Nepal - Kennismaking met Nepal


17 dagen - vanaf € 1845

Boek deze reis »

Nepal - Kennismaking met Nepal


17 dagen - vanaf € 1845

Boek deze reis »

Nepal - Kennismaking met Nepal


17 dagen - vanaf € 1845

Boek deze reis »

Nepal - Kennismaking met Nepal


17 dagen - vanaf € 1845

Boek deze reis »

Nepal - Kennismaking met Nepal


17 dagen - vanaf € 1845

Boek deze reis »
Individuele reizen Nepal
Nepal spreekt tot ieders verbeelding: indrukwekkende bergmassieven van de Himalaya, groene landschappen in terrasvorm, eeuwenoude culturele bezienswaardigheden,…. Reizigers die dit unieke land willen bezoeken, maar geen zware trekking willen ondernemen, zitten op deze reis goed. Het eerste stukje van de reis speelt zich af in Kathmandu en de gelijknamige vallei, vervolgens maak je een zesdaagse trekking langs de flanken van de Annapurna’s, om af te sluiten met een verkenning van het Chitwan Nationaal Park.
Aantal dagen: 17 dagen
Reisnummer: 20NP5KMA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Is dit iets voor jou?

 • Jomson Trekking
 • Kathmandu vallei met de oude hoofdstad Bhaktapur
 • Bezoek de tempels van Kathmandu
 • Chitwan nationaal park

Dan is dit jouw Missie Formidabel!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Dag 1

Internationale vlucht naar Kathmandu.

Dag 2

Kathmandu
Aankomst in Kathmandu. Op de luchthaven wacht een medewerker van ons lokaal agentschap je op om je naar het hotel te brengen. 
Volgens de legenden is Kathmandu in de 10de eeuw gesticht op vraag van de godin Mahalakshmi, maar het is slechts vanaf de 16de eeuw dat de stad wat belang is gaan krijgen. Van de vele bouwwerken die in de 16de en 17de eeuw zijn neergezet, zijn er tot op heden nog heel wat bewaard gebleven in wat men nu de binnenstad noemt. Ondanks het feit dat mensen van het platteland zich massaal in de stad komen vestigen en ondanks (of is het dankzij) het totale gebrek aan investeringen in moderne infrastructuur, heeft Kathmandu – evenals de andere steden in de Kathmandu-vallei -  haar authenticiteit grotendeels weten te bewaren.

Hotelovernachting. (-)

Dag 3

Kathmandu – Pashupatinath – Bodnath – Changunarya - Bhaktapur
Transfer naar en bezoek aan Pashupatinath, de belangrijkste Hindoetempel in Nepal, ter ere van Pashupati, één van de verschijningsvormen van Shiva. Het heiligdom ligt aan de oever van de Bagmati-rivier. Vlakbij liggen rituele wasplaatsen en hier vinden ook de lijkverbrandingen plaats. Vervolgens wandel je naar Bodnath, waar veel gevluchte Tibetanen wonen, en waar zich het tweede belangrijkste boeddhistische heiligdom van de vallei bevindt. Van hieruit transfer naar Changunarya, de oudste tempel in de Kathmandu-vallei, en daarna transfer naar en bezoek aan Bhaktapur. Bhaktapur was van de 14de tot de 16de  eeuw de hoofdstad van de Kathmandu-vallei, met oude straten en pleinen, tempels en pagodes.  Vandaag is het de tweede grootste stad in de vallei die, dank zij een Nepalees-Duits project, van een  minimum aan moderne infrastructuur werd voorzien en toch haar middeleeuws karakter wist te bewaren.

Hotelovernachting. (O)

Dag 4

Bhaktapur - Pokhara
Privétransfer naar Kathmandu en van daaruit transfer per bus  naar Pokhara , gelegen aan het Phewameer tegen de achtergrond van het machtige gebergte. Hier is de natuur uitbundig: akkers in terrasvorm, rijstvelden, bananenbomen, rododendronwouden.

Hotelovernachting (O)

Dag 5

Pokhara – vlucht Jomsom – Trekking: Kagbeni
Vlucht naar Jomsom (2720 m), gelegen in één van de diepste valleien ter wereld, en begin van de 6-daagse trekking tegen de machtige achtergrond van het Annapurna-gebergte. Het is een nieuw traject dat langs de niet gekende kant van de Kali Gandaki vallei loopt, langs mooie, authentieke Thakali-dorpjes waar nog maar weinig andere toeristen komen. Het eerste traject brengt je naar het middeleeuws uitziende Kagbeni (2800 m).

Overnachting in een lodge. (O,L,A)

Dag 6

Kagbeni – Thinigaon
Via een pas met schitterende zichten op Nilgiri en Tilicho Peak bereik je het afgelegen dorpje Lubra (2790 m). Je stapt door naar het kleine dorpje Thinigaon (2880 m).

Overnachting lodge. (O,L,A)

Dag 7

Thinigaon - Tukuche 
Tocht naar Tukuche (2586 m), één van de mooiste Thakali-dorpen en gelegen aan het begin van een vruchtbare vallei met appel- en abrikozengaarden.

Overnachting in een lodge. (O,L,A)

Dag 8

Tukuche – Lete
Je volgt de Kali Gandaki via Khoketani door het bos tot op een col met aan de ene kant zicht op de ‘blauwe berg’ Nilgiri en aan de andere kant op de Dhaulagiri en zijn ijswaterval. Over een groot plateau, waar de prachtige dorpjes Kunjo en Taglung gelegen zijn, vervolg je je weg door het dennenbos en over de Kali Gandaki via een hangbrug tot Lete (2480 m).

Overnachting in een lodge. (O,L,A)

Dag 9

Lete – Tatopani
Tocht naar Tatopani (1190 m). In de verte schitteren de besneeuwde toppen van  Himalayareuzen als de Annapurna, Nilgiri, de indrukwekkende Machhapuchare (of ‘Vissenstaart’) en de Dhaulagiri.

Overnachting in een lodge. (O,L,A)

Dag 10

Tatopani - Beni - Pokhara
In Tatopani kan je van de warmwaterbaden genieten, vooraleer per bus terug te keren naar Pokhara.

Overnachting in een hotel. (O,L)

Dag 11

Vrije dag Pohkara
Pokhara heeft vele mogelijkheden om er een fijne actieve of ontspannende dag van te maken. Zo kun je een boottocht op het Phewa-meer ondernemen en wandelen naar de stupa aan de overkant van het meer, hoog op een berg gelegen met één van de schitterendste zichten op de Himalaya. Misschien wil je gewoon wat rondkuieren in het kleine stadje en genieten van de verse fruitsappen of gewoonweg wat relaxen en nagenieten.

Hotelovernachting. (O)

Dag 12-13

Chitwan Nationaal Park
Je wordt zuidoostwaarts gebracht naar de Terai en logeert er 2 nachten in bungalows in Sauraha, gelegen op de noordbank van de Rapti-rivier, en de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het Royal Chitwan National Park. Het was het eerste nationaal park van Nepal en behoort sinds 1984 ook tot de Unesco World Heritage Sites. 
De volgende dagen staan er afwisselend allerlei activiteiten op het programma.

 • Kanotocht op de rivier en wandeling naar  het Elephant Breading Center. 
 • Bezoek aan het plaatselijke museum en  wandeling naar het dorp om de zonsondergang bij de rivier te zien.
 • Vroege wandeling door de uitgestrekte graslanden en langs de randen van het subtropisch woud.
 • Je maakt kennis met de laatste resten van de ondoordringbare jungle die eens de hele Gangesvallei heeft gevuld en waar nog neushoorns, olifanten en enkele Bengaalse tijgers leven. Met wat geluk kun je hier een neushoorn (of wie weet wel een Bengaalse tijger) spotten.

Op dag 12 en 13 overnacht je in een bungalow. (O,L,A)

Dag 14

Vlucht Kathmandu
In de late voormiddag transfer naar Bharatpur voor de binnenlandse vlucht naar Kathmandu.  

Hotelovernachting. (O)

Dag 15

Kathmandu – Swayambunath – Patan - Kathmandu
Na het ontbijt bezoek aan Swayambunath, ook wel de apentempel genoemd, één van de oudste religieuze plaatsen van de vallei. De legende verhaalt hoe de vallei bewoonbaar werd dankzij een heilige vlam op een lotus te midden van de uitgestrekte wateren die de vallei bedekten. De vlam, een teken van Boeddha, deed de wateren wijken en creëerde zo ruimte voor menselijke bewoning. De stupa van Swayambunath werd gebouwd over de vlam die nog steeds brandt. De gelovigen lopen cirkelgewijs rond de stupa terwijl ze gebedsmolens - en daardoor het rad van het leven - doen draaien. Van Swayambunath wandel je naar Durbar Square, het oud  gedeelte van Kathmandu met talrijke tempels o.a. het huis van de Kumari, de levende godin.

In de namiddag bezoek je Patan, de derde van de koningssteden van de Kathmanduvallei met als bijnaam  stad met de duizend gouden daken’. Ze wordt ook Lalitpur genoemd, ‘stad van schoonheid’. In  tegenstelling tot de twee andere ‘koningssteden’ Kathmandu en Bhaktapur, is Patan zowat helemaal  boeddhistisch. Hiervan getuigen de 150 voormalige boeddhistische kloosters, waarvan het belangrijkste  het Kva Bahal of de ‘gouden tempel’ is, met zijn drie vergulde daken. Ook in Patan staat een mooi koninklijk paleis, dat dan weer meer hindoeïstisch aandoet.

Hotelovernachting. (O)

Dag 16

Kathmandu – Internationale vlucht 
Vrij tot aan de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar huis. (O)

Dag 17

Aankomst in Brussel.

Uitbreiding

Verleng je verblijf met één of meerdere (avontuurlijke) activiteiten.

Prijzen op basis van 2 personen

 • Rafting vanuit Kathmandu (incl. lunch en transfer): € 120 p.p.
 • Mountainbike in de vallei van Kathmandu met gids: € 110 p.p.
 • Chitwan Nationaal park (4D/3N of 3D/2N): op aanvraag

Chitwan was het eerste nationaal park van Nepal en behoort sinds 1984 ook tot de Unesco World Heritage Sites. Volgende activiteiten zijn mogelijk:
Kanotocht op de rivier en wandeling naar het Elephant Breading Center.
Bezoek aan het plaatselijke museum en wandeling naar het dorp om de zonsondergang bij de rivier te zien.
Vroege wandeling door de uitgestrekte graslanden en langs de randen van het subtropisch woud. Je maakt kennis met de laatste resten van de ondoordringbare jungle die eens de hele Gangesvallei heeft gevuld en waar nog neushoorns, olifanten en enkele Bengaalse tijgers leven.

 • Extra overnachting Pokhara: € 30 p.p.
 • Extra overnachting Kathmandu: € 35 p.p.

In Kathmandu kan je o.a. een bezoek brengen aan Pashupatinath en Swayambunath.

Pashupatinath is de belangrijkste Hindoetempel in Nepal, ter ere van Pashupati, één van de verschijningsvormen van Shiva. Het heiligdom ligt aan de oever van de Bagmati-rivier. Vlakbij liggen rituele wasplaatsen en hier vinden ook de lijkverbrandingen plaats. Swayambunath, ook wel de apentempel genoemd is één van de oudste religieuze plaatsen van de vallei. De legende verhaalt hoe de vallei bewoonbaar werd dankzij een heilige vlam op een lotus te midden van de uitgestrekte wateren die de vallei bedekten. De vlam, een teken van Boeddha, deed de wateren wijken en creëerde zo ruimte voor menselijke bewoning. De stupa van Swayambunath werd gebouwd over de vlam die nog steeds brandt. De gelovigen lopen cirkelgewijs rond de stupa terwijl ze gebedsmolens - en daardoor het rad van het leven - doen draaien.

Samen met anderen op stap

Wil je graag met andere gezinnen op stap? Dan kan je deze reis als begeleide gezins-groepsreis maken binnen het aanbod van onze kleine broer ‘Missie Formidabel’.  Je gaat op stap met andere gezinnen die op zoek zijn naar dezelfde vakantiebelevenissen. De kinderen trekken op met leeftijdsgenoten en (groot-)ouders ontmoeten (groot-)ouders met vergelijkbare interesses. We beperken de grootte van de groepen tot enkele gezinnen. Kleinschaligheid is een kenmerk van onze reisstijl, want enkel dan is er ruimte om elkaar beter te leren kennen.

Wil je zelf een groep samenstellen met bevriende gezinnen of familie? Neem dan contact op met ons. 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Prijs

Prijzen geldig in 2020:

€ 1965 per persoon (o.b.v. 2 personen)
€ 1940 per persoon (o.b.v. 3 personen)
€ 1915 per persoon (o.b.v. 4 personen)
€ 1870 per persoon (o.b.v 5 personen)
€ 1845 per persoon (o.b.v. 6 personen)

Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen. Wij kunnen uiteraard vrijblijvend een voorstel doen. Bij boeking van de vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Let wel: het volledige saldo van deze vluchten dient te worden betaald alvorens wij deze vluchten voor je boeken. 

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 •  Alle overnachtingen
 •  Maaltijden zoals aangegeven (O=Ontbijt, L=Lunch, A=Avondmaal) 
 •  Transfers zoals beschreven
 •  Begeleid bezoek Kathmandu
 •  2 binnenlandse vluchten (Pokhara-Jomsom en Bharatpur-Kathmandu).
 •  Engelssprekende, Nepalese gids.
 •  Dragers tijdens de trekking.
 •  Inkomgelden voor de nationale parken.
 •  Trekkingpermit voor Annapurna Conservation Area.
 •  Registratie TIMS  (Trekkers' Information Management System).

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Evt. inkomgelden van musea, bezienswaardigheden in en rond Kathmandu: ca. € 48 p.p.
 • Dranken en overige maaltijden.
 • Kosten van persoonlijke aard.
 • Gebruik douches (ca. €3) 
 • Fooien.
 • Visumkosten (40 USD voor 30 dagen, 25 USD voor 15 dagen of het  equivalent in euro voor het visum voor Nepal).
 • Evt. verplichte verzekering.

Toeslagen

 • Eenpersoonskamertoeslag: € 250 p.p.
 • Rafting vanuit Kathmandu (incl. lunch en transfer): € 120 p.p.
 • Mountainbike in de vallei van Kathmandu met gids: € 110 p.p.
 • Extra overnachting Kathmandu: € 35 p.p.
 • Extra overnachting Pokhara: € 30 p.p.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Niveau

 De trekking is beperkt in hoogte en verloopt over vrij goede paden. De hoogteverschillen zijn eerder beperkt en je stapt tijdens de wandeldagen 4 à 6 uur per dag.


Bagage

Tijdens de wandelingen wordt de bagage vervoerd (in de Vallei) of gedragen door dragers (tijdens de trekking). Jij draagt enkel je dagrugzak. 


Logies

In Kathmandu, Baktapur en Pokhara logeer je in een degelijk middenklassehotel.
In Chitwan bungalows.

Tijdens de trekking overnacht je in lodges (= teahouses). Lodges zijn een soort van berghutten of kleine pensionnetjes waar, al naargelang de plaats, in twee- of meerpersoonskamers overnacht wordt. Sommige lodges zijn goed uitgerust, andere zijn dan weer primitief (met bv. dunne matrasjes). Vaak wordt er gewerkt met eenvoudige zonnepanelen, dus als er geen zon is, is er ook geen warm water. Het sanitair is eerder primitief en douchen is niet overal mogelijk. Als er al sanitair is wordt dat doorgaans gemeenschappelijk gebruikt.


Maaltijden

De Nepalese keuken is niet meteen de meest verfijnde, maar ze is over het algemeen zeer smakelijk en er wordt ruimschoots gebruik gemaakt van kruiden en specerijen. In een groot land als Nepal kan je de keuken ook niet onder één noemer vatten, maar is ze even divers als het land zelf. De basisgerechten in veruit het hele land zijn ‘dal’, ‘bhat’ en ‘tarkari’. Dal is een linzensoep van witte, rode of zwarte linzen, die wordt gegeten met bhat, gekookte of gestoomde witte rijst. Tarkari is een currie van één of meerdere groenten die wordt klaargemaakt op diverse manieren. In gebieden waar rijst schaars is of helemaal niet voorkomt (bv. in hooggelegen streken), eet men ‘thiro’, gekookte granen of gierst.

Tijdens de trekking neem je ontbijt en avondmaal in de lodge. ’s Middags wordt de picknick buiten gegeten of in een ‘tea house’.

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden inbegrepen zijn.

O = ontbijt
L = lunch
A = avondmaal


Vervoer ter plaatse

Privévervoer + 2 binnenlandse vluchten.

Wij wijzen de reiziger die zich inschrijft voor een reis naar Nepal met Anders Reizen erop dat de maatschappijen die binnenlandse vluchten in Nepal uitvoeren (zoals Tara Air, Yeti,..) niet voldoen aan alle vereisten die de Europese Unie stelt voor vluchten binnen het Europese luchtruim. De reiziger verklaart door zijn inschrijving hiervan kennis genomen te hebben.


Reisperiode en klimaat

Algemeen
Het weer in Nepal is over het algemeen vrij stabiel en voorspelbaar. Het westen en noorden van Nepal zijn droog. Elders vallen de moessonregens in regel van eind juni tot half september, met als regel: hoe hoger in de bergen, hoe minder moessonregen. De rest van het jaar valt er sowieso bijna geen regen. 
In Kathmandu, op 1310 m, heerst een subtropisch klimaat met een gemiddelde dagtemperatuur van 16° in januari tot 27° in juli. Het lagere gebergte kent een gematigd klimaat met warme zomers en koele winters, waarbij de temperatuur zelfs ’s winters zelden onder nul gaat. Vanaf 4000 m kunnen we spreken van een hooggebergteklimaat. Je mag ervan uitgaan dat, naarmate je hoger gaat, de temperatuur ongeveer 0,7° per 100 m daalt in vergelijking met Kathmandu. Je houdt best rekening met lage tot zeer lage temperaturen ’s nachts.
De Terai heeft een (sub)tropisch klimaat; het is er (zeer) warm en vochtig en de moesson valt hier met volle kracht.

Lente
Dit is de periode waarin de wilde bloemen (o.a. rododendron) bloeien. Begin maart is nog koud, met veel sneeuw op de hogere passen. 's Ochtends en 's avonds is de lucht helder; overdag vaak betrokken. Vanaf deze periode kunnen trekkings naar hoger gelegen gebieden aangevat worden. Het is warmer in april; mei is al behoorlijk warm. In de lager gelegen gebieden is het warm en vochtig. De luchtvochtigheid is in het voorjaar beduidend hoger dan in het najaar waardoor de lucht soms minder helder is.

Zomer
De moessonregens vangen aan rond half juni, met een hoogtepunt in juli. Enkel de gebieden als Shey (Dolpo), Mustang en enkele andere zijn droog in deze periode. Ook geschikt is het noordelijke gedeelte van de trekking rond de Annapurna.

Herfst
De moessonregens eindigen normaal gezien half september, soms de eerste week of uitzonderlijk de tweede week van oktober. Het weer in oktober en november is droog; de lucht is helder en de bergzichten zijn fantastisch. Hogere passen zijn in oktober en november het makkelijkst te overschrijden. Begin november brengt vaak hevige sneeuwval op grotere hoogte, die kan duren tot half november. Binnenlandse vluchten naar afgelegen vliegvelden kunnen dan vertraging oplopen. Van half november tot half december betrekt de lucht overdag; de temperatuur ligt heel wat lager.

Winter 
Gewoonlijk valt er sneeuw tussen kerstmis en begin januari. Hoewel het in de winter kouder is dan in de herfst, is dit een geschikte periode voor kortere trekkings beneden 4000 m. Langere trekkings in gebieden boven 4000 m zijn afgeraden.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Reisitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.
 • voor trekkings waarbij je zelf al je bagage draagt: trekkingrugzak met een volume tussen 70 en 100 liter.rugzak of trolley (een reiskoffer is niet zo handig).

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Breng een label met je naam aan op elk stuk bagage.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • voor meerdaagse trekkings in het gebergte: hoge trekkingschoenen.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief

 • evt. lakenzak: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (meestal als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt). Evt. zelf te maken met een gewoon bovenlaken dat je in de lengte dubbel plooit en langs de onder- en zijkant dichtnaait.

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief
 • evt. handschoenen, muts en sjaal
 • evt. thermisch ondergoed

Tip: buff: multifunctioneel kledingstuk dat je kan dragen als sjaal, monddoek, hoofddoek, muts,…

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • reisstekker type A https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/soorten-stekkers/
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Nepal heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  6 maanden geldig zijn.Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Visum:
Je hebt eveneens een visum nodig, zijnde een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven. Bij reizen naar Nepal hoeft hiervoor vooraf niets te worden geregeld. Bij aankomst in de luchthaven van Kathmandu koop je voor 40 euro voor een visum van 15 dagen of  voor 50 euro voor een visum voor 30 dagen. Ook een pasfoto is nodig.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Ben je van plan een auto te huren, denk er dan aan je (internationaal) rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is in dat geval vereist.

Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.

Geld

De Nepalese munt is de roepie (NPR.) Het invoeren ervan is verboden. Je mag onbeperkt buitenland­se valuta binnenbrengen, maar moet deze aangeven bij aankomst. Geld wisselen doe je best in Kathmandu. Zowel euro’s als dollars, cash of  reischeques, zijn goed. In Kathmandu kan je eveneens met betaalkaarten terecht aan geldautomaten. 

In de meeste landen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.
Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.
Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Ook wanneer je vreemde deviezen moet aankopen, doe je dit best ter plaatse aan een automaat (met je betaalkaart) of bij een bank. De koers is doorgaans minstens even voordelig of voordeliger dan wanneer je ze op voorhand in België via de bank besteld (indien dit al mogelijk is). Door meerdere keren kleine bedragen af te halen, vermijd je bovendien dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Nepal door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Azië/Afrika/Latijns-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank. 

Hepatitis B
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Buiktyfus
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Hoogteziekte
Kan optreden vanaf 2000 m en is een reëel gevaar tijdens trekkings is Nepal. Het treedt op ten gevolge van een slechte aanpassing van je lichaam aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Het heeft niets te maken met de graad van fysieke training, noch met het aantal keren dat je al op grote hoogte verbleef. Wie er in het verleden al last van had, loopt grote kans er blijvend last van te ondervinden. Het geneesmiddel Diamox (enkel te verkrijgen op doktersvoorschrift) zorgt voor een snellere acclimatisatie en kan evt. worden meegenomen op trekking (zeker aangeraden indien je al hoogteziek bent geweest). Onze Nepalese gidsen, zijn op de hoogte van de gevaren van hoogteziekte. Ze geven raad op het vlak van preventie en weten ook wat te doen in geval hoogteziekte de kop opsteekt.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: www.itg.be (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Wijzigingen

Missie Formidabel behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: