Ecuador - Actieve rondreis


1 dag - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Ecuador - Actieve rondreis


1 dag - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Ecuador - Actieve rondreis


1 dag - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Ecuador - Actieve rondreis


1 dag - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Ecuador - Actieve rondreis


1 dag - prijs binnenkort online

Boek deze reis »
Individuele reizen Ecuador
Dit programma combineert de hoogtepunten van Ecuador. Je start met een bezoek aan het nevelwoud in de omgeving van Mindo, waar de flora en fauna onaangetast zijn gebleven. Ontdek de vlinders in alle kleuren, de watervalletjes, de uitzonderlijke bloemen en de prachtige vogeltjes. Via een bezoek aan de indianenmarkt van Otavalo kom je dan in het vulkanengebied, waar je een stukje van de Cotopaxi-vulkaan beklimt en een mooie 2-daagse trekking maakt. In het indianendorp Guamote, waar de tijd is blijven stilstaan, bezoek je een kleurrijke markt en maak je kennis met de lokale cultuur. Je sluit de rondreis af in de prachtige koloniale stad Cuenca en met een 2-daagse tocht in het ruige nationaal park Las Cajas.
Aantal dagen: 1 dag
Reisnummer: 21EC5AAC
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Is dit iets voor jou?

 • Wandelen in het Nevelwoud
 • De markten van Otavalo en Guamote
 • Koloniale steden Cuenca en Quito
 • Tweedaagse Las Cajas trekking 
 • Dagwandeling aan de Cotopaxi vulkaan

Dan is dit jouw Missie Formidabel!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Dag 1

Internationale vlucht naar Quito
Aankomst te Quito waar een medewerker van het plaatselijk agentschap je komt oppikken en zorgt voor de transfer naar het hotel, gelegen in de gezellige toeristische buurt Mariscal (ritduur: ca. 1u). Na een uitgebreide briefing (in het Engels) over het verloop van je reis ben je vrij om te bekomen van de lange vlucht en om de hoofdstad wat te verkennen.
 
Overnachting in een hotel in Quito.

Dag 2 - 3

Mindo-regenwoud
Vandaag reis je per taxi naar het bus station en met het openbaar vervoer naar Mindo (ritduur: ca. 2,5 uur). Dit stukje nevelregenwoud ligt op de overgang van de Andes naar de jungle. Tussen de dichtbegroeide heuvels zorgt de nevel voor een mysterieus karakter. Watervalletjes en vlinders in het groen, bromelia’s en orchideeën die groeien op de bomen. Dit is één van de beste plekken ter wereld voor het spotten van vogels.
Je kan je verblijf in Mindo vrij invullen. Je kan een wandeling maken naar de watervallen, de vlindertuin bezoeken of genieten van de acrobatische vlucht van de vele colibri´s die in deze plaats te vinden zijn. 

Overnachting in cabanas in het nevelwoud. (O)

Dag 4

Quito
Je reist terug per openbaar vervoer naar Quito. In de namiddag kan je op eigen houtje het historisch centrum van Quito bekijken. In het oude stadsgedeelte, daterend uit de koloniale periode, vind je nog tal van sfeervolle straten met kasseien, lage huizen en barokke kerken uit het koloniaal verleden, versierd met kunstig houtsnijwerk en kwistig bladgoud. Op het mooie plein aan de kathedraal en in de omliggende straten is het een drukte van jewelste, met stalletjes met kleurrijke ­koopwaar. Quito heeft heel wat cultuur te bieden en het oude centrum werd door Unesco uitgeroepen tot 'erfgoed van de mensheid'. Je kan eventueel ook een uitstap maken naar de ‘Mitad del Mundo’, een plekje pal op de evenaar!

Overnachting in een hotel in Quito. (O)

Dag 5

Otavalo
Na het ontbijt neem je een taxi naar het busstation en reis je verder per openbaar vervoer naar Otavalo (ritduur: ca. 2u). Bij aankomst heb je de gelegenheid om een van de meest bekende markten van Zuid-Amerika te bezoeken. Op deze markt kan je kennismaken met de cultuur van de Otavaleños, bekend om hun traditionele klederdracht. Na lunchtijd is er een transfer naar een inheemse gemeenschap in de buurt van Otavalo. Hier leer je alles over het verbouwen van groenten en medicinale planten.

Overnachting in Runa Tupari bij een indiaanse familie. (O,A)

Dag 6

Otavalo – Quito
Bezoek aan verschillende lokale gemeenschappen. De rondleiding kadert in een local community project waarbij een gids je in zijn beste Engels (waarschijnlijk niet vloeiend, maar zeker wel verstaanbaar) laat kennismaken met de verschillende gemeenschappen in Otavalo.
In de namiddag maak je een tocht naar het meer van Cuicocha. Daarna reis je met het openbaar vervoer terug naar Quito. 

Overnachting in een hotel in Quito. (O)

Dag 7

Cotopaxi – Isinlivi
Vandaag staat er een tocht in het nationaal park Cotopaxi op het programma. In dit park bevindt zich de perfect kegelvormige Cotopaxi, de hoogste actieve vulkaan ter wereld (5897m). Eenmaal in het park is het nog een uur rijden tot op een hoogte van 4600 m. Vanaf dit punt stap je verder omhoog naar de hut, gelegen op 4800 m. Het uitzicht op de páramo - de  ruige Andeshoogvlakte - rondom is indrukwekkend. Mocht je nog energie hebben, dan kan je met de Engelstalige gids nog verder wandelen naar de gletsjer. Na de afdaling breng je een bezoek aan het meer van Limpiopungo, waar je nog een wandeling maakt. Daarna reis je verder naar Isinlivi.

Overnachting in een hostal. (O,A)

Dag 8

Trekking naar Chugchilán
In ongeveer 5 uur wandel je onder leiding van een Spaanstalige gids van Isinlivi naar Chugchilán. Een mooie onderdompeling in het Ecuadoriaanse platteland. Onderweg is er voor een lunchbox gezorgd en je bagage wordt per paard vervoerd.
 
Overnachting in hostal. (O,L,A)

Dag 9

Trekking naar het Quilotoa-meer – Guamote
Je trekt verder, dit keer van Chugchilán naar het schitterende, blauwgroene kratermeer van Quilotoa (3850 m). De wandeling neemt zo’n 5 uur in beslag. In de late namiddag reis je verder naar Guamote, een dorpje waar veel indianen leven en het lijkt of de tijd hier heeft stil gestaan. Hier overnacht je in een gezellig pension van het – deels Vlaamse – project Inti Sisa, dat de armsten bijstaat in de strijd om degelijk onderwijs en dat begeleid wordt door Belgische vrijwilligers.  

Overnachting in klein hotel in Guamote. (O,L)

Dag 10

Markt van Guamote en wandeling
Iedere donderdag vindt er in Guamote één van de meest authentieke markten van Ecuador plaats. Het is geen toeristenmarkt waar je veel souvenirs zal vinden, maar een echte plaatselijke grote markt met dieren, vlees, groenten, fruit en stoffen.  Het is een heel kleurrijke bedoening: de mensen dragen er mooie klederdrachten in felle kleuren als roze, rood, paars, fel groen etc.  In de namiddag kan je een wandeling maken in de onherbergzame en indrukwekkende omgeving van Guamote en zien hoe de indianen in het hoogland leven.

Overnachting in klein hotel in Guamote. (O)

Dag 11

Cuenca
Je reist met privé-vervoer naar Cuenca, in het zuiden van het land en volgens de Ecuadoranen hun allermooiste stad! De straten in dit koloniale stadje zijn aangelegd volgens een dambordpatroon. Mooie witgekalkte huizen, met patio's, smeedwerk en pannendaken, geven Cuenca een nostalgi­sche sfeer. In de 16de eeuw overmeesterden de Inca’s de Cañaris, de toenmalige bevolking en richtten in het dal van de rivier Tomebamba de gelijknamige stad op. Volgens de overlevering was het dé meest indrukwekkende en rijkste stad van Ecuador, een geduchte concurrent van de Incasteden in Peru. Toen de Spanjaarden in 1557 binnenvielen schoot er van het rijke Tomebamba niet veel meer over en werd de stad omgedoopt in Cuenca. De eeuwen daarop oefende de stad vooral een aantrekkingskracht uit op intellectuelen zoals dichters, schilders, advocaten en psychologen.
Voor mensen die van cultuur houden is Cuenca vandaag nog steeds ‘the place to be’. Zo kunnen er een aantal interessante musea bezocht worden: het Museo del Banco Central en het Museo del Arte Moderno. Een andere leuke manier om kennis te maken met Cuenca is een wandeling langs de rivier Tomebamba waar vrouwen de was komen doen, maar waar ook veel koloniale bouwwerken en overblijfselen van de 3 culturen te vinden zijn. Uitblazen kan op de mooie pleinen en parkjes die Cuenca heeft zoals Plaza Abdón Calderón met aan de zijkant de nieuwe Catedral de la Inmaculada Concepción, Plaza del Carmen met zijn bekende bloemenmarkt of de Plaza de San Francisco.

Overnachting in een kleinschalig hotel in Cuenca. (O)

Dag 12 - 13

Trekking Las Cajas
Start van een 2-daagse tocht in het nationaal park Las Cajas. een woest en ruig natuurgebied op een gemiddelde hoogte van 4000 m. Onder begeleiding van een Engelssprekende gids maak je in dit natuurpark twee pittige wandeltochten. Een paar honderd grote en kleine meren liggen verscholen tussen in mistslierten gehulde bergen. Je  vindt er lama’s en bijzondere plantensoorten (zoals Andestulpen en –krokussen) en het is er ongelooflijk rustig en desolaat. Een waar paradijs voor wandelliefhebbers!
Na de laatste wandeltocht volgt er een privé-transfer terug naar Cuenca.

Dag 12: trekking van ongeveer 6u, hoogteverschillen tot 250 m -  Overnachten in tenten. (O,L,A)
Dag 13: trekking van ongeveer 2,5u tot 4u (keuze), hoogteverschillen tot 200 m - Overnachting in een kleinschalig hotel in Cuenca. (O)

Dag 14

Guayaquíl
Lange rit van 4 à 4,5u met privé-vervoer, afdalend uit de Andes naar de havenstad Guayaquíl, gelegen aan de Stille Oceaan en tevens de grootste stad van Ecuador.

Overnachting in een typisch hotel in Guayaquil. (O)

Dag 15

Guayaquíl – Guayaquil Airport
Transfer naar de luchthaven van Guayaquil voor de terugvlucht, of verlenging, bijvoorbeeld naar de Galapagos eilanden.

(O)

Dag 16

Aankomst in België

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Prijs

€ 1495 per persoon (o.b.v. 2 personen)
€ 1335 per persoon (o.b.v. 3 personen, triple kamer waar mogelijk)
€ 1225 per persoon (o.b.v. 4 personen, 2 keer 2-persoonskamer)

Deze prijzen zijn geldig voor reizen in 2020. Prijzen 2021 weldra online.

Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen. Wij kunnen uiteraard vrijblijvend een voorstel doen. Bij boeking van de vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Let wel: het volledige saldo van deze vluchten dient te worden betaald alvorens wij deze vluchten voor je boeken. 

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.

Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen.
 • Maaltijden zoals vermeld in het dagschema (O, L, A). 
 • Transfers zoals vermeld
 • Dorpjestour in Otavalo onder begeleiding van een Spaanstalige gids.
 • Excursie naar het meer van Cuicocha onder leiding van een Spaanstalige gids. 
 • Dagtocht in Cotopaxi incl. Engelssprekende gids. 
 • 2-daagse trekking Quilotoa, incl. Spaanstalige gids
 • 2-daagse trekking in Nationaal park El Cajas, incl. Engelstalige gids. 
 • Uitgebreid informatiepakket en Engelstalige briefing van de reis bij aankomst in Quito.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Transfers per openbaar vervoer (Quito – Mindo H&T en Quito – Otavalo H&T). Zie vervoer ter plaatse
 • Taxiritten busstation Quito H/T. Zie vervoer ter plaatse
 • Overige maaltijden
 • Inkomgelden monumenten, musea, nationaal parken en natuur reservaten (prijzen onder voorbehoud):
  • kerkbezoek in Quito: tussen $2.00 en $4.00
  • Mitad del Mundo: $ 3,50
  • Museum Intinan: $ 4
  • Quilotoa: $ 2
 • Persoonlijke uitgaven en dranken
 • Evt. verzekering

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Niveau

 .Tijdens de wandelingen en trekkings wordt 5 à 6 uur per dag gestapt. De grote hoogte (rond 4000 m) is een verzwarende factor (kans op hoogteziekte, vooral aan het begin van de reis).

Bagage

Wanneer je het openbaar vervoer neemt dien je de bagage zelf mee te dragen. Tijdens de 2-daagse trekking vanuit Isinlivi laat je je hoofdbagage na bij de chauffeur, die je na de trekking komt oppikken en naar Guamote brengt. Je persoonlijke spullen voor het aantal nachten dat je op stap bent worden door een paard vervoerd. De spullen die je niet nodig, je ‘hoofdbagage’, wordt meteen naar de volgende overnachtingsplaats gebracht. In Cuenca laat je de hoofdbagage na in het hotel en draag je je spullen die je nodig hebt voor tijdens de tweedaagse.

Logies

 • Quito: een comfortabel hotelletje in de gezellige toeristische buurt Mariscal.
 • Mindo: een houten bungalow met eigen terras, voorzien van een hangmat. Op het terrein is er ook een zwembadje.
 • Runa Tupari: bij mensen thuis.
 • Isinlivi: een comfortabele hostel (soort guesthouse), ondergebracht in een oude, traditionele boerderij of hacienda die prachtig gelegen is.
 • Chugchilán: in een mooi gelegen hostel of guesthouse.
 • Guamote: een gastenhuis dat behoort tot een foundation, opgericht in 1999, en gerund wordt door 2 Belgische vrijwilligers. De opbrengsten van je verblijf gaan naar duurzame projecten in Guamote, gericht op het verbeteren van de levensstandaard van de indianen uit Guamote en omgeving. Zo is er een naaiatelier, een computerruimte waar computerles gegeven wordt, kinderopvang en huiswerkbegeleiding.
 • Cuenca: een kleinschalig hotelletje opgericht in een oud-koloniaal gebouw.
 • In het Cajas NP wordt er gekampeerd in tentjes.
 • Guayaquil: tweepersoonskamers met privaat sanitair in een kleinschalig, maar comfortabel hotel ondergebracht in een typische villa van Guayaquil.

Maaltijden

Ecuador heeft een gevarieerde keuken. Net als in andere Zuid-Amerikaanse landen wordt er veel rijst en vlees gegeten samen met maïs, eieren en groenten. Bekende gerechten van Ecuador zijn: tamales (een soort van maisdeeg gemengd met vlees dat in een maisblad gewikkeld wordt), empanadas (gevuld pasteitje), ilapingachos (aardappel pannekoeken) en patacones (gebakken bananen). Aan de kust wordt er veel vis gegeten. Ceviche (rauwe in limoen gemarineerde vis)  is een typisch gerecht van de kust. Zoals in Peru is ook in Ecuador geroosterde cavia (cuy) een typisch gerecht!

Ecuador is relatief een goedkoop land, maar prijzen kunnen soms erg verschillen. Voor een flesje water in de winkel betaal je ca. $0,30 en voor een kopje koffie betaal je, afhankelijk van de plaats waar je bent, ongeveer $2. Een sandwich kost ongeveer $ 2 à 3.

Vervoer ter plaatse

Ter plaatse wordt er gebruik gemaakt van privé vervoer met een Spaanstalige chauffeur alsook van openbaar vervoer (ter plaatse te betalen). Meer info hierover krijg je bij aankomst in Quito.
Info busritten:

Info bus + taxi (enkel traject):

 • Quito – Mindo per openbare bus: +/- 2,5 uur en +/- $5 - $8 pp + taxi naar of van busstation Quito (+/- $8 - $10 taxikosten)
 • Quito – Otavalo per openbare bus: +/- 2 uur en +/- $5 - $8 pp + taxi naar of van  busstation Quito (+/- $8 - $10 taxikosten)

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Reisperiode en klimaat

Ecuador kent verschillende klimaten. De lager gelegen delen in het zuidwesten hebben een subtropisch klimaat en het noordwesten een tropisch klimaat. Meer landinwaarts is er een zeeklimaat met relatief droge winters (op het zuidelijk halfrond valt die in de periode juni-augustus) en de hoogstgelegen gebieden hebben een hooggebergteklimaat.
De bergen zorgen er echter voor dat de temperaturen in een groot deel van het land wat lager liggen dan wat gebruikelijk is bij tropische omstandigheden en zorgt er ook voor dat de zee minder invloed kan hebben op het weer.
Tussen deze klimaten door heb je zones die vaak een net afwijkend klimaat hebben of een combinatie vormen van 2 verschillende klimaatsoorten.

Langs de kustgebieden is er een grote variatie in de hoeveelheden neerslag die er gemeten worden. Bijna de totale hoeveelheid neerslag die op jaarbasis valt wordt gemeten in de periode februari tot en met mei. Na mei wordt het ineens een stuk droger en zijn er plekken waar wekenlang geen druppel valt.

Het klimaat in Guayaquil is tropisch. Het jaar is verdeeld in een droge tijd (“zomer”) van juli tot december en een natte tijd (“winter”) van januari tot juni. De stad is het centrum van de visserij in Ecuador en is tevens de meest geïndustrialiseerde stad van Ecuador.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief

 • lakenzak: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (meestal als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt). Evt. zelf te maken met een gewoon bovenlaken dat je in de lengte dubbel plooit en langs de onder- en zijkant dichtnaait.

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief
 • handschoenen, muts en sjaal

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • reisstekker zie: https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/soorten-stekkers/
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

 Voor Ecuador heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van binnenkomst in Ecuador. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Een reispas (die 5 jaar geldig is) kost € 71 voor meerderjarigen en € 41 voor minderjarigen, evt. aangevuld met gemeentetaks.

Een visum is niet nodig.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.

Geld

Sinds de economische crisis van het jaar 2000 heeft Ecuador de lokale munt Sucre omgeruild naar de US dollar. Je neemt dus best US dollar mee.
Kredietkaarten worden regelmatig geaccepteerd en met Maestro-kaart kan je terecht aan bankautomaten in Quito, Latacunga, Baños, Tena, Alausí, Cuenca en Puerto López.  

In de meeste landen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.
Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Ook wanneer je vreemde deviezen moet aankopen, doe je dit best ter plaatse aan een automaat (met je betaalkaart) of bij een bank. De koers is doorgaans minstens even voordelig of voordeliger dan wanneer je ze op voorhand in België via de bank besteld (indien dit al mogelijk is). Door meerdere keren kleine bedragen af te halen, vermijd je bovendien dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Ecuador door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A
Iedereen die naar Latijns-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank. 

Hepatitis B
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A. 

DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist,
ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Buiktyfus
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Malaria en gele koorts
In Ecuador komen malaria en gele koorts voor, infectieziektes die worden overgebracht door muggen. Tracht dus muggenbeten te vermijden, door ’s avonds zo veel mogelijk dekkende, lichtgekleurde kledij dragen en de niet bedekte lichaamsdelen inwrijven met een sterk muggenwerend middel. Hoewel malaria en gele koorts strikt genomen niet voorkomen in de gebieden waar wij komen kunnen deze maatregelen eventueel worden gecombineerd met medicatie.
Gele koorts-vaccinatie gebeurt enkel in vaccinatiecentra die erkend werden door de nationale gezondheidsadministratie 

Hoogteziekte
Kan optreden vanaf 2000 m ten gevolge van een slechte aanpassing van je lichaam aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Het heeft niets te maken met de graad van fysieke training, noch met het aantal keren dat je al op grote hoogte verbleef. Wie er in het verleden al last van had, loopt grote kans er blijvend last van te ondervinden. Onze begeleidster, alsook de lokale gidsen, zijn op de hoogte van de gevaren van hoogteziekte. Ze geven raad op het vlak van preventie en weten ook wat te doen in geval hoogteziekte de kop opsteekt.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: www.itg.be (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.

Wijzigingen

Missie Formidabel behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: