Portugal - Madeira - familieavontuur


8 dagen - vanaf € 490

Boek deze reis »

Portugal - Madeira - familieavontuur


8 dagen - vanaf € 490

Boek deze reis »

Portugal - Madeira - familieavontuur


8 dagen - vanaf € 490

Boek deze reis »

Portugal - Madeira - familieavontuur


8 dagen - vanaf € 490

Boek deze reis »

Portugal - Madeira - familieavontuur


8 dagen - vanaf € 490

Boek deze reis »
Individuele reizen Portugal
Een bergachtig eiland met een haast exotische plantenweelde in de Atlantische Oceaan, dat is Madeira. De steile hellingen, kale hoogvlaktes, diepe groene ravijnen, irrigatiekanaaltjes en tientallen watervallen vormen een intrigerend wandelgebied voor jong en oud.  De zuidkust ademt een mediterrane en tropische atmosfeer met witte huisjes en oranje daken, vaak verscholen tussen bananenplantages. Aan de noordkust vind je kliffen die steil uit de oceaan oprijzen, zo nu en dan onderbroken door smalle valleien met geïsoleerde dorpjes. Boeiende tochten naar wondermooie plekjes en toffe activiteiten vormen het draaiboek voor deze fijne reis.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20PT5MDF
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Is dit iets voor jou?

 • Weelderig begroeide bergpieken, ravijnen en steile kusten 
 • Caldeirão Verde: dal met regenwoud-allures
 • Centrale bergland van Encumeada
 • Unieke levada's
 • Boottocht op zoek naar dolfijnen 
 • Zwembaden in Funchal en Machico
 • Maanlandschap bij het schiereiland Ponta São Laurenço
 • Cultureel en sfeervol Funchal

Dan is dit jouw Missie Formidabel!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Deze reis scoort

8,4

5 Beoordelingen

Dag 1 Encumeada

Tunnels en levada's - inloopwandeling langs de levada Folhadal en de levada das Rabaças

Bij aankomst in Madeira’s hoofdstad Funchal, word je naar het binnenland gebracht. Je verblijft hier twee nachten in het bergachtige Encumeada, de hoogste toppen reiken hier tot bijna 1900 m. Hoog boven de kust is het uitzicht op de Atlantische Oceaan, de hoogvlaktes en diepe dalen werkelijk imponerend. In het geval van een vroege vlucht kan je misschien al een kleine inloopwandeling maken langs de Levada das Rabaças en de Levada do Norte. Je moet enkele tunnels door en bereikt daarna Folhadal, een streek met een bijzonder rijke flora.

Wandeling van 10 km, ca. 3 uur. Beperkt hoogteverschil.

Hotelovernachting.

Dag 2 Encumeada

Van Rabaçal naar de 'Risco'-waterval en de '25 Bronnen'

Vroeg in de ochtend strik je de veters vast voor een eerste 'echte' wandeling. Na een mooie rit naar Rabaçal volg je een populair wandelpad doorheen een mooi laurierwoud naar 25 Fontes (lees 25 bronnen) en de spectaculaire Risco-watervallen. Deze regio staat niet zonder reden op de lijst van Unesco's werelderfgoed. Transfer terug naar Encumeada.

Wandeling van 12 km, 3,5 uur stappen. Hoogteverschil: + / - 300 m.

Hotelovernachting. (O = ontbijt)

Dag 3 Funchal

Van Boa Morte naar Cabo Girão

De Levada do Norte is het langste waterkanaal in het zuidwesten van het eiland, het gedeelte ervan tussen Boa Morte en Cabo Girão biedt wondermooie uitzichten op de steil naar zee afdalende zuidzijde van het eiland en de Atlantische Oceaan. Je wandelt hier door een landschap van veldjes die volop bevloeid worden door de Levada do Norte. Na de tocht neem je de bus naar Funchal, de bagage wordt nagebracht.

Wandeling van 12 km, 3 uur stappen. Miniem hoogteverschil van - 360 m.

Hotelovernachting met zwembad. (O)

Dag 4 Funchal

Vrije dag in Funchal

Een dagje in Funchal aan de zonnige zuidkust van Madeira is makkelijk in te vullen. Je kan bijvoorbeeld een tochtje per catamaran maken om dolfijnen en walvissen te spotten, wat flaneren over de  sfeervolle promenades en proeven van de couleur locale op de kleurrijke markt Mercado dos Lavradores. Met de kabelbaan kan je omhoog naar de schitterende stadstuinen van Monte om daarna met een spectaculair ritje op de ‘toboggan’ terug naar beneden te zoeven. Deze unieke toboggan bestaat al van 1850 en dient van oudsher om mensen van Monte op een snelle manier naar de benedenstad te vervoeren.

Hotelovernachting met zwembad. (O)

Dag 5 Machico

Van Queimadas naar Calderado Verde

Mooie rit naar Queimadas. In het noorden van het eiland is het veel vochtiger hetgeen een weelderige plantengroei  tot gevolg heeft. Je volgt een prachtig pad langs een levada naar het regenwoudachtige keteldal van de immer-groene Caldeirão Verde waar zich een waterval in een klein kristalhelder meertje stort. Transfer naar de baai van Machico waar je de laatste drie nachten doorbrengt aan het strand. Je verblijft in een hotel met een groot zeewater-zwembad en een eigen duikcentrum.

Wandeling van 14 km, 4,5 uur stappen. Miniem hoogteverschil.

Hotelovernachting met zwembad. (O)

Dag 6 Machico

Van Ribeiro Frio naar Portela

Vandaag maak je een natuurwandeling van Ribeiro Frio naar Portela. Je volgt de levada do Furado of de ‘forellenlevada’, een mooi door bergwater gevoed waterkanaalt dat vol leven zit. Jaarlijks worden hier meer dan 80.000 vissen gekweekt. Verder heeft deze wandeling heeft alles wat een levadawandeling interessant maakt: rotsopeningen, tunnels, de weelderige vegetatie van een subtropisch bergwoud en mooie watervalletjes. Soms wordt het pad wel echt smal dat je op de 30 cm brede levadapad moet balanceren. De moeilijke passages zijn steeds met hekken beveiligd. Met de bus keer je terug naar Machico.

Wandeling van 11 km, 3,5 uur stappen.  + / - 260 m hoogteverschil.

Hotelovernachting met zwembad. (O)

Dag 7 Machico

Van Maroços naar Machico

Even bekomen van alle indrukken en gewoon lekker niets doen op het strand? Of ga je voor een laatste tocht waarbij je vanuit Maroços terug wandelt tot Machico.  In Caniçal is er nog een interessant  walvismuseum waar je alles te weten komt over de walvisvangst.  Van hieruit kan je trouwens nog een mooie tocht maken over een mooi kustpad naar het schiereiland van Ponta de São Lourenço met de mooie baai 'Baia d'Abra'. Het kale en dorre landschap van barre heuvels en geërodeerde kliffen staat hier in schril contrast met het immer groene imago van het eiland.  Desalniettemin is het oceaan-zicht langs weerszijden van de kaap bij de landversmalling ‘Estreito’ best wel indrukwekkend. Er is een leuk barretje onderweg en mogelijkheid tot een duik in zee!

Wandeling van 11 km, 2,5 uur stappen. Of wandeling van 8 km, 3 uur stappen. Minieme hoogteverschillen.

Hotelovernachting met zwembad. (O)

Dag 8 Einde

Einde na het ontbijt, transfer naar de luchthaven. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Prijs

Prijzen geldig in 2020

€ 605 p.p. (o.b.v. 2 deelnemers)
€ 535 p.p. (o.b.v. 3 of 4 deelnemers)
€ 490 p.p. (o.b.v. 5 of 6 deelnemers)


Inbegrepen

 • logies
 • ontbijt
 • transfers in het kader van het wandelprogramma (zie dagschema)
 • luchthaventransfers
 • bagagevervoer
 • infopakket met routebeschrijvingen
 • originele wandelkaart
 • gps-tracks
 • BTW.

 


Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • middag- en avondmaal
 • transfers per bus
 • optionele activiteiten en inkomgelden
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • upgrade hotel in Funchal (2N): € 55 p.p.

 


Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Warme tot hete zomermaanden.

Tijdens de maand mei en meer bepaald tijdens het bloemenfestival  (30/4 - 24/5) is het druk in Funchal. Veel hotels verwachten tijdens die periode een minimum verblijf van een aantal nachten of rekenen een toeslag aan. Indien dit tijdens jouw reis het geval zou zijn bekijken we samen de mogelijkheden.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op:  Accuweather.


Heen- en terugreis

Met het vliegtuig*

Charter- of lijnvlucht (via Lissabon) naar Funchal. De transfers van en naar de luchthaven zijn inbegrepen. TUIfly vliegt tot einde maart enkel op zaterdag. Vanaf 6/4 zijn er vluchten beschikbaar met vertrek op maandag en vrijdag. 

* Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).
Als het vervoer bij een reis niet is inbegrepen, en je wil een vlucht-, trein- of bootticket reserveren, dan kan dit ook via Anders Reizen. Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Indien je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Wandelniveau

 tot . Tochten van 8 tot max. 14 km. 2,5 tot 4,5 uur stappen en max. hoogteverschil van 300 m. Vele wandelingen lopen langs levada’s, de typische irrigatiekanaaltjes die het ganse eiland doorkruisen. Eén wandeling is hoogtevreesgevoelig. Van de meeste wandelingen zijn gps-tracks beschikbaar.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.

 


Kinderen

 • geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar
 • veel afwisseling: levada's, kust, in de bergen, tunneltjes
 • 2 hotels met zwembad
 • hotel aan het strand in Machico
 • ritje in de mandslede van Funchal (toboggan-ride)
 • mogelijkheid om dolfijnen te spotten vanuit Funchal
 • ontdek het 'lido' in Funchal, een uniek oceaan-zwembad met rotspoelen

 


Bagagevervoer

Tijdens de dagwandelingen draag je je rugzakje. Je bagage wordt vervoerd van logies naar logies.

Logies

 • 2 x in Encumeada: een groot maar comfortabel hotel, schitterend gelegen in de groene bergen van centraal Madeira. Er zijn hier weinig of geen alternatieven. Ruime en nette kamers met eigen badkamer, sommigen met terras. Eigen restaurant met buitenterras.

 • 2 x in Funchal: een klein familiaal hotelletje in hoog-Funchal, de weg naar het hotel is even klimmen. 20 rustiek ingerichte kamers met eigen badkamer, soms met terras. Er is een klein zwembad en een terrasje met ligzetels.

  Mogelijkheid tot upgrade: 4* -hotel met een mooie tuin op 10' stappen van het centrum. De kamers zijn ruim en voorzien van een terras en eigen badkamer. Twee restaurants, twee buitenzwembaden met zeewater waarvan één verwarmd. Upgrade niet mogelijk van 30/4 - 24/5. (zie toeslagen)
 • 3 x in Machico: vrij groot 4*-hotel met ruim zeewater-zwembad, een eigen duikcentrum en tennisbaan. Hotel vlakbij het strand. Restaurant met zicht op de baai en Ponta São Laurenço, pianobar.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt in het logies is inbegrepen.
 • Het middagmaal is niet inbegrepen. In de hotels kan je een lunchpakket laten klaarmaken.
 • Het avondmaal is niet inbegrepen en neem je op restaurant. Haast in alle hotels kan tegen democratische prijzen lekker gegeten worden. 

   


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Tip: trek bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en 'ademende' stoffen
 • wind- en waterdicht jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (afhankelijk van het seizoen)

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage)
 • evt. drinfles of -zak
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp (tunnels)

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

In Madeira betaal je met euro’s. In Funchal en Machico kan je terecht aan de geldautomaat. In de meeste restaurants kan je met creditkaart betalen. Je neemt best wat cash geld mee. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.Reisdocumenten

Voor reizen naar Madeira volstaat je identiteitskaart. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist.

Als niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


 

Wijzigingen

Missie Formidabel behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essenti�le kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: