Mexico - Van Chiapas tot Yucatan


16 dagen - vanaf € 2420

Boek deze reis »

Mexico - Van Chiapas tot Yucatan


16 dagen - vanaf € 2420

Boek deze reis »

Mexico - Van Chiapas tot Yucatan


16 dagen - vanaf € 2420

Boek deze reis »

Mexico - Van Chiapas tot Yucatan


16 dagen - vanaf € 2420

Boek deze reis »

Mexico - Van Chiapas tot Yucatan


16 dagen - vanaf € 2420

Boek deze reis »
Individuele reizen Mexico
Mexico is één van die landen met een ongelooflijke variatie in zowat alles. Je vindt er zowel woestijnen, met sneeuw bedekte vulkanen als tropisch woud, oude koloniale steden en snelgroeiende industriële centra, drukke vakantieoorden en eenzame stranden. Ook de bevolking bestaat uit verschillende etnische groepen. Deze reis werd uitgewerkt door een Vlaamse, officiële historische gidse, die sinds 2005 woont en werkt in Mexico, en er haar hart verloren heeft. Haar liefde voor dit land en de lokale bevolking komt in het programma dan ook duidelijk tot uiting en geeft er een meerwaarde aan. Deze reis combineert de 2 zuidelijke staten van Mexico, bekend omwille van de vele Maya-sites en Maya-bevolking. Je bezoekt vooral de minder drukke plaatsen en maakt kennis met de plaatselijke bevolking. Deze reis is tevens geschikt voor watersportliefhebbers en gezinnen met kinderen o.w.v. de vele waterpret in watervallen, natuurlijke zwembaden of ‘cenotes’ en op het eiland Holbox aan de Caribische Zee.
Aantal dagen: 16 dagen
Reisnummer: 20MX5AAB
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Is dit iets voor jou?

 • Charmante steden San Cristobal de las Casas en Campeche
 • Hoogtepunten van de Maya-cultuur: Palenque, Uxmal en wereldwonder Chichén Itzá
 • Wandelen en bootje varen in de jungle van Chiapas
 • Isla Holbox: relaxen op z'n Caraïbisch
 • Lekker Mexicaanse eten

Dan is dit jouw Missie Formidabel!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Deze reis scoort

8,7

3 Beoordelingen

reviews van klanten

We hebben een heel mooie reis achter de rug. De reis is een goede mix van natuur, cultuur en ontmoetingen. Dat is ook echt wat wij van een reis verwachten. Onze chauffeur Pepe was zeer vriendelijk en behulpzaam. Hij sprak geen Engels. Ik spreek een beetje Spaans. Hij praatte daarom traag en duidelijk, dus we hebben elkaar gedurende de reis goed kunnen begrijpen. Er is een groot verschil tussen Chiapas en Yucatan/Campeche/Quintana Roo. Chiapas is veel minder toeristisch en goedkoper en wel erg mooi (jungle, archeologische sites zoals Tonina die we helemaal voor ons alleen hadden). In de andere provincies zie je meer toeristen en spreekt men al wat meer Engels. De lokale gidsen die we kregen hebben ook echt hun best gedaan om het naar onze zin te maken. En als je echt interesse toont voor wat ze vertellen, appreciëren ze dat ook erg. De logies waren goed tot zeer goed. Wij zijn dus heel tevreden over de reis. Ze was niet goedkoop, maar we hebben echt waar voor ons geld gekregen.

Jan C. -

Belangrijk om weten

Deze reis werkten wij samen uit met een Vlaamse gidse die ter plaatse woont en werkt, wat in het programma duidelijk tot uiting komt. Je komt regelmatig op plaatsen die niet-druk bezocht zijn. Om die reden voorzien wij vanaf je eerste dag op Mexicaanse bodem (in Tuxtla) tot je boottocht naar Isla Holbox privé-vervoer met Spaanstalige chauffeur. Belangrijk om weten is dat de chauffeur Spaanstalig is. Wens je een Engelstalige chauffeur die tevens dienst doet als gids, dan geldt er een toeslag. Deze Engelstalige gids/chauffeur dien je bij boeking te reserveren.  

Hieronder vind je een gedetailleerd reisschema per dag. Daarin vermelden we per dag welke maaltijden er op die dag genomen worden en inbegrepen zijn: 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Dag 1

Internationale vlucht via Mexico-City of Cancun naar Tuxtla – transfer Chiapa de Corzo
Heenreis via Mexico City of Cancun naar Tuxtla, de hoofdstad van de Mexicaanse deelstaat Chiapas. Je wordt opgewacht door je Spaanssprekende chauffeur die je in een half uurtje naar het koloniale stadje Chiapa de Corzo brengt.

Hotelovernachting in Chiapa de Corzo. (-)

Tip! Vooraleer verder te vliegen naar Tuxtla zou je één of meerdere dagen in de hoofdstad kunnen inplannen. In Mexico-Stad valt er heel wat te beleven. Het is de ideale plek om je reis in het mooie Mexico aan te vatten. We werken er samen met een goed gelegen en comfortabele B&B.

Dag 2

Cañón del Sumidero - bezoek San Cristobal de Las Casas
Boottocht door de spectaculaire Sumidero-kloof of de ‘cañon del Sumidero’. Je vaart er door een bijzonder mooi natuurgebied van watervallen en groene rotswanden die tot 1000 m hoog reiken. Hierna volgt een rit van anderhalf uur tot het bergstadje San Cristobal waar je rustig wat kan rondlopen door de smalle straatjes met een mengelmoes van indianen, mestiezen, Europese toeristen en hippies.

Hotelovernachting in San Christobal de Las Casas. (O)

Dag 3

Indianendorpen Chamula en Zinacantan
Daguitstap met gids naar het plaatsje San Juan Chamula, waar in een zeer bijzondere kerk op het centrale plein de Tzotzil-gemeenschap een bizarre fusie-religie van katholicisme en indiaanse rituelen beoefent. De duizenden kaarsjes en continue offers zorgen er voor een aparte sfeer. ‘s Middags gaat het naar Zinancatan, een ander Tzotzil-dorp waar je op bezoek gaat bij een lokale familie, leden van een weversvrouwen coöperatieve. Je eet bij de mensen thuis en leert tortilla’s maken.

Hotelovernachting, in San Christobal de Las Casas. (O)

Dag 4

San Cristobal de las Casas – Lagunas de Montebello – Natuurreservaat Montes Azules
Vandaag volgt een lange transfer die je meeneemt diep de jungle in van Chiapas, de panoramische zichten onderweg lonen de moeite. Halverwege wordt er halt gehouden aan de meren van Montebello waar je eet bij koffieboeren en een van hun biologisch geteelde koffieplantages bezoekt.
In de late namiddag kom je aan in de paradijselijke ecolodge, gelegen aan de oevers van de jungle rivier Lacantun en uitgebaat door de lokale bevolking. De ideale uitvalsbasis om het natuurreservaat Montes Azules te ontdekken.

Overnachting in een cabaña (bungalow) van een ecolodge, nabij Zamoro Pico de Oro. (O,L)

Dag 5

Boottocht Montes Azules – Frontera Corozal
In de vroege ochtend kan je de jungle bewonderen vanaf de rivier tijdens een boottocht doorheen het reservaat waar zich apen, krokodillen, toekans, herten, enz. ophouden. Na het ontbijt kan je nog even nagenieten van onze mooie lodge en na de middag reis je verder naar het dorp Frontera Corozal, aan de grensrivier met Guatemala.

Overnachting in een cabaña van een ecolodge, in Frontera Corozal. (O)

Dag 6

Frontera Corozal – Yaxchilan – Bonampak
Na het ontbijt maak je een boottocht van 45 minuten stroomafwaarts die je naar de mooie Maya-site van Yaxchilán brengt, waar je het gevoel hebt ontdekkingsreiziger te zijn. De gebouwen liggen verscholen in de jungle en op de achtergrond weergalmt het gebrul van apen.
In de namiddag bezoek je de archeologische site van Bonampak, bekend omwille van zijn unieke en kleurrijke muurschilderingen. Deze site ligt op een steenworp van Lacanjá, je volgende overnachtingsplaats.

Overnachting in een eenvoudige cabaña, in Lacanja. (O,L)

Dag 7

Lacanja: Jungle wandeling OF rafting - Palenque
’s Morgens maak je een wandeling van 2,5u à 3u langs rivieren en watervallen, vergezeld door een lokale Lacandoon-gids. Ook mogelijk om te zwemmen.

Of voor de liefhebbers staat er een rafting-avontuur op het programma (zie toeslagen). Gedurende twee uur trotseer je met een gespecialiseerde gids verschillende stroomversnellingen, waarna je je tocht te voet verder zet. Na een 40-tal minuten wandelen kom je aan bij de waterval van Golondrinas, waar het heerlijk zwemmen is. Vervolgens wandel je terug (+- 40 min.).

Na je uitstap word je naar Palenque gebracht, waar je kan uitrusten aan het zwembad van je verblijf.

Overnachting in een charmant hotel met zwembad, Palenque (O)

Dag 8

Palenque
Na het ontbijt bezoek je de site van Palenque, het archeologisch complex waarvan de monumenten tot de mooiste en fijnst gedecoreerde van de gehele Mayacultuur behoren.
In de namiddag ben je vrij om te relaxen aan het zwembad, de watervallen in de buurt van het hotel op te zoeken of om het dierenpark Aluxes te gaan bekijken.

Overnachting in een charmant hotel met zwembad, Palenque (O)

Dag 9

Palenque – Campeche
Een rit van 5 uur brengt je naar de prachtig stad Campeche, erkend door de Unesco.
In de namiddag verken je te voet het historische centrum van deze charmante stad met de smalle straatjes en pastelkleurige huizen. De stad is volledig ommuurd, een overblijfsel uit de koloniale tijd toen de stad moest beschermd worden tegen de vele piratenaanvallen.

Hotelovernachting, in Campeche (O)

Dag 10

Uxmal – Loltun – Santa Elena
Uxmal is een prachtige Maya-site. De typerende Puuc stijl is helemaal anders dan de bouwstijl van de andere sites. De prachtig gedecoreerde gebouwen liggen allemaal heel harmonieus over de site verspreid. Wie wenst kan, o.l.v. een Nederlandstalige Maya-gids, een bezoek brengen aan de site (dit dient op voorhand gereserveerd te worden, zie toeslagen). Na het bezoek van een tweetal uurtjes kan je proeven van de lekkere regionale keuken in een typische palaba (soort bar met strooien dak) vlakbij de site.
In de namiddag volgt een bezoek aan de grotten van Loltun. De grotten vormen een geheel van indrukwekkende, toegankelijke grotten met interessante archeologische vondsten en muurschilderingen, de grotten vormen de achtergrond van 10.000 jaar geschiedenis. De rondleiding is in het Spaans en duurt een uur. Je gaat tot op 65 meter onder de grond en het circuit is ongeveer 2 km. Je kan de grotten niet op eigen houtje bezoeken.

Hotelovernachting, in Santa Elena. (O)

Dag 11

Santa Elena – cenotes – Valladolid
Op de weg van Santa Elena naar Valladolid liggen tal van cenotes, een soort grotten met kristalhelder water waarin je kan zwemmen. Je bezoekt er enkele in de buurt van het Maya dorp Homun. Een lokale gids vergezelt je hierbij. Hierna rijd je verder tot het gezellige provinciestadje Valladolid waar je in de vooravond toekomt.

Hotelovernachting in Valladolid. (O)

Dag 12

Valladolid, fietstocht langs marktjes, dorpen en cenotes
Alvorens op de fiets te springen snuif je op de markt van Valladolid eerst nog wat ‘couleur locale’ op. Vervolgens maak je samen met een Mexicaanse gids een leuke fietstocht van ca. 12 km. In de dichte omgeving van de stad liggen tal van kleine Maya-dorpjes en cenotes (met water gevulde grotten, vergeet dus zeker je zwemgerief niet). Onderweg maak je kennis met de Maya-bevolking en je bent te gast bij een Maya-familie voor het middageten dat je samen met hen klaar maakt.
In de namiddag kan je een mooie wandeling naar het San Berandino klooster maken of heerlijk relaxen en genieten van ‘dolce far niente’ aan het zwembad van je hotel.

Hotelovernachting in Valladolid. (O)

Dag 13

Valladolid – Chichen Itza – transfer naar de Caraïbische kust
Vroeg uit de veren. Een rit van een goed uur brengt je naar Chichen Itza, een maya-site die dateert uit de klassieke en postklasieke periode van de Mayas en herbergt daarom ook 2 verschillende bouwstijlen. De bekendste gebouwen zijn het enorme balspel, de heilige cenote en El Castillo (de tempel waar de gevederde slang Kukulcan van boven naar beneden kloutert tjdens de equinos op 21 september).
Na het bezoek word je naar het dorp Chiquilá (2 uur) gebracht waar je met de boot (ticket niet-inbegrepen) naar het paradijselijke Isla Holbox gaat.

Overnachting in een mooi resort op Isla Holbox. (O)

Tip! Wie wenst, kan de reis ook eindigen op Isla Mujeres (i.p.v. Isla Holbox). Ook dit eiland leent zich perfect voor een paar dagen genieten en dolce far niente.

Dag 14

Isla Holbox
Vandaag is het lekker luieren en genieten van het strand. Holbox is een prachtig en rustig eilandje, waar er geen geasfalteerde wegen of wagens zijn. Het eiland is 1,5 km breed en 48 km lang, waarvan 40 km ongerepte stranden! Je verplaatst je te voet of huurt een fiets. Holbox zelf is in de eerste plaats een vissersdorpje, maar je treft er ook heel wat gezellige restaurantjes en winkeltjes. 
Het eiland is de thuishaven van het Yum Balaam natuurreservaat. In de zomermaanden tref je hier een rijke fauna en flora waaronder flamingo’s. Liefhebbers kunnen ter plaatse een bootexcursie of snorkeluitstap regelen.
Wat ook heel leuk is, is ‘s morgens de zonsopgang gaan bekijken aan de ene kant van het eiland, en ‘s avonds de zonsondergang aan de andere kant…de ideale manier om deze  boeiende reis op een mooie manier af te sluiten!

Hotelovernachting op Isla Holbox. (O)

Tip!
Isla Holbox is een idyllisch plekje om één of meerdere nachten extra te reserveren. Je bent hier echt even weg van alle drukte, leeft er laid back in een hippie vibe, maar dan in Mexico en anno 2020.

Dag 15 (-16)

Transfer naar Cancun – Internationale vlucht
Na het ontbijt neem je de boot terug naar Puerto de Chiquilá (niet-inbegrepen), waar je wordt opgewacht voor de transfer naar de luchthaven van Cancun.  Terugvlucht naar huis (waar je meestal de dag nadien landt).

(O) 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Prijs

Buiten de schoolvakanties:

€ 2420 per persoon (o.b.v. 2 deelnemers, 1 tweepersoonskamer)
€ 1865 per persoon (o.b.v. 3 deelnemers, 1 driepersoonskamer waar mogelijk, elders 2 tweepersoonskamers)**
€ 1725 per persoon (o.b.v. 4 deelnemers, 2 tweepersoonskamers)

Binnen de schoolvakanties:


€ 2540 per persoon (o.b.v. 2 deelnemers, 1 tweepersoonskamer)
€ 2015 per persoon (o.b.v. 3 deelnemers, 1 driepersoonskamer waar mogelijk, elders 2 tweepersoonskamers)**
€ 1845 per persoon (o.b.v. 4 deelnemers, 2 tweepersoonskamers)

* De prijzen zijn geldig voor reizen in 2020. 
** Driepersoonskamers enkel mogelijk in Zamoro Pico de Oro, Frontera Corozal, Lacanja, Palenque en Santa Elena.


De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden. 
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom.

Inbegrepen

 • Logies zoals vermeld
 • Maaltijden zoals vermeld in het dag-aan-dagschema.
 • Transfers zoals vermeld (behalve op vrije dagen of momenten): privé-vervoer met Spaanssprekende chauffeur (Engelssprekende gids-chauffeur mogelijk mits toeslag).
 • Lokale gidsen:
  - Engelstalig tijdens je bezoek aan de indianendorpen San Juan Chamula en Zinacantan en tijdens je fietstocht in Valladolid,
  - Spaanstalig tijdens de wandeltocht Montebello en bezoek aan koffieperceel, wandeling in Lacanja en tijdens het bezoek aan de cenotes in de buurt van het Maya dorp Homun.
 • Informatiepakket met kaart van Zuid-Mexico.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Evt. binnenlandse vluchten
 • Transfers op vrije dagen of momenten
 • Vervoer naar Isla Holbox:
  - Bootoverzet (ca. 20 min per traject) naar en van Isla Holbox (ca. 300 pesos heen/terug)
  - Taxi H/T (15 min per traject) naar het hotel
 • Overige maaltijden
 • Inkomgelden van musea, bezienswaardigheden (ca. 1700 pesos per persoon)
 • Engelstalige of Nederlandstalige gidsen: zie toeslagen.
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Evt. verzekering.

Toeslagen

 • Extra nacht in Mexico-Stad: op aanvraag
 • Extra nacht in Isla Holbox: op aanvraag
 • Engelstalige chauffeur/gids vanaf je aankomstdag in de luchthaven van Tuxtla Gutierrez tot de door jullie gekozen eindbestemming op dag 13 (totaalprijs): € 655 (obv 2-3 deelnemers), € 740 (obv 4-6 deelnemers)
 • Lokale gidsen (totaalprijs):
  • Nederlandstalige gids bij bezoek aan Uxmal (ca. 2u): € 45 (o.b.v. 2 tot 6 deelnemers)
  • Engelstalige gids bij bezoek aan Palenque (ca. 3,5u): € 80
  • Engelstalige gids Chichen Itza: € 80
 • Rafting i.p.v. jungelwandeling: € 65 per persoon (o.b.v. 2 deelnemers), € 50 per persoon (o.b.v. 3 deelnemers), € 45 per persoon (vanaf 4 personen)
 • Strandverlenging op andere kustplaatsen ten zuiden van Cancun: op aanvraag.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Wandelniveau

De meeste wandelingen zijn  . Je beschikt best wel over een soepele ingesteldheid, noodzakelijk voor een rondreis van dit type.

Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je je dagrugzakje.

Logies

Hieronder een beschrijving van de accommodaties waarmee wij samenwerken voor deze reis. Deze zijn echter steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid!

Chiapa de Corzo:
Hotel, gelegen in het hart van Chiapa de Corzo, met ruime en comfortabele kamers met privaat sanitair. De kamers hebben airconditioning en gratis wifi. Het hotel heeft een tuin met zwembad en restaurant.

San Christobal de Las Casas: Hotel, opgetrokken in 18de eeuwse koloniale stijl, met eenvoudige kamers die privaat sanitair en gratis wifi bieden.

Zamoro Pico de Oro: Ecolodge gelegen aan een mooie lagune en omringd door een weelderige jungle. Je slaapt in aparte bungalows of cabañas voorzien van eigen sanitair.

Frontera Corozal: Je overnacht in een van de 10 eenvoudige bungalow in het midden van de jungle. Er is beperkt wifi op het terrein beschikbaar.

Lacanjá: je slaapt in een van de 11 eenvoudige bungalows die midden in het regenwoud liggen en opgebouwd zijn rond het huis van de gastheer. De bungalows hebben een eigen badkamer met douche en boven elk bed hangt een muggennet. De uitbaters van het verblijf spreken Spaans en kennen slechts een beperkte woordje Engels.

Palenque: Een mooi, ecologisch gerund hotel met ruime, comfortabele kamers. Elke kamer heeft een eigen badkamer en een terrasje met hangmat met zicht op de tuin. In het hotel is er een restaurant, zwembad en wifi.

Campeche: Een charmant hotel opgericht in koloniale stijl. Het gebouw dateert van de 18e eeuw en was het eerste hotel van de stad Campeche, het hotel ademt een stukje geschiedenis uit wat je merkt als je door de gangen van het hotel wandelt. De kamers hebben een eigen badkamer en zijn voorzien van een ventilator. Het hotel is ideaal gelegen, op wandelafstand van het historisch centrum van Campeche, maar wie graag even geniet van ‘dolce farniente’ kan dat aan het zwembad of de patio van het hotel.

Santa Elena: Ecologisch gerunde B&B op wandelafstand van het traditionele Maya-dorp Santa Elena. Je beschikt er over een charmante bungalow of een gewone kamer met eigen badkamer en een ventilator. De B&B heeft een klein buitenzwembad en een restaurant waar tal van Mexicaanse gerechten geserveerd worden. Je hebt er ook gratis wifi.

Valladolid: Hotel is ideaal gelegen in het historische centrum van de stad. In de zomer is het heerlijk vertoeven in de tuin waarin ook een buitenzwembad ligt. De kamers zijn ruim en hebben een eigen badkamer. Wifi is gratis. 

Isla Holbox: Mooi hotel vlakbij het strand gelegen. De kamers bieden een uitzicht op zee en hebben een eigen badkamer met douche. Het hotel heeft een bar op strand, een eigen restaurant met lekkere visgerechten en in de openbare ruimtes is er wifi. Je kan er fietsen huren of andere excursies boeken. 


Heen -en terugreis

Voor deze reis vlieg je best heen op Tuxtla (via Mexico-Stad of Cancun) en terug vanuit Cancun.

Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen in de prijs van de reis. Je kan naar keuze zelf je vlucht boeken, of dit via ons doen. Bij boeking van vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Als je de vlucht via ons boekt, maakt deze ook deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van volgende bijkomende garanties:
- bijstand in geval van problemen met de vlucht;
- terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).


Maaltijden

In bovenstaand dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Algemeen
De rijke en vaak pittige Mexicaanse keuken is ontstaan uit de mengeling van de traditionele indiaanse en de Spaanse keuken. De indiaanse bijdrage bestaat voornamelijk uit exotische vruchten en kruiden, chili, cacao, avocado en kalkoen. De Spaanse conquistadores leverden vooral vlees, kaas, tarwe, olie en wijn. 

Mexicanen eten slechts 2 maal per dag. Ze nemen een stevig ontbijt met fruit, koffie en eieren en dan rond 14-16 uur een hoofdmaaltijd, bestaande uit soep, een hoofdschotel en dessert. Als je over de middag naar een lokaal restaurant (= comedor) gaat, vind je een soort dagmenu.

s’ Avonds drinken ze koffie of melk met daarbij cornflakes of ze eten een zoet broodje of ze gaan taco’s eten in de tacokraampjes op straat.

Probeer zeker de gemengde fruitsappen, de verschillende bieren en tequila’s. Verder hoef je niet te vrezen voor de kwaliteit van de ijsklontjes, die zijn gemaakt uit gezuiverd water. Ook Mexicanen letten erop geen kraantjeswater te drinken! Ook rauwe groenten worden gewassen en gedesinfecteerd. Let wel op het vlees. Je eet beter goed doorbakken vlees.


Vervoer tijdens de reis

Tijdens deze reis verplaats je je met privé-vervoer met Spaanssprekende chauffeur die met je meereist vanaf je aankomstdag in Tuxtla Gutierrez tot de aanlegsteiger in Chiquilá. Hier neem je afscheid van je chauffeur waarna je de boot naar Isla Holbox neemt.
Engelstalige gidsen/chauffeurs zijn ook voorhanden, maar zijn duurder (zie toeslagen). Als je graag beroep doet op een Engelstalige gids/chauffeur om je gedurende de reis (behalve op Isla Holbox) te begeleiden, dien je dit bij boeking te vermelden. Kort voor afreis zijn deze vaak niet meer voorhanden.

Reisperiode

Klimatologisch kan Mexico verdeeld worden in de oostkust, de westkust en de Centrale Hoogvlakte. Ook is het klimaat sterk afhankelijk van de hoogte waarop men zich bevindt. Rekening houdend met het bovenstaande kent Mexico globaal gesproken twee seizoenen, het droge seizoen in de winter, van oktober tot mei, en het regenseizoen in de zomer, die van mei tot oktober duurt. Alleen in het uiterste noordwesten, rond Tijuana kent een mediterraan klimaat met veel regen in de winter.

De Riviera Maya heeft een subtropisch klimaat dat wil over het algemeen zeggen dat de zomers er heet en nat zijn en de winter warm tot erg warm maar ook aan de droge kant. De regenperiode duurt hier van juni tot en met half oktober en kan soms ook erg heftig zijn. Het orkaan seizoen duurt hier van september tot en met december, de lucht kan dan in een paar minuten van strak blauw in gitzwart veranderen.

De kust- en laaggelegen gebieden van Mexico (zoals in deze reis het grootste deel van de trekking in Chiapas) zijn het hele jaar door warm en vochtig. Hoe verder je het binnenland intrekt en hoe hoger je gaat, hoe koeler en droger het wordt. Deze reis in principe valt buiten het regenseizoen (juni-oktober), wat echter geen sluitende garantie is voor 100% droog weer.

Enkele gemiddelde dag- en nachttemperaturen (gemiddelde temperaturen zijn gemeten de afgelopen jaren over een periode van een etmaal. Ook in Mexico kan het warmer of kouder zijn dan het ‘normale’ jaargemiddelde.):
Mexico-Stad                 23-9°
Puebla                         19-10°
Oaxaca                        26-10°
San Cristobal               20-9° 

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com 
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je  website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Je kiest beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. Een ruime rugzak is uiteraard ook een optie.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne lagen. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdicht jas
 • fleece (in San Cristobal kan het in de wintermaanden ’s nachts heel koud zijn)
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje buff,,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief
 • evt. muts en sjaal

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje (om evt. onder de kledij te dragen)
 • zakmes (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • zak- of hoofdlamp
 • adapter voor stopcontacten              

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Reispas:
Voor Mexico heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Visum:
Een visum is niet nodig voor een verblijf van max. 3 maanden. Een vertrek binnen de 3 maanden  moet kunnen worden aangetoond met bv. een vliegtuigticket waarop de datum van terugkeer vermeld staat

Reizen met kinderen:
Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.
Er bestaan geen Belgische of internationale formulieren of procedures die de regels inzake ouderlijke toestemming voor reizen van minderjarigen vastleggen. Toch is het raadzaam schriftelijk toestemming te geven wanneer je kind alleen of in het gezelschap van andere personen dan de ouders reist.
Wanneer je kind met één ouder reist, staat het jou vrij het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Indien je via de USA reist heb je wel een ESTA nodig, het elektronisch systeem van het Department of Homeland Security om vooraf toestemming te krijgen om zonder visum door de Verenigde Staten te reizen. De aanvraag moet online gedaan worden op de ESTA website (ook in het Nederlands) en kost $ 14, te betalen met kredietkaart. Dit is de enige officiële ESTA-website: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/.

Opgelet: Een tijd geleden trad de in de Verenigde Staten de Terrorist Travel Prevention Act in voege. In de praktijk betekent dit dat je als Belg niet in aanmerking komt voor een ESTA (de online toestemming om zonder visum naar de US te reizen) indien je tussen 2011 en nu in Iran, Irak, Soedan of Syrië bent geweest om andere redenen dan in opdracht van de Belgische overheid of een internationale hulporganisatie. Er zijn heel wat Belgen (ook Anders-Reizigers) die de afgelopen jaren als toerist Iran hebben bezocht. Als dat het geval is, kan je nog steeds naar de USA reizen, maar dien je tijdig een visum aan te vragen. Voor bijkomende vragen kan je bij ons terecht.

Check zeker vóór vertrek ook nog even de website van buitenlandse zaken op wijzigingen: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/

Geld

De munteenheid in Mexico is de peso. Je neemt best euro’s mee, die je ter plaatste omwisselt. Je kan in alle steden terecht aan bankautomaten (Visa, Master, Maestro). Omwisselen op de luchthaven in Mexico-City in de inkomhal is het voordeligst.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Hieronder een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Mexico door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Diepgaandere informatie vind je op www.itg.be (Reisgeneeskunde). Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met het ITG of een bevoegd arts.

Malaria:
In zeldzame omstandigheden is er beperkt malariarisico, met name in afgelegen rurale gebieden in o.a. de staat Chiapas, aan de grens met Belize en Guatemala. In de rest van het land is er geen risico op malaria. Malaria is een infectieziekte die verwekt wordt door een parasiet en die wordt overgebracht door de steek van de anopheles-mug. Je moet dus muggenbeten trachten te vermijden, wetende dat de anopheles-mug enkel steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Je kan ’s avonds zo veel mogelijk dekkende, lichtgekleurde kledij dragen en de niet bedekte lichaamsdelen inwrijven met een sterk muggenwerend middel.

Dengue, chikungunya en zika-virus:
Dengue en chikungunya (knokkelkoortsen) voor, alsook zika. Deze ziekten worden overgedragen door muggen die overdag steken. Er bestaat geen vaccin geschikt voor reizigers. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen toe te passen overdag.

Er is risico op Leishmaniase, een ziekte die door de Leishmania-parasiet wordt veroorzaakt. Deze parasiet wordt overgedragen door de beet van een zandvliegje.

Ziekte van Chagas:
In landelijke gebieden in Latijns-Amerika bestaat het risico op infectie door een eencellige parasiet, trypanosoma cruzi, overgebracht door grote wantsen (triatomen) die zich ophouden in spleten en gaten van muren en daken, vnl. in ‘primitievere’ woningen. Beschermen doe je met een muggennet, insecticidenspray en/of voor het slapengaan een insectenwerend middel op de blootgestelde huidgedeelten aanbrengen.

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met volgende (herhalings)vaccinaties:
DTP (difterien tetanus en polio), kinkhoest en mazelen, maar ook hepatitis A, hepatitis B, buiktyfus en hondsdolheid.

Wijzigingen

Missie Formidabel behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essenti�le kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: