Montenegro - Multisport in Montenegro


12 dagen - vanaf € 995

Boek deze reis »

Montenegro - Multisport in Montenegro


12 dagen - vanaf € 995

Boek deze reis »

Montenegro - Multisport in Montenegro


12 dagen - vanaf € 995

Boek deze reis »

Montenegro - Multisport in Montenegro


12 dagen - vanaf € 995

Boek deze reis »

Montenegro - Multisport in Montenegro


12 dagen - vanaf € 995

Boek deze reis »
Individuele reizen Montenegro
Montenegro ligt voor meer dan de helft boven de 1000 m hoogte en herbergt een schat aan natuurschoon: hooggebergte met grillige rotsen, diepe canyons, ruige toppen, groene zomerweiden en oerbos. Een soort mediterraan Noorwegen zeg maar. Op deze reis worden mooie wandelingen in de bergen afgewisseld met activiteiten als canyoning en rafting. Logeren doe je vaak op unieke locaties. Van de vijf nationale parken die het land telt, bezoek je er tijdens deze reis maar liefst vier (Prokletije, het meer van Skadar, Biogradska Gora en Durmitor). De laatste dagen breng je door in Perast aan de Baai van Kotor.  
Aantal dagen: 12 dagen
Reisnummer: 20ME5MEF
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Is dit iets voor jou?

 • Tarakloof, diepste van Europa
 • Wandelen in oerbossen
 • Eén overnachting in een authentieke herdershut
 • Rafting in de diepste rivierkloof van Europa
 • Canyoning
 • Kleinschalige, familiale logies
 • Relaxen in de pittoreske baai van Kotor
 • Dan is dit jouw Missie Formidabel!

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

     

  Deze reis scoort

  9

  10 Beoordelingen

  reviews van klanten

  Alles is goed geregeld, ik zal zeker terug kiezen voor deze formule. Zeker in avontuurlijke landen bieden jullie een mooie mix tussen avontuur en veiligheid.

  Liesbeth W. -

  Dag 1

  Stari Bar

  Aankomst op de luchthaven van Podgorica in het binnenland of in Tivat aan de kust. Van daaruit reis je met een huurwagen landinwaarts naar het oude centrum Stari Bar, dat als een indrukwekkende vesting gelegen is onder de berg Rumija bij de bedrijvige havenstad Bar. In dit ‘kleine Istanbul’ voel je de nabijheid van de Oriënt. Je overnacht driemaal in een authentieke ‘konoba’ (= familiaal gerund pensionnetje) vlakbij het oude centrum.

  Overnachting in een authentieke konoba in Stari Bar.

  Dag 2

  Canyoning

  Na het ontbijt en een briefing vertrek je voor de meest complete van alle bergsporten: canyoning! Al glijdend, rapellend, zwemmend en springend bekijk je de natuur vanuit een ander perspectief. Fun gegarandeerd voor zowel jong als oud. Vandaag verken je de kloven en watervalletjes van de rivier de Rikavac, de namiddag is vrij. Je kan een bezoekje brengen aan het historische centrum Stari Bar dat op 4 km van Bar gelegen is of wat relaxen aan het strand. 

  Overnachting in een konoba in Stari Bari. (O)

  O = ontbijt     L = lunch     A = avondmaal

  Dag 3

  Wandeling of canyoning

  Er zijn verschillende mogelijkheden vandaag: ofwel rijd je naar Dobri do, waar je vanop 1000 m hoogte naar de top van de Rumija kan wandelen (1594 m); hierboven heb je een prachtig zicht op het meer van Skadar en de Montenegrijnse kust. Lijnwandeling van 16 km, + 1450 m / -1150 m. Heen en terug via hetzelfde pad.

  Ofwel trotseer je nogmaals de krachten van het water tijdens een canyoning in de regio Medjurecki Potok* aanbevolen voor kinderen vanaf 12 of 14 jaar.- meer info onderaan)

  Het strand is uiteraard ook altijd een optie. 

  Overnachting in een konoba in Stari Bar. (O)

  Dag 4

  Wandeling en boottocht op het meer van Skadar

  Vandaag laat je Stari Bar achter je en rijd je richting het Meer van Skadar. Dit is het grootste meer van de Balkan en een beschermd nationaal park van maar liefst 400 vierkante kilometer. Je maakt een bijzondere boottocht (privé, met tijd om te zwemmen) naar Rijeka. Je glijdt met een houten vissersboot tussen de duizenden waterlelies, waardoor je op een drijvend weiland lijkt te varen. Een paradijs voor vogelliefhebbers die er misschien wel de Dalmatische pelikaan spotten. In Rijeka neem je de lunch en in de namiddag maak je nog een wandeling langs de bron van de rivier alvorens je per taxi (incl.) terug wordt gebracht. Tocht van 5 km, + / - 220 m.

  Overnachting op een appartement bij het Meer van Skadar. (-)

  Dag 5

  Wandeling en doorreis naar Biogradska Meer

  Een natuurwandeling in de walnotenvallei bij het oude dorpje Dupilo brengt je bij een grotendeels beboste regio en door traditionele, meestal verlaten dorpjes. Wandeling van 8,7 km, 4 uur,  + / - 250 m.

  In de namiddag rijd je verder het binnenland in. Voorbij Podgorica wordt de route adembenemend; de weg slingert door de kloof van de Moraca tot aan het meer van Biogradska waar er tijd is voor waterpret en een boottochtje (ca. 2 uur rijden). Je laat de wagen achter bij het meer en zal worden opgepikt om per jeep naar Vranjak te rijden. Hier, boven de boomgrens, wacht je een andere wereld van eindeloos groene weiden met her en der een kudde schapen. Vannacht verblijf je op een unieke locatie in authentieke herdershutten. Vandaag draag je beperkte bagage voor de nacht (toiletgerief, reservekledij).

  Overnachting in een authentieke herdershut. (O, A)

  Dag 6

  Doorreis naar Kolasin

  Door een prachtig oerbos, waarvan er in Europa nog maar weinig resten, wandel je terug naar het meer van Biogradsko. De lianen en de dichte begroeiing wekken de indruk van een echt oerwoud. Met een elektrisch pendeltreintje word je terug naar je wagen gebracht op de nabijgelegen parking (excl.). Je hebt de keuze tussen twee tochten. De kortste wandeling bevat een hele steile, lange afdaling door het oerbos waar je regelmatig moet klauteren. Bij regenweer kies je beter voor de langere route. Met het treintje ga je daarna terug van het meer naar de parking en rijd je naar Kolasin (20 km), waar je verblijft in een comfortabel hotel met groot zwembad en sauna. Tocht van 11,7 km, 5 uur stappen. Niveauverschil: + 550 m / - 1100 m. Of  23,3 km, 8,5 uur. + 800 m / - 1250 m.

  Hotelovernachting met zwembad en spa in Kolasin. (O, A)

  Dag 7

  Zipline en canyoning in de Nevidio-kloof

  De route noordwaarts richting Piva is prachtig en voert over smalle wegen dwars door de bergen van Sinjavina. Hou even halt bij de fameuze brug over de Tara waar liefhebbers zich via een zipline naar de overkant van de rivier kunnen wagen (richtprijs € 15 à 20, niet inbegrepen). Ook een spectaculaire canyoning in de Nevidio-kloof behoort tot de mogelijkheden vandaag (niet incl., ca. € 100, vanaf 16 jaar, hoogtevreesgevoelig!). Deze 4 uur durende afdaling door de smalste kloof van Montenegro lokt liefhebbers van over de hele wereld. Op sommige plaatsen is de kloof minder dan een meter breed en er zijn enkele behoorlijke sprongen te maken langs de watervallen (van touwen voorzien). Vanavond verblijf je in sfeervolle stenen chalets met eigen terras en grandioos zicht op het Piva-meer.

  Overnachting in een sfeervolle chalet in Izlazak met zicht op het Piva-meer. (O, A)

  Dag 8

  Wandeling en boottocht op het Piva-meer

  De volgende dagen breng je door in het nationaal park van Durmitor en het Maglic-massief, een uitzonderlijk mooi berggebied in Montenegro. Tijd dus om de wandelschoenen nog eens aan te trekken. Na de lunch maak je een wandeling naar het meer van Piva gevolgd door een mooie boottocht. Boottocht incl. stops: 2 à 3 u. Transfer terug naar het logies. Wandeling van 5,9 km, 1u45', + 100 m / - 400 m.

  Overnachting in een sfeervolle chalet in Izlazak met zicht op het Piva-meer. (O, L, A)

  Dag 9

  Raften op de Tara rivier

  Vandaag wacht het volgende avontuur: raften! Je rijdt naar Scepan Polje (40 km, 50' rijden), waar je je wagen achterlaat en per jeep naar Brstanovica gebracht wordt. Hier krijg je een briefing, peddel en reddingsvest en ga je aan de slag. In een raft roei je over de rivier de Tara helemaal terug naar Scepan Polje. Op het einde rijd je terug naar Piva. Op de terugweg kan je een stop maken bij het klooster van Piva, een bijzonder mooie plek. Het klooster lag eerst veel lager voordat de stuwdam werd gebouwd en is steen voor steen afgebroken en weder opgebouwd. De nummers op de stenen getuigen nog van deze verbluffende prestatie...

  Overnachting in een sfeervolle chalet in Izlazak met zicht op het Piva-meer. (O, A)

  Dag 10

  Stavansko-meer of beklimming van de Prutas

  Vandaag maak je een wandeling naar het fraaie Stabansko-meer of je waagt je aan de beklimming van de Prutas, een prachtige piek van bijna 2400 m hoog. Wandeling Prutas: 9 km, + / - 700 m. Lusvormige wandeling van 12,4 km, + / - 750 m.

  Overnachting in een sfeervolle chalet in Izlazak met zicht op het Piva-meer. (O, A)

  Dag 11

  Baai van Kotor - Perast

  In de prachtige baai van Kotor sluit je de reis af (120 km, 2 u. rijden). De natuurlijke en culturele schoonheid die je hier omringt zorgde ervoor dat deze unieke plek werd uitgeroepen tot werelderfgoed. Je verblijft in Perast, een charmant en verkeersluw stadje aan de baai. Extra nachten zijn aan te bevelen (zie 'verlenging'). 

  Een extra tocht leidt vanuit Ledinice (transfer eventueel vooraf te reserveren ter plaatse te betalen; ca. € 25/wagen) naar het Habsburgse Fort Sveti Anrija wandelen, waar je één van de beste uitzichtpunten hebt over de baai van Kotor. Vanaf het fort wacht je een schaduwrijke afdaling terug naar Perast. Tocht van 11,4 km, 3,5 uur, + 200 m / - 775 m.

  Overnachting in een comfortabel hotel in Perast met toegang tot het nabijgelegen buitenzwembad. (O)

  Dag 12

  Einde arrangement na het ontbijt.  (O)

  Verlenging

  Na je reis kan je nog een paar extra nachten nagenieten in Perast aan de mooie baai van Kotor. Naast het toeristische centrum en de baai zelf zijn er nog een aantal interessante excursies mogelijk zoals een boottocht in de baai, een extra wandeling of een uitstap naar het kerkeiland voor de kust.

  Prijs extra nachten: zie toeslagen.

  Canyoning Medjuricki Potok

  Keuze uit twee canyoning in Medjurecki Potok (omgeving Bar):

  • Canyoning met 5 rappels over watervallen van max. 18 m: 4 sprongen van max. 8 m, 3 slides max. 4 m. Activiteit van 3,5 uur. Minimumleeftijd: 12 jaar. Prijs: € 92 p.p.
  • Canyoning met 9 rappels over watervallen van max. 28 m: 7 sprongen van max. 8 m, 3 slides max. 4 m. Activiteit van 5 uur. Minimumleeftijd: 14 jaar. Prijs: € 127 p.p.

  Voor beide canyonings moet je een ganse dag uittrekken.
  Prijs: incl. gids en uitrusting (schoenen, wetsuit, helm, klimharnas en een waterdichte zak).
  Niet inbegrepen: eten en transfers (met eigen huurwagen)
  Praktisch: je kan een lunchpakket meenemen vanuit het hotel. Je rijdt zelf naar het startpunt van de canyoning, de gids rijdt voor je uit. Indien de kinderen jonger zijn dan 12 jaar dan zullen de gidsen tijdens de canyoning op dag 2 evalueren of het niveau van deze canyoning haalbaar is.

  Boeken en betalen kan je op voorhand via AR of ter plaatse. Voor deze activiteit moet je uiteraard kunnen zwemmen. Groepjes van 2 tot max. 10 personen.

  Samen met anderen op pad

  Wil je graag met andere gezinnen op stap ? Dan kan je deze reis als begeleide gezins-groepsreis maken binnen het aanbod van onze kleine broer ‘Missie Formidabel’.  Je gaat op stap met andere gezinnen die op zoek zijn naar dezelfde vakantiebelevenissen. De kinderen trekken op met leeftijdsgenoten en (groot-)ouders ontmoeten (groot-)ouders met vergelijkbare interesses. We beperken de grootte van de groepen tot enkele gezinnen. Kleinschaligheid is een kenmerk van onze reisstijl, want enkel dan is er ruimte om elkaar beter te leren kennen.

  Wil je zelf een groep samenstellen met bevriende gezinnen of familie? Neem dan contact op met ons. 

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

     

  Prijs

  Prijzen geldig in 2020:

  voor 12 dagen/11 nachten: € 995 p.p. 

   


  Inbegrepen

  • logies
  • maaltijden zoals vermeld in het dagschema
  • infopakket met wandelbeschrijvingen en digitale topo-kaarten
  • een originele wandelkaart van Durmitor op schaal 1/22000
  • begeleiding en uitrusting voor de canyoning en rafting
  • privé-boottocht Virpazar-Rijeka (ca. 1 ¾ u.) en transfer Rijeka-logies
  • jeepsafari naar Vranjak (ca 2u)
  • gebruik zwembad en spa in Kolasin
  • bootcruise op meer bij Piva incl. lunch 
  • transfers zoals vermeld in het dagschema
  • gps-tracks
  • BTW


  Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • huurwagen
  • overige maaltijden
  • extra canyoning Nevidio (richtprijs € 100 p.p.)
  • extra canyoning Medjurecki Potok (prijs op aanvraag)
  • inkom bij 4 nationale parken (ca. € 3/park p.p.)
  • dranken en persoonlijke uitgaven
  • evt. reisverzekering

  Toeslagen

  • Extra nacht Perast, in de baai van Kotor: € 80 p.p. (kamer en ontbijt)
  • Extra nachten op de andere plaatsen zijn ook mogelijk, prijs op aanvraag.

  Kortingen

  • Indien iemand niet deelneemt aan de rafting: - € 50 p.p.
  • Indien iemand niet deelneemt aan de canyoning: - € 55 p.p.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

     

  Beschikbaarheid

  De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

  Reisperiode

  Montenegro kent een mediterraan klimaat aan de kust met lange hete zomers. In de zomermaanden mag je meestal aangenaam wandelweer (17 à 23°) verwachten met kans op mist of een bui in de bergen en warm aan de kust. Koude nachten in de bergen (tot 5°).

  Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather


  Heen- en terugreis

  Vliegtuig* + huurwagen

  Tot Podgorica (binnenland) of Tivat (aan de kust). Vandaar gaat het verder per huurwagen (resp. 53 of 75 km) naar Stari Bar. Afstand Stari Bar vanuit Podgorica = 50 km, ca. 1 uur. Vanuit Tivat= 65 km, 1,5 uur.

  Op het einde van je reis rijd je vanuit Perast terug naar de luchthaven, hetzij Podgorica (97 km, 2 uur) of Tivat (23 km, 30'). Zowel de vluchten als de huurwagen kunnen wij voor jou boeken.

   

  *Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

  • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
  • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

  Als het vervoer bij een reis niet is inbegrepen, en je wil een vlucht-, trein- of bootticket reserveren, dan kan dit ook via Anders Reizen. Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

  Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


  Vervoer tijdens de reis

  In het kader van het programma heb je ter plaatse een wagen nodig. Op een enkele dag na is er dagelijks een verplaatsing voorzien, uitgebreide uitleg krijg je van ons mee in je informatiepakket. Je kan eventueel een huurwagen via AR boeken.

  Snelwegen zijn er in Montenegro (nog) niet. Je rijdt meestal over slingerende één of twee-vaksbanen. De meeste wegen zijn in goede staat, maar bochtig en met veel hoogteverschillen, dus snelheden boven 80 km/u zijn zelden wettelijk en ook zelden veilig. De snelheidsgrens bedraagt 80 km/u op de open weg, tenzij anders aangegeven.

  Vertrek goed voorbereid op reis met VAB/Europesewegeninfo: toestand van de wegen, buitenlandse verkeersreglementen, wegenwerken, een druktekalender, enz. Check zeker of je voor jouw reisweg en bestemming een milieu-, wegen- of ecovignet nodig hebt.


  Wandelniveau

   à . Wandelen in de bergen, brengt onvermijdelijk hoogteverschillen met zich mee (details zie dagschema). Wie aan deze reis deelneemt, hoeft écht geen atleet te zijn maar je moet op z’n minst graag wandelen en over een beetje fysieke conditie beschikken. Voor de rafting heb je geen ervaring nodig. Het is geen wildwater rafting, maar rustig voortkabbelend kan je het ook niet meteen noemen. Voor de canyoning is een beetje meer heldenmoed vereist...

  Aangezien de paden niet overal even duidelijk zijn, is het gebruik van een gps-applicatie op je smartphone of een wandel-gps echt wel noodzakelijk om vlot de weg te vinden. Je ontvangt van ons gps-tracks.

  Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot  . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.

  Kinderen

  • geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar
  • veel zwemgelegenheid 
  • toffe activiteiten: canyoning, rafting, natuurwandelingen, boottochtjes,...
  • verblijf in zeer afwisselend logies - hotel met zwembad, een mooie houten chalet in het bos, authentieke herdershut, familiepension,...

  Logies

  • 3 x in Stari Bar: in een authentieke en familiaal gerund pension (= konoba) vlakbij het centrum. In het huisrestaurant worden traditionele streekgerechten geserveerd. Het ligt op 4 km van de kust, er is gratis WiFi en parking. De kamers hebben een  terras, airco en private badkamer.   
  • 1 x aan het meer van Skadar: appartementje in Limljana op 10 min. rijden van het meer.
  • 1 x in Vranjak: in een sfeervolle authentieke herdershut met prachtig zicht op de bergen en de vallei (1 per gezin).  De hutten zijn compact maar erg gezellig, er staan enkele bedden, een tafel en een houtkachel. Verder is er een centrale eetruimte, zowel buiten (overdekt) als binnen, een kampvuurplaats en gemeenschappelijk sanitair met warme douches. Er  zijn kleinere hutten (voor koppels) en grotere hutten voor gezinnen tot 5 personen.
  • 1 x Kolasin: in een comfortabel ****-hotel met binnen- en buitenzwembad en spa, sfeervol ingericht met veel hout. In de winter is dit een bekend skihotel. Het hotel staat bekend als één van de beste die Montenegro heeft te bieden. 
  • 4 x aan het Piva-meer: in comfortabele chalet (1 per gezin) met eigen badkamer. De chalets zijn sfeervol ingericht met veel hout en hebben hun eigen terras en  een beneden- en bovenverdieping. Eigen badkamer met douche en toilet.
  • 1 x in Perast / Baai van Kotor: comfortabel hotel, vlak aan het water. Er is geen zwembad in het hotel, maar je hebt wel toegang tot een buitenzwembad op wandelafstand, of je kan een duikje nemen in de baai. Het hotel beschikt over een gerenommeerd restaurant met fantastisch zicht op de baai.

  Maaltijden

  In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:

  O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

  • Ontbijt is inbegrepen.
  • Eén lunch (namelijk tijdens de boottocht) is inbegrepen. De overige lunches zijn niet inbegrepen maar kan je laten klaarmaken in het logies (best de avond voordien bestellen) of soms kan je aankopen doen in een lokale winkel en je picknick zelf klaarmaken.
  • 6 avondmaaltijden zijn inbegrepen.
  • In het appartement in Limljana zijn helemaal geen maaltijden inbegrepen.

  De Montenegrijnse keuken is eenvoudig, maar authentiek. Het is meestal erg lekker en biedt rijkelijke porties. Het ontbijt is stevig voor de wandelaar,  traditioneel worden er 'priganice' (oliebollen met honing) of 'palacinke' (pannenkoeken) geserveerd, maar ook brood met confituur of honing vind je regelmatig terug.


  Bagagevervoer

  • Je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzak.
  • Tijdens de rafting gaan je spullen in tonnetjes.
  • Je grote bagage blijft in het hotel of in de wagen.

  Reisuitrusting

  We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

  Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

  Bagage

  • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
  • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

  Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

  Schoenen & kousen

  • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
  • voor meerdaagse trekkings in het gebergte: hoge trekkingschoenen.
  • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
  • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
  • indien je voeten kleiner zijn dan maat 35 moet je sportschoenen voorzien die nat mogen worden (voor de canyoning)

  Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

  Kledij

  In plaats van één dik kledingstuk, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur. Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen

  • wind- en waterdicht jas
  • fleece
  • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
  • zwemgerief
  • evt. handschoenen, muts en sjaal (afhankelijk van het seizoen)

  Diversen

  • (bad-)handdoek (om mee te nemen bij de wateractiviteiten - evt. sneldrogende)
  • toiletpapier of hygiënische doekjes
  • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
  • evt. drinkfles of -zak
  • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
  • evt. wandelstokken
  • evt. verrekijker
  • gps-toestel (met reservebatterijen en evt. lader als je oplaadbare batterijen gebruikt)

  Beddengoed en handdoeken zijn aanwezig in de chalets en hutten.

  EHBO

  Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:middel tegen reisziekte

  • ontsmettingsmiddel
  • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
  • pijnstillend en koortswerend middel
  • middel tegen krampen
  • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
  • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
  • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
  • steriel gaas en kleefband

  Geld

  De munteenheid in Montenegro is de euro, ook al is dit land geen lid van de eurozone. Bankautomaten vind je in Virpazar, Kolasin en Perast.

  Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.


  Formaliteiten

  Voor reizen naar Montenegro volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

  Denk eraan je rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is vereist.

  Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. 

  Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland). 


  Wijzigingen

  Missie Formidabel behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

  Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

  De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
  • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
  • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
  • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
  • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
  • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
  Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief: