Mexico - Van Mexico-Stad tot Chiapas


18 dagen - vanaf € 2460

Boek deze reis »

Mexico - Van Mexico-Stad tot Chiapas


18 dagen - vanaf € 2460

Boek deze reis »

Mexico - Van Mexico-Stad tot Chiapas


18 dagen - vanaf € 2460

Boek deze reis »

Mexico - Van Mexico-Stad tot Chiapas


18 dagen - vanaf € 2460

Boek deze reis »

Mexico - Van Mexico-Stad tot Chiapas


18 dagen - vanaf € 2460

Boek deze reis »
Individuele reizen Mexico
Mexico is één van die landen met een ongelooflijke variatie in zowat alles. Je vindt er zowel woestijnen, met sneeuw bedekte vulkanen als tropisch woud, oude koloniale steden en snelgroeiende industriële centra, drukke vakantieoorden en eenzame stranden. Ook de bevolking bestaat uit verschillende etnische groepen. Deze reis werd uitgewerkt door een Vlaamse, officiële historische gidse, die sinds 2005 woont en werkt in Mexico, en er haar hart verloren heeft. Haar liefde voor dit land en de lokale bevolking komt in het programma dan ook duidelijk tot uiting en geeft er een meerwaarde aan. Je laat je betoveren door de charme van de koloniale steden, de afwisselende natuur, de talrijke archeologische sites, muziek op pleintjes en in bars, lekker eten... Je beleeft het echte Mexico met zijn vriendelijke mensen, eeuwenoude legendes en kleurrijk volksgeloof.
Aantal dagen: 18 dagen
Reisnummer: 20MX5AAM
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Is dit iets voor jou?

 • Combinatie van historische sites en plekken weg van de toeristische routes
 • Prachtige dagwandelingen in natuurparken met schitterende vegetatie
 • 2-daagse trekking in de Sierra Norte met verblijf in 'cabañas eco-turisticas'
 • Op verkenning langs de verborgen hoekjes van bruisend Mexico-City
 • Verblijf bij Lacandon-indianen in het regenwoud aan de grens met Guatemala

Dan is dit jouw Missie Formidabel!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Deze reis scoort

9

1 Beoordelingen

Goed om weten

Deze reis werd uitgewerkt met een Vlaamse gidse die ter plaatse woont wat in het programma duidelijk tot uiting komt. Tijdens het tweede gedeelde van je reis kom je regelmatig op plaatsen die niet-druk bezocht zijn. Bij het verlaten van San Cristobal stellen wij dan ook privé-vervoer met eenzelfde Spaanssprekende chauffeur ter beschikking. Wens je een Engelstalige chauffeur die tevens dienst doet als gids, geldt er een toeslag. Deze Engelstalige gids/chauffeur dien je bij boeking te reserveren. Tijdens het eerste gedeelte van je reis doe je tijdens de uitstappen ook beroep op Engelstalige gidsen, maar dit kunnen telkens andere gidsen zijn.

Hieronder vind je een gedetailleerd reisschema per dag. Daarin vermelden we per dag welke maaltijden er op die dag genomen worden en inbegrepen zijn: 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Dag 1

Internationale vlucht naar Mexico-City
Aankomst op de luchthaven van Mexico Stad, waar je wordt opgewacht door een van onze medewerkers. Vervolgens transfer naar een comfortabele B&B, gelegen op een steenworp van het centrale plein of Zocalo (ritduur: ca. 40 à 50 min). Tijd om uit te rusten of voor een eerste kennismaking met Mexico!

Hotelovernachting, in Mexico-stad. (-)

Dag 2

Historisch centrum - Coyoacan
De miljoenenstad Mexico-City biedt je een waaier aan oude en nieuwe buurten, musea, pleinen, parken, kleurrijke markten. Vandaag trek je op eigen houtje doorheen de stad (mits toeslag kan dit ook o.l.v. een Engelstalige gids, zie ‘toeslagen’). Je zou je wandeling kunnen starten bij de Templo Mayor, ooit het kloppend hart van het oude Tenochtitlan dat door de Spanjaarden werd verwoest om er vervolgens de Spaans stad Mexico te bouwen. In het Nationaal Paleis maak je bij de bekende muurschilderingen van Diego Rivera kennis met de bewogen geschiedenis van Mexico. Van hieruit wandel je via de verkeersvrije straten van het centrum naar een typische volksbuurt, La Merced, met een drukke, kleurige markt en dan gaat het verder naar het Alameda Park. Onderweg passeer je nog enkele indrukwekkende gebouwen zoals het koloniale Azulejos-huis, het Art-deco postkantoor en de Belle Epoque Paleis van Schone kunsten. Dan wandeltocht eindigt in het moderne Paseo de la Reforma met de vele metershoge moderne gebouwen. Met de metro rijd je tot aan het stadspark Viveros. Van hieruit wandel je naar het centrum van de gezellige, kunstenaarswijk Coyoacan. Hier bevindt zich ook het geboortehuis van de bekende, excentrieke schilderes Frida Kahlo, dat nu een museum herbergt. Je zou een hapje kunnen eten op de markt van Coyoacan of in één van de trendy restaurants op het plein.

Tip! In Mexico-Stad valt er heel wat te beleven. Het is de ideale plek om nog een of twee da(a)gje(s) langer te blijven.
Zo zou je ook -mits een extra nacht- de prachtige Nevado de Toluca-vulkaan kunnen beklimmen. Vertrek om 6u ’s morgens en na een rit van een paar uren start je je wandeltocht op een hoogte van 4000 m. Je wandelt naar de twee prachtige kratermeren: het Meer van de Zon en het Meer van de Maan.
Hotelovernachting, in Mexico-stad. (O)

Dag 3

Bezoek archeologische site Teotihuacan
O.l.v. van een Engelssprekende gids ga je vandaag op pad voor een bezoek aan de piramides van Teotihuacan, waarvan de zon- en maanpiramides en de tempels van Quetzalcoatl en Tlaloc de bekendste bouwwerken zijn. Je passeert eerst nog Tlatelolco, het plein waar drie culturen, de Azteekse, Spaanse en hedendaagse samenkomen. In de vroege avond ben je terug in het hotel.

Hotelovernachting, in Mexico-stad. (O)

Dag 4

Transfer per bus naar Oaxaca
Na het ontbijt neem je vanuit je hotel een taxi (niet-inbegrepen) naar het busstation waar je je minimum een half uur op voorhand aanmeldt. Vandaag reis je verder per bus naar het barokke Oaxaca (1550 m), één van de mooiste koloniale steden van Mexico (ritduur: ca. 6u). De naam komt van het Azteekse ‘huaxyacac’ wat zoveel betekent als plaats waar de kalebas groeit. Het is de staat met de grootste etnische en biologische diversiteit. Er staan tal van Spaans-koloniale huizen en kerken alsook goede musea en vele kunstgalerijen. De lokale marktjes nodigen uit tot het proeven van streekproducten als chocolade, mescal (sterke drank met rups) en chapulines (geroosterde sprinkhanen).

Hotelovernachting, in Oaxaca. (O)

Dag 5

Wandeltocht Hierve El Agua
Vandaag kan je ontbijten op de markt van één van de lokale dorpjes en maak je o.l.v. een Engelssprekende gids een stevige wandeling naar de watervallen en thermale bronnen van Hierve el Agua waarin het heerlijk baden is. ’s Middags eet je bij een lokale familie en op de terugweg naar Oaxaca bezoek je nog een Zapoteekse ambachtenfamilie in Teotitlan del Valle, befaamd voor z’n handgemaakte tapijten. Indien er nog tijd is stop je nog aan een fabriek waar er mezcal wordt gemaakt.

Hotelovernachting, in Oaxaca. (O)

Dag 6

Markt Oaxaca – Cuajimoloyas
In de voormiddag kan je een bezoek brengen aan de markt, die in dit deel van de wereld nog steeds een belangrijke commerciële en sociale functie heeft. Daarna laat je je hoofdbagage in het hotel en word je naar Cuajimoloyas, in de Sierra Norte van Oaxaca, gebracht. Cuajimoloyas maakt deel uit van een succesvolle coöperatieve van 8 dorpen die o.a. actief zijn op het vlak van eco-cultureel toerisme.

Overnachting in een cabaña (bungalow), in Cuajimoloyas. (O,A)

Dag 7

Wandeling van Cuajimoloyas naar Letuvi
O.l.v. een Engelssprekende gids vertrek je op tweedaagse tocht in de Sierra Norte de Oaxaca, waar je op een relatief kleine oppervlakte een enorme diversiteit aan flora en fauna aantreft. Het beperkte toerisme in dit gebied is zowat 10 jaar oud. Je wandelt op grote hoogte en maakt kennis met het alledaagse leven in de bergdorpjes. Start van de tocht in Cuajimoloyas (3100 m) en verder tot Letuvi (2200 m); eerst langzaam afdalend gedurende een drietal uur en daarna in een tweetal uren tot het dal, op het einde van de dag volgt er dan nog een steile klim van 1 uur tot Letuvi.

Overnachting in een cabaña, Letuvi. (O,L,A)

Dag 8

Wandeling van Letuvi naar Lachatao
Tocht van Letuvi (2200 m) naar Lachatao-Amatlán (2200 m). Je daalt steil af tot bij de rivier in het dal waarna je een zeer mooi pad doorheen de kloof volgt. Terugkeer naar Oaxaca in de namiddag.

Hotelovernachting, in Oaxaca. (O,L)

Dag 9

Archeologische site Monte Albán – nachtbus naar San Cristobal de Las Casas
In de voormiddag maak je, o.l.v. een Engelssprekende gids, een uitstap naar de indrukwekkende site van Monte Albán, waarvan de bouw op een afgeplatte bergtop van 1600 m hoog begonnen is door nobele onbekenden, maar die grotendeels is verder gebouwd door de Zapoteken en eeuwenlang hun hoofdstad was.
’s Avonds neem je de nachtbus richting San Cristóbal de las Casas (ritduur: ca. 10u).

Overnachting in de bus. (O)

Dag 10

San Cristobál
Aankomst in Chiapas, de grensstreek met Guatemala. Je neemt op eigen houtje een taxi naar het hotel (niet-inbegrepen). Vandaag kuier je rond in het op 2300 m hoogte gelegen San Cristobál en krijg je een ander Mexico te zien: een stad met geplaveide, smalle straatjes en een mengelmoes van indianen, mestiezen, Europese toeristen en hippies. Je geniet van een vrije dag en bezoekt eventueel de lokale markt, het museum van traditionele geneeskunde en typische buurten waar ambachtslui hun werk tonen.

Hotelovernachting, in San Christobal de Las Casas. (O)

Dag 11

Indianendorpen Chamula en Zinacantan
Daguitstap met gids naar het plaatsje San Juan Chamula, waar in een zeer bijzondere kerk op het centrale plein de Tzotzil-gemeenschap een bizarre fusie-religie van katholicisme en indiaanse rituelen beoefent. De duizenden kaarsjes en continue offers zorgen er voor een aparte sfeer. ‘s Middags gaat het naar Zinancatan, een ander Tzotzil-dorp waar je op bezoek gaat bij een lokale familie, leden van een weversvrouwen coöperatieve. Je eet bij de mensen thuis en leert tortilla’s maken.

Hotelovernachting, in San Christobal de Las Casas. (O,L)

Dag 12

Waterval van Chiflon
Vandaag begint de 5-daagse rondrit per minibus door het wilde Chiapas. Tijdens korte en lange wandelingen ontdek je hier schitterende panorama’s van bergen, rivieren en watervallen.
Vandaag stop je in het pottenbakkersdorp Amantenango  waar de vrouwen uitmuntende pottenbakkers zijn. In de namiddag verken je de mooie watervallen van El Chiflon, je kan er ook verkoelen in het turquoise water.

Overnachting in een cabaña nabij het meer van Tziscao. (O)

Dag 13

Lagunas de Montebello – Natuurreservaat Montes Azules
Na het ontbijt maak je met een lokale gids een wandeling over heuvelachtig terrein en aanschouw je enkele van de 60 prachtige meren van Montebello, in verschillende tinten van azuurblauw tot smaragdgroen. In het dorp Tziscao, bezoek je het koffieperceel van Isidoro, een lokale biokoffieboer.
In de late namiddag kom je aan in de paradijselijke ecolodge, gelegen aan de oevers van de jungle rivier Lacantun en uitgebaat door de lokale bevolking. De ideale uitvalsbasis om het natuurreservaat Montes Azules te ontdekken.

Overnachting in een cabaña van een ecolodge, nabij Zamoro Pico de Oro. (O,L)

Dag 14

Boottocht Montes Azules – Frontera Corozal
In de vroege ochtend kan je de jungle bewonderen vanaf de rivier tijdens een boottocht doorheen het reservaat waar zich apen, krokodillen, toekans, herten, enz. ophouden. Na het ontbijt kan je nog even nagenieten van onze mooie lodge en na de middag reis je verder naar het dorp Frontera Corozal, aan de grensrivier met Guatemala.

Overnachting in een cabaña van een ecolodge, in Frontera Corozal. (O)

Dag 15

Frontera Corozal – Yaxchilan – Bonampak
Na het ontbijt maak je een boottocht van 45 minuten stroomafwaarts die je naar de mooie Maya-site van Yaxchilán brengt, waar je het gevoel hebt ontdekkingsreiziger te zijn. De gebouwen liggen verscholen in de jungle en op de achtergrond weergalmt het gebrul van apen.
In de namiddag bezoek je de archeologische site van Bonampak, bekend omwille van zijn unieke en kleurrijke muurschilderingen. Deze site ligt op een steenworp van Lacanjá, je volgende overnachtingsplaats.

Overnachting in een eenvoudige cabaña, in Lacanja. (O,L)

Dag 16

Lacanja: Jungle wandeling of rafting - Palenque
’s Morgens maak je een wandeling van 2,5u à 3u langs rivieren en watervallen, vergezeld door een lokale Lacandoon-gids.
Of voor de liefhebbers staat er een rafting-avontuur op het programma (zie toeslagen). Gedurende twee uur trotseer je verschillende stroomversnellingen, waarna je je tocht te voet verder zet. Na een uurtje wandelen kom je aan bij de waterval van Golondrinas. Tijdens beide wandeltochten mogelijkheid om een duik te nemen om vervolgens terug te wandelen (+- 40 min.).
Na je uitstap word je naar Palenque gebracht, waar je kan uitrusten aan het zwembad van je verblijf.

Overnachting in een charmant hotel met zwembad, Palenque (O)

Dag 17

Palenque
Na het ontbijt bezoek je de site van Palenque, het archeologisch complex waarvan de monumenten tot de mooiste en fijnst gedecoreerde van de gehele Mayacultuur behoren.
In de namiddag ben je vrij om te relaxen aan het zwembad, de watervallen in de buurt van het hotel op te zoeken of om het dierenpark Aluxes te gaan bekijken.

Overnachting in een charmant hotel met zwembad, Palenque (O)

Dag 18 (-19)

Transfer naar Villahermosa – Internationale vlucht
Transfer (van ca. 3u) naar de luchthaven en terugvlucht naar België. Afhankelijk van de vluchturen land je al dan niet de dag nadien.

(O) 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Prijs

Buiten de schoolvakanties:

€ 2460 per persoon (o.b.v. 2 deelnemers, 1 tweepersoonskamer)
€ 2035 per persoon (o.b.v. 3 deelnemers, 1 driepersoonskamer waar mogelijk, elders 2 tweepersoonskamers)**
€ 1935 per persoon (o.b.v. 4 deelnemers, 2 tweepersoonskamers)

Binnen de schoolvakanties:

€ 2750 per persoon (o.b.v. 2 deelnemers, 1 tweepersoonskamer)
€ 2120 per persoon (o.b.v. 3 deelnemers, 1 driepersoonskamer waar mogelijk, elders 2 tweepersoonskamers)**
€ 2020 per persoon (o.b.v. 4 deelnemers, 2 tweepersoonskamers)

Op basis van gezinskamers (= 1 kamer met 2 twijfelaars, mogelijk voor kinderen t.e.m. 10 jaar)
€ 1805 per persoon (o.b.v. 3 deelnemers)
€ 1660 per persoon (o.b.v. 4 deelnemers)

* De prijzen zijn geldig voor reizen in 2020. 
** Driepersoonskamers enkel mogelijk in Oaxaca, Cuajimoloyas, Zamoro Pico de Oro, Tziscao,
Frontera Corozal, Lacanja en Palenque.


De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden. 
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.

Voorschot

30 % van de reissom.

Inbegrepen

 • Logies zoals vermeld
 • Maaltijden zoals vermeld in het dag-aan-dagschema.
 • Transfers zoals vermeld (niet op vrije dagen en tenzij anders vermeld).
 • Langeafstandsbus ADO (van Mexico-City naar Oaxaca en van Oaxaca naar San Cristobal)
 • Privé-vervoer met Spaanssprekende chauffeur vanaf San Cristobal tot het einde van de reis.
 • Lokale gidsen:
  - Engelstalig tijdens je bezoek aan Teotihuacan, naar de watervallen Hierve El Agua, tijdens je tweedaagse tocht in Sierra Norte en bij het bezoek aan Monte Alban.
  - Spaanstalig tijdens de wandeltocht in Lacanja.
 • Informatiepakket met kaart van Zuid-Mexico.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Evt. binnenlandse vlucht.
 • Transfers op vrije dagen of momenten.
 • Overige maaltijden
 • Inkomgelden van musea, bezienswaardigheden (ca. 1100 pesos p.p.)
 • Engelstalige of Nederlandstalige gidsen: zie toeslagen.
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Evt. verzekering.

Toeslagen

 • Mexico-stad: mogelijke verlengingen/extra activiteiten:
  • Fietstocht met Engelstalige gids op zondag (stad is dan voor een groot deel autoluw): € 50 p.p.
  • Markten + boottocht Xochimilco (met privévervoer en Engelstalige gids): € 110 p.p. (o.b.v. 1 tot 3 personen, € 60 p.p. (o.b.v. 4 tot 5 personen).
  • Beklimming van de Nevado de Toluca-vulkaan (privévervoer + Engelstalige gids): 130 euro per persoon (o.b.v. 2-3 deelnemers), 80 euro per persoon (o.b.v. 4-5 deelnemers).
 • Extra nacht Mexico-stad: op aanvraag.
 • Engelstalige chauffeur/gids vanaf je vertrek in San Cristobal tot het einde van de reis (totaalprijs): € 385 (o.b.v. 2-3 deelnemers), € 400 (obv 4-6 deelnemers).
 • Lokale gidsen (totaalprijs):
  - Engelssprekende, lokale gids bij bezoek aan Mexico-City: € 95 (o.b.v. 1 tot 3 personen, incl. privé-vervoer), € 55 (o.b.v. 5 tot 5 personen).
  - Engelstalige gids bij bezoek aan Palenque (ca. 3,5u): € 80
 • Rafting i.p.v. jungelwandeling: € 65 per persoon (o.b.v. 2-3 deelnemers), € 50 per persoon (o.b.v. 3 deelnemers). € 45 per persoon (o.b.v. 4-6 deelnemers).

Betalingsvoorwaarden

1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Wandelniveau

De wandelingen zijn  a  . Je beschikt best wel over een soepele ingesteldheid, noodzakelijk voor een rondreis van dit type. Deze reis is geschikt voor kinderen vanaf 8  jaar.

Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je je dagrugzakje, ook tijdens de tweedaagse in de Sierra Norte de Oaxaca. Je neemt enkel wat persoonlijke spullen mee voor tijdens de tweedaagse en laat je hoofdbagage na in het hotel in Oaxaca. Tijdens de trekking is er dan bagagevervoer voorzien tussen Cuajimoloyas en Letuvi.


Logies

Hieronder een beschrijving van de accommodaties waarmee wij samenwerken voor deze reis. Deze zijn echter steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid!

Mexico-City: Een comfortabel hotel in het centrum van de stad, naast het metrostation Hidalgo. De kamers hebben elk een private badkamer, airconditioning en bieden gratis wifi. Het hotel beschikt over een eigen restaurant, maar ook in de buurt vind je goede restaurantjes.

Oaxaca:
Middenklasse hotel dat geopend werd in 1989 en nog steeds in familieverband gerund wordt. De kamers zijn eenvoudig, maar bieden privaat sanitair en gratis wifi van 8u ’s ochtends tot 8u ’s avonds. Het hotel beschikt over 3 patio’s met een weelderig groeiende plantenpracht.

Cuajimoloyas en Letuvi: Eenvoudige cabaña of bungalow met privaat sanitair (toilet en douche). Dekens en handdoeken zijn aanwezig. Geen wifi beschikbaar.

San Christobal de Las Casas: Hotel, opgetrokken in 18de eeuwse koloniale stijl, met eenvoudige kamers die privaat sanitair en gratis wifi bieden.

Zamoro Pico de Oro: Ecolodge gelegen aan een mooie lagune en omringd door een weelderige jungle. Je slaapt in aparte bungalows of cabañas voorzien van eigen sanitair.

Frontera Corozal: Het hotel is prachtig gelegen aan de oever van de Usumacinta-rivier en heeft een zwembad.Je overnacht in een van de 10 eenvoudige bungalow in het midden van de jungle. Er is beperkt wifi op het terrein beschikbaar.

Lacanjá: je slaapt in een van de 11 eenvoudige bungalows die midden in het regenwoud liggen en opgebouwd zijn rond het huis van de gastheer. De bungalows hebben een eigen badkamer met douche en boven elk bed hangt een muggennet. De uitbaters van het verblijf spreken Spaans en kennen slechts een beperkte woordje Engels.

Palenque: Een mooi, ecologisch gerund hotel met ruime, comfortabele kamers. Elke kamer heeft een eigen badkamer en een terrasje met hangmat met zicht op de tuin. In het hotel is er een restaurant, zwembad en wifi.


Maaltijden

In bovenstaand dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Algemeen
De rijke en vaak pittige Mexicaanse keuken is ontstaan uit de mengeling van de traditionele indiaanse en de Spaanse keuken. De indiaanse bijdrage bestaat voornamelijk uit exotische vruchten en kruiden, chili, cacao, avocado en kalkoen. De Spaanse conquistadores leverden vooral vlees, kaas, tarwe, olie en wijn. 

Mexicanen eten slechts 2 maal per dag. Ze nemen een stevig ontbijt met fruit, koffie en eieren en dan rond 14-16 uur een hoofdmaaltijd, bestaande uit soep, een hoofdschotel en dessert. Als je over de middag naar een lokaal restaurant (= comedor) gaat, vind je een soort dagmenu.

s’ Avonds drinken ze koffie of melk met daarbij cornflakes of ze eten een zoet broodje of ze gaan taco’s eten in de tacokraampjes op straat.

Probeer zeker de gemengde fruitsappen, de verschillende bieren en tequila’s. Verder hoef je niet te vrezen voor de kwaliteit van de ijsklontjes, die zijn gemaakt uit gezuiverd water. Ook Mexicanen letten erop geen kraantjeswater te drinken! Ook rauwe groenten worden gewassen en gedesinfecteerd. Let wel op het vlees. Je eet beter goed doorbakken vlees.


Vervoer tijdens de reis

Tijdens het eerste gedeelte van de reis in Mexico verplaats je je met comfortabele langeafstandsbussen (2x), gecharterde minibus of taxi’s. Tijdens de uitstappen doe je beroep op lokale Engelssprekende gidsen.
Vanaf het moment dat je San Cristobal verlaat, heb je eenzelfde wagen met chauffeur ter beschikking. Deze laatste spreekt Spaans. Wens je een Engelstalige chauffeur die tevens dienst doet als gids, betaal je een toeslag (zie toeslagen). Je geeft dit ook best bij boeking door (kort voor afreis zijn deze vaak niet meer voorhanden).

Voor de taxiritten in Mexico-Stad (of evt. andere steden) die niet inclusief zijn zou je je ook kunnen verplaatsen met Uber. Deze onderneming biedt een handige app waarbij reizigers en chauffeurs elkaar vinden. Een veilige, snelle en goedkope manier om je te verplaatsen (meer informatie vind je op https://www.uber.com/nl-BE/cities/mexico-city/).


Reisperiode

Klimatologisch kan Mexico verdeeld worden in de oostkust, de westkust en de Centrale Hoogvlakte. Ook is het klimaat sterk afhankelijk van de hoogte waarop men zich bevindt. Rekening houdend met het bovenstaande kent Mexico globaal gesproken twee seizoenen, het droge seizoen in de winter, van oktober tot mei, en het regenseizoen in de zomer, die van mei tot oktober duurt. Alleen in het uiterste noordwesten, rond Tijuana kent een mediterraan klimaat met veel regen in de winter.

De kust- en laaggelegen gebieden van Mexico (zoals in deze reis het grootste deel van de trekking in Chiapas) zijn het hele jaar door warm en vochtig. Hoe verder je het binnenland intrekt en hoe hoger je gaat, hoe koeler en droger het wordt. Deze reis in principe valt buiten het regenseizoen (juni-oktober), wat echter geen sluitende garantie is voor 100% droog weer.

Enkele gemiddelde dag- en nachttemperaturen (gemiddelde temperaturen zijn gemeten de afgelopen jaren over een periode van een etmaal. Ook in Mexico kan het warmer of kouder zijn dan het ‘normale’ jaargemiddelde.):
Mexico-Stad                 23-9°
Puebla                         19-10°
Oaxaca                        26-10°
San Cristobal               20-9°

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com 
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je  website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Je kiest beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. Een ruime rugzak is uiteraard ook een optie.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.
 • voor de bagage die vervoerd wordt tijdens de 2-daagse neem je een extra rugzak of tas mee die wat reservekledij en spullen voor de overnachtingen kan bevatten.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne lagen. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdicht jack
 • fleece (in San Cristobal kan het in de wintermaanden ’s nachts heel koud zijn)
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje, buff,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief
 • evt. muts en sjaal

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje (om evt. onder de kledij te dragen)
 • zakmes (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • zak- of hoofdlamp
 • adapter voor stopcontacten

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Reispas:
Voor Mexico heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Visum:
Een visum is niet nodig voor een verblijf van max. 3 maanden. Een vertrek binnen de 3 maanden  moet kunnen worden aangetoond met bv. een vliegtuigticket waarop de datum van terugkeer vermeld staat

Reizen met kinderen:
Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.
Er bestaan geen Belgische of internationale formulieren of procedures die de regels inzake ouderlijke toestemming voor reizen van minderjarigen vastleggen. Toch is het raadzaam schriftelijk toestemming te geven wanneer je kind alleen of in het gezelschap van andere personen dan de ouders reist.
Wanneer je kind met één ouder reist, staat het jou vrij het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Indien je via de USA reist heb je wel een ESTA nodig, het elektronisch systeem van het Department of Homeland Security om vooraf toestemming te krijgen om zonder visum door de Verenigde Staten te reizen. De aanvraag moet online gedaan worden op de ESTA website (ook in het Nederlands) en kost $ 14, te betalen met kredietkaart. Dit is de enige officiële ESTA-website: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/.
Alle andere websites (bij Google meestal in een gele kader) zijn commerciële websites die je enkel geld willen aftroggelen. Hou bij het aanvragen je reispas en een kredietkaart bij de hand.

Opgelet: Een tijd geleden trad de in de Verenigde Staten de Terrorist Travel Prevention Act in voege. In de praktijk betekent dit dat je als Belg niet in aanmerking komt voor een ESTA (de online toestemming om zonder visum naar de US te reizen) indien je tussen 2011 en nu in Iran, Irak, Soedan of Syrië bent geweest om andere redenen dan in opdracht van de Belgische overheid of een internationale hulporganisatie. Er zijn heel wat Belgen (ook Anders-Reizigers) die de afgelopen jaren als toerist Iran hebben bezocht. Als dat het geval is, kan je nog steeds naar de USA reizen, maar dien je tijdig een visum aan te vragen. Voor bijkomende vragen kan je bij ons terecht.

Check zeker vóór vertrek ook nog even de website van buitenlandse zaken op wijzigingen: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/

Geld

De munteenheid in Mexico is de peso. Je neemt best euro’s mee, die je ter plaatste omwisselt. Je kan in alle steden terecht aan bankautomaten (Visa, Master, Maestro). Omwisselen op de luchthaven in Mexico-City in de inkomhal is het voordeligst.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Hieronder een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Mexico door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Diepgaandere informatie vind je op www.itg.be (Reisgeneeskunde). Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met het ITG of een bevoegd arts.

Malaria:

In zeldzame omstandigheden is er beperkt malariarisico, met name in afgelegen rurale gebieden in o.a. de staat Chiapas, aan de grens met Belize en Guatemala. In de rest van het land is er geen risico op malaria. Malaria is een infectieziekte die verwekt wordt door een parasiet en die wordt overgebracht door de steek van de anopheles-mug. Je moet dus muggenbeten trachten te vermijden, wetende dat de anopheles-mug enkel steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Je kan ’s avonds zo veel mogelijk dekkende, lichtgekleurde kledij dragen en de niet bedekte lichaamsdelen inwrijven met een sterk muggenwerend middel.

Dengue, chikungunya en zika-virus:
Dengue en chikungunya (knokkelkoortsen) voor, alsook zika. Deze ziekten worden overgedragen door muggen die overdag steken. Er bestaat geen vaccin geschikt voor reizigers. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen toe te passen overdag.

Er is risico op Leishmaniase, een ziekte die door de Leishmania-parasiet wordt veroorzaakt. Deze parasiet wordt overgedragen door de beet van een zandvliegje.

Ziekte van Chagas:
In landelijke gebieden in Latijns-Amerika bestaat het risico op infectie door een eencellige parasiet, trypanosoma cruzi, overgebracht door grote wantsen (triatomen) die zich ophouden in spleten en gaten van muren en daken, vnl. in ‘primitievere’ woningen. Beschermen doe je met een muggennet, insecticidenspray en/of voor het slapengaan een insectenwerend middel op de blootgestelde huidgedeelten aanbrengen.

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met volgende (herhalings)vaccinaties:
DTP (difterien tetanus en polio), kinkhoest en mazelen, maar ook hepatitis A, hepatitis B, buiktyfus en hondsdolheid.

Wijzigingen

Missie Formidabel behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essenti�le kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: