Portugal - De groene Minho


8 dagen - vanaf € 565

Boek deze reis »

Portugal - De groene Minho


8 dagen - vanaf € 565

Boek deze reis »

Portugal - De groene Minho


8 dagen - vanaf € 565

Boek deze reis »

Portugal - De groene Minho


8 dagen - vanaf € 565

Boek deze reis »

Portugal - De groene Minho


8 dagen - vanaf € 565

Boek deze reis »
Individuele reizen Portugal
In het noorden van Portugal, op de grens met Spanje, ligt de groene en weinig toeristische Minho-streek. De Minho omvat de weelderige groene kust of Costa Verde en het nationaal park Peneda-Gerês. In de diepe kloven en dichte bossen zouden de laatste wolven van Zuid-Europa schuilen. De mysterieuze nevel die hier vaak boven de heuvels drijft, vormde de inspiratiebron voor het ontstaan van talloze volkslegenden. Enkele mooie historische stadjes kunnen de culturele honger stillen. Logement in een unieke eco-lodge, met een natuurlijk zwembad omgeven door mooie natuur.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20PT5MHA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Is dit iets voor jou?

 • Charmant eco-logies met zwembad
 • Verblijf bij Belgen
 • Gastronomische maaltijden
 • Authentiek Portugal
 • Prachtige, groene en exotische natuur 
 • Andere sportieve activiteiten mogelijk

Dan is dit jouw Missie Formidabel!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Deze reis scoort

9,2

19 Beoordelingen

Dag 1

Aankomst in Ponte da Barca. Relax en blaas even uit aan het biologisch zwembad of maak alvast een inlooprondje om kennis te maken met de wandel-gps. Er zijn tal van sportieve activiteiten mogelijk in de omgeving: paardrijden, golfsurfen, mountainbike, kajak, raften, ....Je gastheer en -vrouw zullen je graag verder helpen.

Er zijn ook tal van andere activiteiten mogelijk in de buurt:

 • MTB-tocht langs de oevers van de rivier de Lima (€ 25 /dag, kinderfietsen beschikbaar vanaf +/- 9 jaar)
 • Surfinitiatie aan de Costa Verde (€ 25 p.p. voor 2 uur, vanaf 8 jaar)
 • Tocht te paard in Mezio (€28 p.p. voor 2 uur, vanaf 8 jaar, min. 2 pers.)
 • Raften op de Minho Verde (1 uur rijden, € 40 p.p. voor 2,5 uur)
 • Kajak op de Rio Vez (vertrek in Arcos, € 25 p.p. voor 2 uur)
 • Daarnaast kan je op uitstap naar een aantal mooie historische stadjes in de omgeving, zoals Braga, Guimarães, Ponte de Lima en natuurlijk Porto.
 • Op het domein zelf is er naast een zwembad ook een BMX-pumptrack, waar je gratis gebruik van kan maken.

Tijdens deze week geniet je van een aantal gastronomische maaltijden in het logies. Andere dagen kies je zelf een restaurantje uit, suggesties krijg je ter plaatse. Het ontbijt is steeds inbegrepen. Vanavond geniet je van een eerste gastronomisch diner. (A)

Dag 2

Omdat de wandelingen niet gemarkeerd zijn ontvang je ter plaatse een gps-toestel waarbij je uiteraard de nodige uitleg krijgt. De weg vinden met de gps is makkelijk, dit in tegenstelling tot wandelen met kaarten in dit gebied. Op nieuwe kaarten worden de mooie, oude paden vaak niet meer aangebracht waardoor ze tot verdwijning zijn gedoemd. Het traject is dan ook vaak wat avontuurlijk en overgroeid met bramen, varens, brem of een omgevallen boom, maar dat is de prijs die men moet betalen om dit nauwelijks bewandeld gebied te kunnen ontdekken.

Vanuit het plaatsje Germil maak je een mooie initiatiewandeling door de Serra Amarela. Deze wandeling is ook goed gemarkeerd zodat je het wandelen met de gps goed onder de knie kan krijgen. Tocht met mooie vergezichten van 7,4 km, 2u20' stappen. Rit van 20 km. 

Avondmaal op restaurant. (O)

Dag 3

'Vezeiras en Brandas' oftewel herders en hutten vormen het thema voor een tweede tocht in de Serra Amarela. Dit keer vertrek je vanuit Ermida, een plaatsje waar je  een verfrissende duik in een meertje kan nemen. In deze streek van herders bestaat nog de ‘vezeira’, waarbij elke familie beurtelings een herder levert om de kudden van het hele dorp te hoeden. Tot enkele decennia geleden trokken de boerenfamilies met hun vee heen en weer tussen de zomer- en winterdorpen. Getuigen in het landschap zijn de kleine nederzettingen van iglo-achtige hutten, ook wel "brandas" genoemd. Tocht van 11,2 km, 3 uur stappen. Rit van 20 km.

Gastronomisch diner in het logies is inbegrepen. (O, A)

Dag 4

Vandaag vertrek je voor een rondje vanuit het logies, langs kleine dorpjes, waar je de lokale mensen bezig kan zien op hun velden. Je zal ook de tijd hebben voor een bezoekje aan Ponte da Barca waar je misschien een gezellig restaurantje kan uitkiezen voor het avondmaal. Tocht van 17,5 km, 4 uur stappen. 

Avondmaal op restaurant. (O)

Dag 5

Op weg naar het startpunt van de wandeling passeer je oude dorpjes zoals Rouças en Soajo en zie je misschien wilde geiten en wilde paarden. De wandeling start aan de beroemde bedevaartkerk van  Nossa Senhora da Peneda. Van hier klim je omhoog naar een desolaat landschap bezaaid met grote granietblokken. Je zit nu volop in het nationaal park van Peneda-Gerês. Na afloop kan je in het bergdorpje Tibo zwemmen in een natuurlijk zwembekken.
Tocht van 10 km, 2 uur stappen. Rit van 50 km.

Gastronomische maaltijd in het logies. (O, A)

Dag 6

Sistelo is het startpunt voor een mooie tocht in de Serra de Peneda. Tegen de bergflanken liggen geïrrigeerde terrassen voor akkertjes met maïs en groenten, op de hellingen rondom groeien bossen. De terrassen, weelderige vegetatie en vele riviertjes en kleine watervalletjes geven het geheel haast een exotisch karakter. In de piepkleine dorpjes lijkt de tijd te hebben stil gestaan. Tractoren passen niet in dit landschap, hier wordt het land nog bediend met os en kar. Na afloop kan je in Porta Cova afdalen naar de rivier en op zoek gaan naar een schaduwrijk plaatsje om wat uit te blazen. Tocht van 12,5 km, 4 uur stappen. Rit van 29 km.

Avondmaal op restaurant. (O)

Dag 7

Tocht in de Serra Amarella. Je geniet van prachtige zichten op de Serra da Peneda en het stuwmeer van Vilarinho das Furnas oftewel het 'spookdorpje'. Tocht van 9,9 km, 4 uur stappen. Rit van 25 km.

Gastronomisch diner in het logies. (O, A)

Dag 8

Einde na het ontbijt. (O)

 

Samen met anderen op pad

Wil je graag met andere gezinnen op stap ? Dan kan je deze reis als begeleide gezins-groepsreis maken binnen het aanbod van onze kleine broer ‘Missie Formidabel’.  Je gaat op stap met andere gezinnen die op zoek zijn naar dezelfde vakantiebelevenissen. De kinderen trekken op met leeftijdsgenoten en (groot-)ouders ontmoeten (groot-)ouders met vergelijkbare interesses. We beperken de grootte van de groepen tot enkele gezinnen. Kleinschaligheid is een kenmerk van onze reisstijl, want enkel dan is er ruimte om elkaar beter te leren kennen.


Wil je zelf een groep samenstellen met bevriende gezinnen of familie? Neem dan contact op met ons. 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Prijs

Prijzen geldig in 2020 (opgelet: beperkte beschikbaarheid tijdens de zomerperiode, zie (praktische info):

 • € 590 p.p. bij verblijf in een kamer met privé sanitair
 • € 565 p.p. bij verblijf in een eigen lodge/tentcottage met privé sanitair in apart gebouwtje

Kinderen van 3 t.e.m. 14 jaar:

 • € 210 p.p. bij verblijf in de lodge/tentcottage van de ouders of in een bijzettent bij de lodge/tentcottage van de ouders

Kinderen t.e.m. 2 jaar verblijven gratis op de kamer of in de lodge van de ouders.


Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt 
 • 4 x gastronomisch avondmaal incl. koffie
 • overzichtskaart van de streek
 • wandel-gps (in bruikleen ter plaatse) 
 • infopakket met wandelbeschrijvingen
 • initiatie gps
 • speciaal voor onze klanten: wijn bij het avondmaal
 • BTW


Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • middagmaal
 • overige maaltijden
 • dranken
 • wellness-behandeling
 • transfers ter plaatse
 • evt. inkomgelden en persoonlijke uitgaven
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • éénpersoonsbezetting kamer of lodge: € 175

Kortingen

 • Derde persoon op de kamer (extra bed bijgeplaatst): € 380
 • Kinderen t.e.m. 2 jaar verblijven gratis op de kamer of in de lodge van de ouders.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Bij voorkeur met aankomst op zaterdag, andere dagen zijn steeds op aanvraag. De beste reisperiode is einde mei, juni en van september t.e.m. november. Hete zomermaanden. 

Het noordwesten van Portugal heeft een gematigd maritiem klimaat met een aangenaam voor- en najaar en warme zomers. In de zomermaanden is het overwegend droog, de meeste regen valt van oktober tot mei waardoor de natuur vaak zeer groen blijft tot diep in de zomer.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather.  


Heen- en terugreis

Vliegtuig + huurwagen

Vlucht tot Porto (Sá Carneiro International Airport). Verder met een huurwagen tot Ponte da Barca (ca. 1 uur rijden). In het kader van het wandelprogramma is een wagen ter plaatse absoluut noodzakelijk, je kan deze eventueel via Anders Reizen reserveren.  Prijzen vanaf € 120 per week.

 

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Als het vervoer bij een reis niet is inbegrepen, en je wil een vlucht-, trein- of bootticket reserveren, dan kan dit ook via Anders Reizen. Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Vervoer tijdens de reis

In het kader van het wandelprogramma is een wagen ter plaatse noodzakelijk. Voor de meeste wandelingen moet je zelf naar het startpunt van de wandeling rijden en er ook weer van terugkeren.

Dag 2: 20 km
Dag 3: 20 km
Dag 5: 50 km
Dag 6: 29 km
Dag 7: 25 km

Wandelniveau

 tot . Wandelingen van 7,4 tot 16,5 km. Ongemarkeerde paden, soms ook rotsachtig en losse stenen. Een aantal wandelingen zijn vrij schaduwrijk, andere eerder onbeschut. Het traject is vaak wat avontuurlijk en overgroeid met bramen, varens, brem of een omgevallen boom. Enige tredzekerheid is daarom vereist. Ter plaatse ontvang je een wandel-gps en een overzichtskaart, een uitgebreide initiatie hiervoor is voorzien. Wandelaars ondervinden over het algemeen weinig moeite om de wandelingen goed te kunnen volgen, de gps is een heel handig hulpmiddel. Indien je graag je persoonlijke gps gebruikt kan dat ook, ter plaatse kan je de gps-files uploaden.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Logies

Charmant en ecologisch logies middenin de natuur, gerund door een Belgisch echtpaar. De tuin is heel natuurlijk aangelegd, er is een mooie zwemvijver en een terras onder de druivelaar. Verder kan je nog genieten van een kleine wellness waar diverse vormen van massage en verzorging worden aangeboden.

Je hebt de keuze tussen een verblijf in één van de zes lodges die verspreid liggen in de tuin, of  in een traditionele tweepersoonskamer.

lodge:

 • Allemaal voorzien van een voortuintje en een zithoek.
 • Met wanden van tentzeil dat overdag heerlijk luchtig is en veel licht binnenlaat.
 • Volledig ambachtelijk en uit natuurlijke materialen vervaardigd.
 • In elke lodge staat een slaapbank die geschikt is voor max. 2 kinderen tot 1m40 of 1 groter kind.
 • Het sanitair is privé, maar ondergebracht in een apart gebouwtje waar elke lodge zijn eigen badkamer met douche, lavabo en toilet heeft.
 • Kinderen kunnen ook apart slapen in een 'tipi-tent' die naast de lodge wordt geplaatst, hierin staan twee éénpersoonsbedjes van 2 m x 70 cm.

Verder zijn er nog twee smaakvol ingerichte tweepersoonskamers met king sized bed en eigen sanitair + eigen terras. Deze twee kamers zijn ook in een apart gebouw ondergebracht.


Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • eenvoudig ontbijt
 • lunch is niet inbegrepen
 • 4 x gastronomisch avondmaal bestaande uit hapjes, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert
 • koffie en wijn zijn inbegrepen bij het avondmaal (andere dranken zijn betalend)

Voor kinderen jonger dan 15 jaar is er een aangepast hoofdgerecht en dessert voorzien. Willen ze toch liever van het gastronomisch avondmaal genieten dan kan dit mits betaling van een toeslag, zie verder onder 'toeslagen'.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. 
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage.

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkfles of -zak 
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte 
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

In Portugal betaal je met euro’s. Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Portugal volstaat je identiteitskaart. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist.

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

In het geval van een huurwagen: denk er aan je rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is vereist.


Wijzigingen

Missie Formidabel behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: