rivier, een soort Chinese enclave op Cambodjaans grondgebied. De meeste dorpelingen spreken zelfs geen Khmer. Stroomopwaarts van de Sé San-rivier vind je dorpjes van de Tamouns en Katchas, die er bijzondere begrafenisrituelen op na houden. Met de boot vaar je naar het dorpje Koh Peak, waar je prachtige totems vindt. Je wandelt vandaag ca. 3 uur en je bezoekt een rubberplantage. In de late namiddag keer je terug naar de mooie lodge in Banlung.

Dag 8 overnachting in een dorpshuis in hangmatten (O,L,A) 

Dag 9 Overnachting in een prachtige, smaakvolle lodge die gevestigd is in een houten koloniale villa. (O,L,A)

Dag 10

Banlung: Vrije dag of excursie Jarai-dorpjes en kratermeer of kookworkshop
Deze vrije dag kan je doorbrengen naar wens in en om de lodge in Banlung: luieren aan het zwembad, genieten van een massage, …Wie meer actie wil, kan ook een kookworkshop van een halve dag reserveren of een excursie maken naar het grensgebied met Vietnam (zie toeslagen), waar men aan mijnbouw doet. Gelukzoekers komen hier graven naar zirconia. Je vindt in de Jarai-dorpjes dan ook heel wat arme mensen op zoek naar deze edelstenen die erg op diamant gelijken. Een bootje brengt je langs de rivier naar enkele Jarai-dorpjes. Heel bijzonder zijn de kerkhoven van deze afgelegen dorpjes. Je leert er hoe men met standbeelden en houten totems de doden eert op hun laatste reis. Op de terugweg houd je even halt bij het kristalheldere kratermeer Yak Laom. Bergvolkeren uit de omgeving komen naar het meer om te bidden en handwerk te verkopen. Rondom het meer kan je aangenaam wandelen of een verfrissende duik nemen.

Overnachting in een prachtige, smaakvolle lodge die gevestigd is in een houten koloniale villa. (O,L,A)

Dag 11

Transfer en dolfijntocht

Vandaag rijd je naar het ongedwongen provinciestadje Kratié (ca. 3 u rijden, vertrek om 7u30). Onderweg houd je halt in Kampi, een plaatsje waar je veel kans maakt om zeldzame Irrawaddydolfijnen te zien die hoog op de lijst van beschermde diersoorten staan. Van deze prachtige zoetwaterdolfijnen zijn er in de Mekong geen 100 meer over. In de late namiddag steek je de Mekong over naar het eilandje Koh Trong waar je overnacht en dat zich perfect leent voor een wandel-, fiets- of boottocht.

Overnachting in een resort  in Koh Trong met zwembad. (O,L,A) 

Dag 12

Koh Trong
In de voormiddag steek je de Mekong opnieuw over en rijd je naar Kratié waar een tuktuk je opwacht voor enkele tempels in de omgeving en een bezoekje aan de lokale markt. In de late namiddag kruip je op je stalen ros om het eiland per fiets te ontdekken. Op je pad liggen pagodes, plantages, ….

Overnachting in een resort  in Koh Trong met zwembad. (O,A) 

Dag 13-14

Rit naar Phnom Penh en vrij bezoek aan de stad
Transfer (zonder gids) naar de levendige Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Bezoek aan Phnom Penh (op eigen houtje), met zijn mix van religieuze, Frans koloniale en moderne architectuur. Je kan een bezoek brengen aan één van de vele tempelkloosters, aan de spectaculaire Zilveren Pagode die de vernielzucht van de Rode Khmer vrij goed heeft doorstaan en aan het museum. Je kan niet voorbijgaan aan de tragische episode uit het Cambodjaanse verleden en brengt best ook een bezoek aan het Tuol Slengmuseum en de ‘Killing Fields’, getuigen van het gruwelijke bewind van Pol Pot. Ook de Russische markt met al zijn souvenirs mag je niet vergeten. Wie wil, kan opteren voor een gegidste dagtocht met de tuktuk (incl. inkomgelden) door Phnom Penh en een boottocht met diner ’s avonds op de Mekong (zie toeslagen).

Overnachting in een sfeervol hotel met zwembad en wellness (O)

Dag 15 en 16

Relaxen op de boerderij of aan het strand van Kep
Transfer (zonder gids) met motortaxi naar de organische boerderij Chamkar Damnak. De boerderij ligt idyllisch tussen de heuvels met een panoramisch zicht op bananen- en mangoplantages, op ca. 15 km van het strand van Kep. Wie wil, kan een handje toesteken op de boerderij of de ruimere omgeving van Kep verkennen (vervoer niet inbegrepen). Kep is een rustige en kleine badplaats in opkomst, (nog) niet te vergelijken met de hyper-toeristische resorts in buurland Thailand. Kep staat bekend om zijn lekkere krab.
Indien je liever aan het strand zelf overnacht, kan je kiezen voor een kleinschalig hotelletje vlakbij het strand van Kep (ca. 2 min. wandelen) met buitenzwembad en zicht op zee (zie toeslagen).

Overnachting in een comfortabel familiaal guesthouse op de boerderij (O,A) of overnachting in een comfortabel kleinschalig hotel met buitenzwembad op wandelafstand van de kust van Kep (O)

Dag 17

Transfer naar Phnom Penh.
Vandaag heb je tijd om de stad nog verder te bezoeken.

Overnachting in een boutique hotel met zwembad. (O)

Dag 18

Internationale vlucht
Vrij tot aan de transfer naar de luchthaven van Phnom Penh voor de terugvlucht naar huis. Internationale vlucht.

(O)

Dag 19

Aankomst in Brussel.

Slurfvriendelijke vakantie

Olifanten hebben een belangrijk aandeel gehad in de groei van het Khmer-rijk en zijn onlosmakelijk gebonden aan de geschiedenis en cultuur van Cambodja. Door ontbossing en stroperij zijn wilde olifanten in Cambodja echter met uitsterven bedreigd en kunnen ze niet meer in hun natuurlijke habitat leven. Op dit moment telt Cambodja het minst aantal olifanten van alle Aziatische landen. Er zijn nog ca. 70 gedomesticeerde olifanten en 200 à 250 wilde olifanten.

Door een groeiend bewustzijn rond dierenwelzijn worden niet alleen olifantenritten, maar ook zogenaamde ‘opvangplaatsen’ en ‘olifantenweeshuizen’ terecht meer en meer in vraag gesteld.

De meest authentieke ervaring is sowieso om wilde dieren in hun natuurlijke omgeving te zien. Omdat we vaak niet weten wat er achter de schermen gebeurt en we geen zekerheid hebben wat de werkelijke drijfveer van een organisatie is, zijn we als organisatie erg terughoudend ten opzichte van deze projecten.

We maken een uitzondering voor dit kleinschalige project dat we in samenwerking met onze lokale partner aanbieden.

Airavata Elephant Foundation is een project opgericht door het lokaal agentschap waar we al jaren mee samenwerken, zowel voor onze individuele als groepsreizen in Cambodja.

Airavata telt op dit moment vier olifanten: Ikeo, Kamsen, Bokva en Bak Maï. Het zijn de laatste vier olifanten in de provincie van Ratnakari (in 1996 waren er dat nog 39). Deze olifanten werden slecht behandeld en leefden al in gevangenschap voor ze op dit project terecht kwamen. Elke olifant heeft zijn persoonlijke mahout (olifantenverzorgers) die de dieren op de best mogelijke manier verzorgen. Bovendien zijn er twee dierenartsen die de dieren medisch opvolgen. Het project voorziet educatie om toeristen iets bij te leren over het belang van olifanten in hun cultuur en hoe zij ermee omgaan. De inkomsten worden gebruikt om het project in stand te kunnen houden. 

Het project beoogt zowel sociale, culturele als ecologische impact.

Het basisidee is om de overblijvende olifanten in een natuurlijke omgeving onder te brengen waar ze olifant kunnen zijn, nl. in het woud waar ze ruimte hebben, gezelschap en zelf hun gevarieerde voeding kunnen vinden. 

Het uitsterven van de olifanten in Ratanakiri zou ook leiden tot het uitsterven van de culturele traditie en kennis die van de ene generatie naar de andere generatie mahouts (olifantenverzorgers) wordt overgedragen. Door de olifanten in de provincie Ratanakiri te houden vanwaar ze afkomstig zijn, kan men ook de 5000 jaar oude traditie in stand houden. 

De olifanten bevinden zich in een dichtbegroeid bos van ca. 300 hectaren dat dankzij het heuvelachtige terrein van ontbossing gespaard bleef. De drie dorpen van wie dit terrein eigendom is, hebben ermee toegestemd dat er niet verder ontbost wordt en dat ecotoerisme verder mag ontwikkeld worden. In ruil daarvoor mogen zij wel voor eigen gebruik hout en medicinale planten verzamelen en op kleine dieren jagen.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Prijs

€ 1815 per persoon (op basis van 2 of 3 personen)
€ 1510 per persoon (op basis van 4 of 5 personen)
€ 1380 per persoon (vanaf 6 personen)

Deze prijzen zijn geldig voor reizen in 2020.

Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen. Wij kunnen uiteraard vrijblijvend een voorstel doen. Bij boeking van de vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Let wel: het volledige saldo van deze vluchten dient te worden betaald alvorens wij deze vluchten voor je boeken. 

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • Alle logies zoals vermeld (obv 2- of 3-persoonskamers).
 • De maaltijden zoals aangegeven in het dagschema
 • Privé-transfers zoals vermeld in het dagschema
 • Lokaal transport zoals aangegeven in het dagschema (ferry, motortaxi, fiets, tuktuk, …)
 • Engelssprekende gids tijdens de excursies (behalve op vrije dagen) – afhankelijk van de regio zal dit steeds een andere gids zijn
 • Activiteiten zoals vermeld in het dagschema
 • Alle inkomgelden (behalve op de vrije dagen)

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Overige maaltijden.
 • Visumkosten (ca. $30).
 • Persoonlijke uitgaven en dranken.
 • Fooien. 
 • Evt. verzekering.

Toeslagen

 • Overnachting aan de kust van Kep (2 nachten) i.p.v. in de boerderij: € 35 p.p.
 • Eenpersoonskamerstoeslag: € 375 p.p.
 • Kookworkshop (halve dag) op dag 10: € 30 p.p.
 • Excursie Zarconia-mijn, Jarai-dorpjes en kratermeer Yak Laom (hele dag) op dag 10: € 50 p.p.
 • Dag 3 of 4: gegidste dagtocht met de tuktuk door Phnom Penh (incl. inkomgelden) en een boottocht met diner ’s avonds op de Mekong: € 165 p.p. (tot 5 personen) of € 150 p.p. (vanaf 6 personen)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Wandelniveau

 voor de reis in zijn geheel en  voor de tweedaagse. Het dragen van beperkte bagage tijdens de tweedaagse kan door sommigen wel als ‘verzwarend’ ervaren worden. Tijdens de tweedaagse is er beperkt comfort. Je beschikt dan best ook over een flexibele ingesteldheid en je bent bestand tegen tropische warmte.

Bagage

Tijdens de trekking draag je je eigen (beperkte) bagage, alsook een hangmat en evt. een dekentje of slaapzak. Elders enkel een dagrugzak.

Logies

 • Phnom Penh, Sala Koh Trong en Siem Reap: middenklasse hotel met zwembad
 • Kep: comfortabel familiaal guesthouse op een boerderij in het platteland, op ca. 15 km van het strand van Kep. Indien je liever aan het strand zelf overnacht, stellen we graag enkele alternatieven voor.
 • Preah Vihear: eenvoudig guesthouse
 • Banlung: smaakvolle lodge met zwembad die gevestigd is in een houten koloniale villa
 • Tijdens de trekking kampeer je in de buurt van een dorpje, zonder enige vorm van comfort. De gidsen bepalen, afhankelijk van het tijdstip en de omstandigheden, waar je overnacht. Meestal onder een groot zeil, met daaronder de hangmatten en doorgaans niet té ver van een dorp. Indien nodig, kan er een dun matrasje voorzien worden.

Maaltijden

Proeven van de lokale keuken is één van de manieren om een andere cultuur te ontdekken (hoewel de meeste buitenlanders regionale specialiteiten als hond of tarantula liever aan zich laten voorbijgaan…). De Cambodjaanse keuken lijkt veel op de Thaise, maar is over het algemeen minder ‘spicy’. Je treft op de menukaarten vooral rijstgerechten, vis en vissausen, en veel groenten en fruit aan.


Vervoer tijdens de reis

Privévervoer (wagen met chauffeur) voor de langere transfers. Soms verplaats je je ook per ferry, motortaxi, fiets, tuktuk, … aan variatie geen gebrek! De boot op het Tonle Sap meer is gedeeld met andere passagiers.

Reisperiode en klimaat

Cambodja heeft een tropisch moessonklimaat met een droog seizoen van november tot mei en daarna een nat seizoen. Er zijn behoorlijke verschillen in temperatuur en neerslag tussen de afzonderlijke Cambodjaanse regio’s. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur ligt rond 27°C met geringe verschillen tussen dag en nacht.
Vorst kent men niet, maar in de heuvels kan het ’s nachts flink afkoelen.

In het regenseizoen, tussen mei en november, voert de natte zuidwestmoesson zeer vochtige lucht aan via de Indische Oceaan. In deze maanden valt meer dan driekwart van de jaarlijkse hoeveelheid neerslag, met als natste maand september.
De hoeveelheid neerslag varieert per gebied, afhankelijk van de ligging en de hoogte. Op de centrale vlakte valt per jaar ca. 1400 mm, de heuvels en de kust ontvangen jaarlijks ca. 3800 mm. De zuidwestelijke hellingen van het Cardamom-gebergte ontvangen een jaarlijkse neerslag van ca. 5000 mm.

De droge tijd van november tot mei kent, onder invloed van de noordoostmoesson, een koele en een hete periode. De ‘koele’ droge periode duurt van november tot februari, en de temperatuur stijgt dan in de hoofdstad Phnom Penh tot 28°C.
Van februari tot mei kan het vooral in de laaggelegen gebieden zeer heet zijn. Tijdens de heetste maand, april, kan de temperatuur stijgen tot ca. 40°C.
Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op:www.weatherbase.com
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief

 • evt. lakenzak: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (meestal als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt). Evt. zelf te maken met een gewoon bovenlaken dat je in de lengte dubbel plooit en langs de onder- en zijkant dichtnaait.

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • reisstekker zie: https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/soorten-stekkers/
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Cambodja heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog minimum 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van aankomst in het land. Je paspoort moet een lege pagina hebben voor een visumstempel. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Je hebt eveneens een visum nodig, zijnde een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven. Een visum wordt verstrekt door een ambassade/consulaat of kan in sommige gevallen worden aangekocht bij aankomst in het land zelf. Bij reizen naar Cambodja hoeft er vooraf niets te worden geregeld. Het visum kan probleemloos bij het binnenkomen van Cambodja worden aangekocht voor 30 USD (je hebt hiervoor eveneens 2 pasfoto’s nodig). Ook als je Cambodja over land binnenkomt (vanuit Vietnam, Laos of Thailand) is het mogelijk een visa on arrival te verkrijgen.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.

Geld

De munteenheid is de Riel (KHR). US dollars worden op de meest plaatsen ook aanvaard. Voor kleine uitgaven wisselt u best ter plaatse. In de grote steden zijn er ook bankautomaten, waar u contant geld kan ophalen. Grotere hotels aanvaarden kredietkaarten. Mogelijk wordt er wel een extra percentage aangerekend voor een aankoop per kredietkaart.

In de meeste landen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.
Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Ook wanneer je vreemde deviezen moet aankopen, doe je dit best ter plaatse aan een automaat (met je betaalkaart) of bij een bank. De koers is doorgaans minstens even voordelig of voordeliger dan wanneer je ze op voorhand in België via de bank besteld (indien dit al mogelijk is). Door meerdere keren kleine bedragen af te halen, vermijd je bovendien dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen die je kan terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be). Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A
Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Buiktyfus
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Malaria
In Cambodja komt malaria voor, een infectieziekte die verwekt wordt door een parasiet en die wordt overgebracht door de steek van de anofeles-mug. Tracht muggenbeten te vermijden, wetende dat de anofeles-mug steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Je kan ’s avonds zo veel mogelijk dekkende, lichtgekleurde kledij dragen en de niet bedekte lichaamsdelen inwrijven met een sterk muggen-werend middel. Deze maatregelen kunnen worden gecombineerd met medicatie.


Gidsen

In Cambodja is elke gids gespecialiseerd in een bepaalde regio. Daarom zal je begeleid worden door verschillende (Engelstalige) gidsen tijdens deze reis.
In Angkor Wat zal je begeleid worden door andere gidsen voor de fietstocht de eerste dag en voor het uitgebreide gebied per auto de dag nadien.

In Preah Vihear is er een lokale gids die je rondleidt in de tempel.

In Banlung en op Koh Trong zal je gewoonlijk door één en dezelfde gids worden begeleid.

In Phnom Penh is er geen gids voorzien, maar je kan hier wel opteren voor een gegidste dagtocht door de stad.

Ook voor je laatste dagen nabij Kep is er eveneens geen gids voorzien.

Wijzigingen

Missie Formidabel behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: