Zuid-Afrika - Familieavontuur in het noordoosten


19 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Zuid-Afrika - Familieavontuur in het noordoosten


19 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Zuid-Afrika - Familieavontuur in het noordoosten


19 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Zuid-Afrika - Familieavontuur in het noordoosten


19 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »

Zuid-Afrika - Familieavontuur in het noordoosten


19 dagen - prijs binnenkort online

Boek deze reis »
Individuele reizen Zuid-Afrika
Zuid-Afrika spreekt tot de verbeelding en een reis naar dit land is voor velen dan ook de vervulling van een levensdroom. Terecht want Zuid-Afrika heeft dan ook zoveel troeven in handen die het voor jong en oud een ideaal vakantieland maakt: een aangenaam klimaat, een goede toeristische infrastructuur en een intrigerende mengelmoes aan culturen. Om de reis niet te zwaar te maken qua af te leggen kilometers én om ze meer diepgang te kunnen geven, hebben we ons ’beperkt’ tot het oosten van het land. Deze reis is dan ook heel geschikt om met kinderen te maken. Het is een actieve ontdekking van de grootse natuur van dit landsdeel, waarbij het accent ligt op kleinschaligheid en toerisme in samenwerking met lokale gemeenschappen. Het voorgestelde programma biedt veel afwisseling in activiteiten. Als wandelreisspecialist kozen wij voor locaties waar veel wandelmogelijkheden zijn. Dit zijn doorgaans uitgestippelde paden van diverse lengte waaruit je ter plaatse een keuze kan maken.  Daarnaast bieden de parken en ook de overnachtingsplaatsen optionele activiteiten aan, zoals wild spotten tijdens game drives of boottochten, fietstochten, paardrijden,… Om je zoveel mogelijk vrijheid en flexibiliteit te geven, hebben we die activiteiten niet standaard in het programma gestoken. Je kan ter plaatse dus nog volop kiezen in functie van waar je op dat moment zin in hebt. Al blijft wandelen natuurlijk nog altijd één van de beste en goedkoopste manieren om een land en zijn natuur echt te ondergaan…
Aantal dagen: 19 dagen
Reisnummer: 21ZA5AAF
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar: Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Is dit iets voor jou?

 • Op zoek naar de Big Five in het Kruger Park
 • Mlilwane Wildlife Sanctuary
 • Logeren bij Zoeloe-families 
 • Saint Lucia-wetlands
 • Mountain Kingdom Lesotho
 • Kindvriendelijke lodges met accent op duurzaam toerisme
 • Keuze uit diverse leuke activiteiten

Dan is dit jouw Missie Formidabel!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Programma

Het hieronder voorgestelde programma biedt veel afwisseling in activiteiten. Als wandelreisspecialist kozen wij voor locaties waar veel wandelmogelijkheden zijn. Dit zijn doorgaans uitgestippelde paden van diverse lengte waaruit je ter plaatse een keuze kan maken.  Daarnaast bieden de parken en ook de overnachtingsplaatsen optionele activiteiten aan, zoals wild spotten tijdens game drives of boottochten, fietstochten, paardrijden,… Om je zoveel mogelijk vrijheid en flexibiliteit te geven, hebben we die activiteiten niet altijd standaard in het programma gestoken. Je kan ter plaatse dus nog volop kiezen in functie van waar je op dat moment zin in hebt.

Dag 1

Brussel – Johannesburg – Blyde Rivier Canyon
Je wordt verwelkomd op de luchthaven van Johannesburg door een medewerker van ons plaatselijk agentschap die je alle praktische informatie over je reis en de huurwagen overhandigt. Daarna zet je koers richting de Blyde Rivier Canyon (rit van ca. 4,5u).

Overnachting in een rustieke, stenen chalet met uitzicht op de Blyde River Canyon, in Graskop. (-)


Opgelet! De afstand tot Blyde River Canyon is nog een hele rit. Als je het niet haalbaar ziet om na de vermoeiende vlucht deze nog af te leggen, neem je best een extra nacht in Johannesburg.
Hou er ook rekening mee dat er in Zuid-Afrika links gereden wordt.
Wie pas in de late namiddag in Johannesburg toekomt, is sowieso niet meer in de mogelijkheid om de afstand naar Blyde Rivier Canyon te overbruggen en boekt dus best eerst nog een extra nacht in Johannesburg.

Dag 2

Blyde River Canyon
Deze volledige dag breng je door aan de Blyde Rivier Canyon. Het is de derde grootste canyon ter wereld, dat dit een spectaculaire ervaring wordt staat vast! Een schitterende rondrit (gekend als de panoramaroute) brengt je langs enkele hoogtepunten. De Rondavels zijn drie enorme rotsen op de flank van de canyon, die met hun begroeide top op Afrikaanse hutten, ook rondavels genaamd, op reuzenformaat lijken. In de buurt vind je ook de Bourke’s Luck Potholes, waar je de benen kan strekken en een wandelpad kan volgen langs bizarre rotsformaties die door de rivier zijn gevormd. Ook indrukwekkend zijn de vele watervallen die je in deze omgeving kan bewonderen, zoals bv de Mac Mac watervallen of de Lisbon watervallen. Voor een onvergetelijk uitzicht moet je naar God’s Window en Wonder View.

Tip! Vanuit het verblijf in Graskop kan je verschillende uitgestippelde wandelingen maken, van een uur tot een halve dag. De mooiste tocht combineert de Leopard, Genua Fowl en Tufa Trail en neemt ca. 3u in beslag (hoogteverschil: 250 m.). Onderweg heb je prachtige uitzichten op de Rondavels en in de natuurlijke waterpools kan je je wagen aan een verfrissende duik. Het verblijf heeft een zwembad, een minigolf en organiseert tochten te paard. Kortom, het is de ideale plek om nog een of twee da(a)gje(s) langer te blijven.

Overnachting in een rustieke, stenen chalet met uitzicht op de Blyde River Canyon, in Graskop. (O)

Dag 3 - 4

Kruger Park
Je rijdt naar het beroemde Kruger National Park, een rit van zo'n 200 km waarvoor je een goede halve dag moet uittrekken. Kruger is met een oppervlakte van bijna 20.000 km² één van de grootste nationale parken ter wereld. Zowat alle bekende Afrikaanse diersoorten lopen er in het wild rond: olifanten, leeuwen, (jacht)luipaarden, neushoorns, buffels, giraffen, zebra's, nijlpaarden,… noem het en met wat geluk aan je zijde, kan je het er vinden. Bijzonder aan Kruger is het netwerk van wegen die vrij toegankelijk zijn voor bezoekers met een wagen. Je hebt hier anderhalve dag ter beschikking om Kruger’s wildernis te ontdekken. Leg je lat hoog en ga voor niets minder dan de ‘big five’ (leeuw, luipaard, buffel, olifant en neushoorn)!
Je kan echter ook ter plaatse een 'game drive' boeken, waarbij je samen met een ranger in een open 4x4 op zoek gaat naar wilde dieren. Met een ranger op pad gaan is best spannend, maar bovenal héél leerrijk. Ze zijn getraind in het spotten van dieren die zich verdoken en gecamoufleerd hebben opgesteld en hun kennis over het dieren- en plantenrijk dat hier heerst is enorm boeiend.

Overnachting in een bungalow in een restcamp, gelegen in Lower Sabie, het zuidelijk deel van het park. Dankzij de aanwezigheid van veel water en malse grassen, trekt deze kampeerplaats veel soorten wild aan die soms elders in het park moeilijk te spotten zijn zoals jachtluipaarden, olifanten, neushoorns, nijlpaarden, leeuwen en kuddes buffalo’s. (O op dag 3, - op dag 4)

Dag 5 - 6

Kruger Park - Swaziland
Een rit van 250 km brengt je in Swaziland, een klein koninkrijkje met een oppervlakte zoals die van Wallonië. Het is volledig omringd door Zuid-Afrika en kan bogen op een gevarieerd landschap, een rijk wildleven en een levendige en kleurrijke cultuur. Meer dan in Zuid-Afrika voel je hier nog het 'rustig aan' gevoel en heerst er een ontspannen sfeer. Je logeert er in de veelbelovende Ezulwini- of ‘hemelse’ vallei in het Mlilwane Wildlife Sanctuary. Dit wildpark is kleinschaliger en rustiger dan Kruger, maar ook heel goed toegankelijk. Er leven vooral grazers en veel vogels, geen 'gevaarlijke' diersoorten. Daardoor kan je te voet op verkenning. Het netwerk aan paden biedt een 8-tal trails die wandeltochten opleveren van een half uur tot 3 uur. Een aanrader is om de Hippo trail te combineren met de Summit trail wat een mooie 6u durende wandeltocht oplevert naar de top van de Nyonyane, de hoogste berg (1100 m) waarvan de kale graniettop de lugubere naam 'Execution Rock' draagt (hoogteverschil: 550 m).
Je kan ter plaatse ook een mountainbike huren om al trappend het park te doorkruisen.

Overnachting in een traditionele 'bijenkorf'-hut, in het Mlilwane wildreservaat. (O) 

Dag 7

Swaziland - Hluhluwe
Het is een halve dag rijden om de ca. 300 km te overbruggen tot de volgende halteplaats in Kwazulu-Natal. Je bent nu terug op Zuid-Afrikaanse bodem. Deze regio is het gebied van de Zulu's, een stam die een belangrijke plaats inneemt in het verleden van Zuid-Afrika. De legendarische strijder-koning Shaka maakte in de 19de eeuw van Zululand één van de machtigste koninkrijken van zuidelijk Afrika. Het park Hluhluwe-iMfolozi is met zijn bergachtig reliëf erg mooi en heeft als voornaamste doel om de Afrikaanse neushoorn te beschermen. Je kan hier vanmiddag met de eigen wagen nog op ontdekking. Je logies ligt bovenop een heuvel, prachtig gelegen in het midden van het park.

Overnachting in een mooie chalet op een kampeerplaats in Hluhluwe iMfolozi natuurreservaat. (O)

Dag 8-9

Hluhluwe – St Lucia, vrije dagen
’s Morgens ga je samen met een ranger op ‘game drive’. Deze is expert in het spotten van het wild en geeft je uitgebreide informatie over hun leefgewoontes.
Daarna rijd je zo’n kleine 100 km zuidelijker, naar het hart van de wetlands, waar de uitlopers van het Sta. Lucia Lake in de oceaan uitmonden. Je logeert in het populaire stadje Sta Lucia, dat heel wat gezellige winkeltjes en restaurants telt en de ideale uitvalsbasis is om het door Unesco tot Werelderfgoed geklasseerde iSimangaliso Wetland Park te verkennen. Het is één van de meest uitzonderlijke natuur- en kustgebieden van Afrika. Met de Indische Oceaan aan een kant en een reeks meren aan de andere (waaronder het grote St. Lucia Lake) telt het park verschillende ecosystemen, van stranden via moerassen tot bos. In zee leven schildpadden en dolfijnen, op het land nijlpaarden, antilopen en zebra's.
Er zijn heel wat uitstappen mogelijk in dit unieke natuurpark. Je kan zowel te voet als per boot op verkenning in de wereld van watervogels, hippo’s en krokodillen. Ook de cruises bij zonsondergang leveren vaak spectaculaire beelden op! Verder behoren paardrijden, gaan vissen, snorkelen en een bootexcursie met als doel walvissen spotten tot de vele mogelijkheden.
Wie nog tijd en zin heeft, kan nog een ontspannende wandeling naar het strand of door het woud maken. Wel opletten, want ’s nachts durft een verdwaalde hippo wel eens de stad op te zoeken!

Overnachting in een guesthouse, in St Lucia (O)

Dag 10

St Lucia – Valley of a Thousand Hills
Vroeg op stap vandaag, want je hebt zo'n 400 km voor de boeg. Langs de oceaan rijd je zuidwaarts langs Durban, om dan het binnenland in te trekken. Vanavond ben je te gast bij een Zulu-gastgezin in de ‘Valley of a Thousand Hills’. In KwaNyuswa kan je van de Sangoma medicijnvrouw een inzicht krijgen in de authentieke geneeskracht of een introductie in het typisch Zuid-Afrikaanse beadwork (gemaakt van kralen). Je sluit de dag af met een bezoek aan een weeshuis.

Overnachting bij een Afrikaans gastgezin (O,A)

Dag 11-12-13

Valley of a Thousand Hills - Drakensbergen
Na het afscheid van je gastgezin bind je je stapschoenen aan en maak je een korte wandeling naar ‘The Rock’, die over de indrukwekkende Inanda-dam balanceert. Daarna reis je verder naar het Royal Natal National Park. Hier liggen de Drakensbergen, die de grens vormen met het kleine koninkrijk Lesotho. Het is een schitterend groen berglandschap, door de Zoeloe’s ‘Ukhahlamba’ of ‘muur van speren’ genoemd en waarvan een deel als Unesco Werelderfgoed werd geklasseerd. Heel het gebied lijkt wel gecreëerd om er te wandelen, met zijn bergrivieren, watervallen, steile rotswanden,…Dat het al duizenden jaren bewoond is bewijzen de rotstekeningen van de San, beter bekend als de bosjesmannen.
Het nationaalpark biedt heel wat wandelmogelijkheden, de onderstaande twee behoren ongetwijfeld tot de mooiste tochten:

 • De Gudu falls walk:  een zeer afwisselende rondwandeling van een  halve dag waarbij je onder meer langs de Cascades en de Look out Rock komt. Het gedeelte naar de Gudu Falls brengt je door een prachtig woud. (wandelduur: ca. 4 uur, hoogteverschil: 500 m.)
 • De Tugela Gorge walk: de gekendste wandeling van het park (of zelfs van de hele Drakensbergen), waarbij je de rivier blijft volgen tot je vlakbij het amfitheater komt. Wie geen hoogtevrees heeft, kan de omgeving nog wat verder verkennen via een paar spectaculaire ladders op de rotsen. (wandelduur: ca. 6 uur, , hoogteverschil: 400 m.)

Overnachting in een cottage in Thendele Camp, in het Kahlamba Drakensberg Park met prachtig zicht op het amitheater (O op dag 11, - op dagen 12 en 13) 

Dag 14

Golden Gate NP
In de voormiddag rijd je door een prachtig landschap, het lijkt wel alsof je op een highway doorheen de staat Arizona in de VS cruist. Na een tweetal uren rijden kom je aan bij het Golden Gate Nationaalpark, een waar wandelparadijs. Het park heeft verschillende wandelingen uitgezet op terrein, gaande van een half uur tot 2 dagen, maar onze topper om de namiddag te vullen is ongetwijfeld de Woodhouse trail die je vanuit het Glen Reenen Restcamp via een aantal mooie uitkijkpunten naar de top van de bergkam leidt. Hier word je beloond met een eindeloos zicht. Via een andere pas en de Mushroom Rock daal je weer af tot bij de weg. (wandelduur: ca. 5u en hoogteverschil: 650 m.) Aangekomen in je hotel werpt de avondzon bijzondere kleurschakeringen op de nabijgelegen rotsen, een mooie afsluiter van deze dag.

Overnachting in een chalet van het luxueuze Golden Gate Hotel, in Golden Gate (O)

Dag 15-17

Golden Gate - Clarens - Lesotho
Rit naar Lesotho waar zich binnen de grenzen van dit ‘mountain kingdom’ de laatste dagen van je reis afspelen. Onderweg hou je best ook even halt in Clarens, een uiterst aangenaam stadje met een relaxte sfeer, een groot park, vele kunstgalerijen, originele souvenirwinkeltjes, koffiebars, en zelfs een eigen brouwerij! Daarna rijd je verder richting de grens en na de nodige formaliteiten vervolg je de rit door Lesotho. De laatste 7 km van de weg naar het logies gaan over een grindweg vol stenen en putten en zijn dus zwaar. De natuur rondom maken heel veel goed, vergeet dus niet om af en toe te stoppen en te genieten van de adembenemende zichten op de Maloti Mountains.
De komende drie dagen zijn ter vrije besteding. Er valt echter heel wat te beleven: een tocht langs traditionele dorpjes waarbij je kennismaakt met de lokale Basotho-bevolking, een gecombineerde wandeling naar de Batsoeloe watervallen waar er een frisse duik kan genomen worden en de Bushmens rotsschilderingen (wandelduur: ca. 5u, hoogteverschil: 500 m), begeleide MTB-tochten of een rit te paard. Je hebt de keuze uit heel wat wandeltochten, gaande van 1u tot 6u waarbij er telkens een lokale gids mee stapt.

Overnachting in een lodge, in de Makhomalong Valley. (- op dag 15, O op dag 16 en 17)

Dag 18

Lesotho – Johannesburg of Bloemberg
De laatste volle dag op Afrikaanse bodem is helaas een echte verplaatsingsdag. Je moet namelijk de 500 km afleggen die je terug naar Johannesburg voeren. Gelukkig is de laatste overnachting in een hotel met zwembad temidden van de natuur (en toch dichtbij de luchthaven), zodat je nog kan uitrusten vooraleer weer in het vliegtuig te stappen. Als je minder ver wil rijden kan je ook vanuit Bloemfontein terugvliegen.

Overnachting in een hotel met zwembad, in Johannesburg (O)

Dag 19

Terugvlucht.
Je levert de huurwagen in op de luchthaven. Vervolgens terugvlucht naar België. Afhankelijk van de vluchturen land je de avond van dag 19 of op dag 20 in België.

(O) 

Verlenging: Ontdek de Westkaap

Als je voldoende tijd kan uittrekken, kan je deze reis uitbreiden met de schoonheid van de Westkaap! Langs de kustlijn vind je het gevarieerde karakter van de Kaap: de wijnlanden, de Westkust en het Cederberg-gebergte. 
Meer informatie: Ontdek de Westkaap.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Prijs

Prijs per volwassene: € 1585 (o.b.v. 2 deelnemers)
Prijs per kind -12j. : € 530


De prijzen zijn geldig tot 31/10/2020. De prijs voor 2021 volgt weldra.
Bovendien is de prijs onder voorbehoud van beschikbaarheid van de vermelde huurwagen en logies op het moment van de boeking.

 De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.

Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Inbegrepen

 • Onthaal bij aankomst op de luchthaven in Johannesburg
 • Autohuur 19d, Klasse C met superdekking, (airbag, airconditioning, powersteering, radio/cd speler en 1 extra chauffeur)
 • Logies zoals vermeld (onder voorbehoud van beschikbaarheid).
 • Maaltijden zoals vermeld.
 • Inkomgelden en conservation fees: Kruger NP (2 dagen), Mlilwane Wildlife Sanctuary (2 dagen), Golden Gate NP (1 dag)
 • Game drive in Hluhluwe
 • Uitgebreid infopakket (met Nederlandstalige wandelbeschrijvingen voor de tochten in de Drakensbergen en het Golden Gate NP en met, Nederlandstalige autoroutebeschrijvingen)
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Evt. binnenlandse vluchten.
 • Brandstof voor de huurwagen
 • Drop-off kosten als je de huurwagen inlevert in Bloemfontein
 • Huurwagen crossborder-fee
 • Overige maaltijden
 • Overige inkomgelden en conservation fees.
 • Optionele excursies
 • Persoonlijke uitgaven en fooien.
 • Taksen
 • Verzekeringen.

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer (samenreizend): €530
 • Extra overnachting in Johannesburg: € 35 per persoon (obv kamer met ontbijt).
 • Upgrade huurwagen naar 2x4, klasse K:op aanvraag.

Kortingen

 • Kind tot 12 jaar op kamer ouders: € 1150.

Vluchten

Heenvlucht op Johannesburg en terugvlucht vanuit Bloemfontein of Johannesburg. 

Je kan naar keuze zelf je vlucht boeken, of dit via ons doen. In het laatste geval maakt de vlucht deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van volgende bijkomende garanties:
- bijstand in geval van problemen met de vlucht;
- terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).


Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

   

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Niveau

 à   voor de wandelingen;  in de Drakensbergen ook zwaardere tochten mogelijk.
Voor de optionele activiteiten is geen ervaring nodig. De langere verplaatsingen vereisen een soepele ingesteldheid.

Deze reis is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.


Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje.

Logies

Hieronder een beschrijving van de accommodaties waarmee wij samenwerken voor deze reis. Deze zijn echter steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid! Wanneer een accommodatie op het ogenblik van boeking niet meer beschikbaar is, wordt een alternatief voorgesteld. Dit kan invloed hebben op de volgorde van het programma, alsook op de pakketprijs.

Graskop: een stenen chalet op het terrein van een prachtig gelegen resort met zwembad (koud water). Elke chalet heeft een eigen badkamer en is uitgerust met airconditioning en een keukentje.

Kruger NP: een bungalow bestaande uit 2 of 3 tweepersoonskamers en een eigen badkamer. Iedere bungalow heeft een frigo en airconditioning. De bungalows hebben geen eigen keuken, maar op het terrein bevindt zich wel een gemeenschappelijke keuken waar je je maaltijd kan klaarmaken. Verder vind je op het terrein nog een restaurant, een kruidenierswinkel en zwembad.

Mlilwane natuurreservaat:
een eenvoudige, maar toch best nog  comfortabele traditionele koepelvormige bijenkorfhut. De hut is uitgerust met een eigen badkamer.
Het terrein van de Milwane Lodge beschikt over een mooi restaurant naast het water, een winkeltje, zwembadje en kampvuurplaats.

Hluhluwe:
een chalet met eigen badkamer en frigo (geen keuken). Het avondmaal wordt geserveerd in het restaurant dat je op het terrein vindt. Verder beschikt de kampplaats over een kleine kruidenierszaak en zwembad.

St Lucia: een kleinschalig, comfortabel guesthouse, al dan niet met zwembad. Tweepersoonskamers met privaat sanitair.

Kwazulu Natal: eenvoudig verblijf bij mensen thuis.

Royal Natal Park:
een stenen, self catering chalet op de kampplaats Thendele, die schitterend gelegen is in het noorden van de Drakensbergen. De chalet is uitgerust met een eigen badkamer en een keuken.

Golden Gate: een comfortabele tweepersoonskamer met privaat sanitair, in een hotel.

Lesotho:
in een tweepersoonshut of -kamer met privaat sanitair, gelegen op een terrein van een lodge die op een duurzame manier gerund wordt. Men tracht zich in te zetten voor de lokale gemeenschap en het behoud van de natuur .

Johannesburg:
Een mooie en comfortabele tweepersoonskamer met privaat sanitair in een lodge met mooie tuin en niet zover van de luchthaven. 

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden die dag inbegrepen zijn.
O = ontbijt
L = lunch
A = avondmaal

In Royal Natal beschik je over een selfcatering chalet met goed uitgeruste keuken. Er is geen restaurant in het park. Je doet dus best inkopen in een supermarkt onderweg (het winkeltje op de camping sluit reeds rond 16u30).

Op culinair vlak is Zuid-Afrika niet meteen een topper. De culinaire tradities stammen er af van veel landen en culturen. Typisch Zuid-Afrikaans is de ‘braai’. Dit is een barbecue met veel vlees. Daarnaast vind je ook meer internationale gerechten zoals Grieks, Duits, Spaans, Hongaars, Engels (fish en chips), Maleis, Indisch en Chinees. Ook fast food tref je aan op vele plaatsen.
Hieronder enkele gekende, typische Zuid-Afrikaanse gerechten:
­
Biltong: gedroogde en gekruide reepjes vlees
Sosatie: kebab.
Bobotie: gehaktschotel.
Bredie: stoofpotje met groenten, amandelen en rozijnen.
Boerewors: worst met speciale kruidenmix
Koeksisters: gebak gedrengd in siroop

Zuid-Afrika produceert zelf wijnen, sherry’s en brandy’s. De wijnen worden gezien als één van de beste ter wereld. De meest gekende zijn Klein Constantia, Rustenberg, Buiten Verwachting Boschendal, Neethlingshof, Vergelegen, Nederburg and Delheim. Wijn kan in tegenstelling tot bier ook in de supermarkt worden aangekocht (behalve op zondag). Als je zin hebt in een biertje, dan stap je best een liquor store binnen.
Verder is Zuid-Afrika het land van de rooibos thee, gemaakt van blaadjes van de fijnbosstruik. Het drankje zou een kalmerend en reinigend effect hebben.
Normaal gezien in de steden water van de kraan kunnen drinken, maar toch geven wij het advies om flessen water aan te kopen in de supermarkt. 

Vervoer ter plaatse

Dit gebeurt met een huurwagen. Wij voorzien standaard een gewone wagen klasse C, doch op enkele trajecten zou een 2x4 van pas kunnen komen, nl.:
- Thendele Upper Camp: eens van de hoofdbaan af nog 14 km erbarmelijke weg
- Malealea Lodge: minstens 14 km = grensovergang naar Lesotho

Verder zijn de wegen goed berijdbaar en is een 2x4 overbodig.
Het huren van een 2x4 is duurder en optioneel. Meerprijs zie toeslagen.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Reisperiode en klimaat

Omwille van de uitgestrektheid van het land, heersen er verschillende klimaattypes, gaande van tropisch in het noordoosten (Krugerpark) tot mediterraan in het zuidwesten (Kaapstad). Het klimaat in Zuid-Afrika wordt bepaald door de afstand tot de zee, de luchtstromingen, de zeestromen, de hoogteligging en de richting van de bergreeksen. Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor het in oktober-november volop lente is en de gemiddelde dagtemperaturen tussen 19 en 24° liggen.

Over het algemeen is het klimaat vrij mild en zonnig. Het land heeft de meeste uren zon ter wereld. Maar doordat het land voor driekwart omgeven wordt door zee zijn de temperaturen vrijwel nooit extreem hoog. In een groot deel van het land valt weinig regen. De meeste neerslag valt in het oosten en in de zomer, behalve in de streek rond Kaapstad. Daar valt de meeste neerslag van juni t.e.m. september. Regen en sneeuw zijn vrij normaal in juni, juli en augustus in de West- en Oostkaap, de Drakensbergen en Lesotho.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. 

Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij. 

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief
 • handschoenen, muts en sjaal (zeker wanneer je reist tijdens onze zomermaanden)

Diversen

 • handdoeken (voor tijdens de trekking en/of de overnachtingen bij mensen thuis)
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • verrekijker
 • geldbeugel of heuptasje (om evt. onder de kledij te dragen)
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • adapter voor stopcontacten: zie Zuid-Afrika
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Reispas:
Voor Zuid-Afrika heb je een internationaal paspoort (reispas) nodig dat ten minste 30 dagen langer geldig is dan dag voor terugkeer, met minstens 2 lege bladzijden. Een reispas vraag je aan bij de administratie van je woonplaats en dit duurt 10 tot 15 dagen. 

Visum:
Voor Zuid-Afrika heb je geen visum nodig (voor een verblijf van minder dan 90 dagen). 

Reizen met kinderen:
Zuid-Afrika controleert in het bijzonder of volwassenen en kinderen familie van elkaar zijn en of die reis gebeurt met toestemming van de ouder(s). Ouders die met kinderen jonger dan 18 jaar naar Zuid-Afrika reizen moeten een kopie van het geboortecertificaat van het kind in het Engels bij zich hebben. Vraag je gemeentebestuur een meertalig geboortecertificaat, dat ook in het Engels is opgesteld. Voor kinderen jonger dan 12 jaar aanvaarden de Zuid-Afrikaanse overheden de Kids-ID als vervangend document. Een aantal (buitenlandse) luchtvaartmaatschappijen is echter niet vertrouwd met de Kids-ID en zou dit kunnen weigeren. Contacteer daarom de luchtvaartmaatschappij of ze de Kids-ID aanvaarden.

Indien niet beide ouders meereizen, is ook een schriftelijke toestemming (in het Engels) van de niet aanwezige ouder nodig. Ook dit document kan je bij het gemeentebestuur verkrijgen. De handtekening kan je laten legaliseren bij de gemeente.

Internationaal rijbewijs:
Ben je van plan een auto te huren, denk er dan aan je rijbewijs mee te nemen. Naast je gewone rijbewijs dien je voor een self-drive in Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland ook over een internationaal rijbewijs  te beschikken (ook al vermelden sommige instanties dat een Belgisch rijbewijs volstaat). Voor de aanvraag hiervan en voor meer informatie verwijzen we je door naar je gemeente. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is in dat geval vereist.


Opgelet: Voor je bezoek aan Lesotho en Swaziland heb je een internationaal paspoort nodig dat minstens 6 maanden geldig is na datum van terugkeer. Je hebt geen visum nodig (tenzij je langer dan 14 dagen zou blijven).

Check zeker vóór vertrek ook nog even de website van buitenlandse zaken op wijzigingen: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.

Geld

Je kan in principe Zuid-Afrikaanse Rand afhalen aan geldautomaten (in de luchthaven) of cash euro’s ter plaatse wisselen, sommige banken rekenen hiervoor extra kosten aan. Je kan ook op voorhand Zuid-Afrikaanse Rand aankopen. Je informeert best bij je bank waar je de voordeligste koers bekomt en wat voor jou het voordeligst uitkomt.

In Swaziland en Lesotho wordt de Zuid-Afrikaanse Rand aanvaard net als de meeste kredietkaarten.

In de meeste landen kan je vlot met de kredietkaart uit de automaat halen, doch raden wij aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Mocht je ter plaatse vreemde deviezen aankopen aan een automaat (met je betaalkaart) of bij een bank, dan zou je in meerdere keren kleine bedragen kunnen afhalen. Zo vermijd je dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…), maar voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Nog een tip? Je kan ook meerdere kaarten meenemen, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/


Gezondheid

Hieronder een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Zuid-Afrika door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Diepgaandere informatie vind je op www.itg.be (Reisgeneeskunde). Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met het ITG of een bevoegd arts.

Gele koorts
Er is geen gele koorts-risico, maar vaccinatie is officieel vereist vanaf de leeftijd van 1 jaar als je vanuit een land vertrekt waar gele koorts kan voorkomen of langer dan 12u in transit bent geweest in een luchthaven in een land waar gele koorts voorkomt/

Malaria

In principe is er een laag risico op malaria in het droog seizoen in het noorden aan de grens met Mozambique en Zimbabwe, het Krüger Park inbegrepen, net als in het noordoostelijke deel van KwaZula/Natal. Omdat het risico laag is, is een adequate bescherming tegen muggen voldoende. Tracht muggenbeten te vermijden, wetende dat de anopheles-mug steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Je kan ’s avonds zo veel mogelijk dekkende, lichtgekleurde kledij dragen en de niet bedekte lichaamsdelen inwrijven met een sterk muggenwerend middel. Deze maatregelen kunnen, indien gewenst, worden gecombineerd met medicatie.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Schistosomiase of bilharzia 
Men kan besmet geraken met deze parasiet door contact met zoet water. We raden dan ook af om te gaan zwemmen of baden in zoet water. In zout water of zwembaden is er geen gevaar.

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met volgende (herhalings)vaccinaties:
DTP (difterien tetanus en polio), kinkhoest en mazelen, maar ook hepatitis A, hepatitis B, buiktyfus en hondsdolheid.

Wijzigingen

Missie Formidabel behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: